Το θετικό της κατάργησης της ψηφισμένης μείωσης του αφορολόγητου ορίου είναι η μη επιβάρυνση των φορολογουμένων με χαμηλά εισοδήματα. Ωστόσο η «τρύπα» που θα δημιουργηθεί στα έσοδα θα καταργήσει μέτρα στήριξης που θα έδιναν «ανάσα» στη μεσαία τάξη.
Σύμφωνα με όσα είχαν ψηφιστεί τον Μάιο του 2017 η έκπτωση φόρου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους που οδηγεί στη μείωση του αφορολόγητου ορίου θα προκαλούσε μια ετήσια επιβάρυνση της τάξης των έως 650 ευρώ σε μισθωτούς και συνταξιούχους.
Μαζί με τις διατάξεις για το αφορολόγητο, καταργήθηκαν και τα αντίμετρα, δηλαδή οι φορολογικές ελαφρύνσεις που στόχευαν στη μεσαία τάξη:
η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς ως 30.000 ευρώ και οι αλλαγές στους συντελεστές της,
η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%
τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όσους έχουν ετήσιο λογαριασμό έως 700 ευρώ
τα οποία θα «χρηματοδοτούνταν» με τα φορολογικά έσοδα από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου.
Τα φορολογικά έσοδα από τη μείωση της έκπτωσης φόρου υπολογίζεται ότι θα διαμορφώνονταν πάνω από τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το ότι πολύ μεγάλος αριθμός μισθωτών και συνταξιούχων δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ φόρο εισοδήματος, έχει σαν αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι με μεσαία εισοδήματα να εξοντώνονται φορολογικά.
Υπενθυμίζεται πως η μείωση του αφορολόγητου είχε χαρακτηριστεί από το ΔΝΤ ως διαρθρωτικό μέτρο το οποίο θα χρηματοδοτούσε φορολογικές παρεμβάσεις προς όφελος της ανάπτυξης και της εργασίας, δηλαδή μείωσης φορολογικών συντελεστών για τα μεσαία εισοδήματα,της μεσαίας τάξης.
Το ερώτημα είναι αν αυτή η «απόσυρση» των φορολογικών αντίμετρων θα είναι αρκετή, καθώς οι Ευρωπαίοι βλέπουν «τρύπα» ως 2,8 δις την επόμενη χρονιά λόγω των φετινών παροχών.
Πηγή: www.newsbomb.gr
Discussion about this post