Το έργο «Προώθηση και ανάπτυξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της διασυνοριακής περιοχής Βουλγαρίας- Ελλάδας μέσω έξυπνων και ψηφιακών εργαλείων με τίτλο eTourist εγκρίθηκε και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020.
Ο βασικός στόχος του έργου είναι η προώθηση, ανάπτυξη και ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της γαστρονομίας και του οίνου στην περιοχή του Χασκόβου και του Έβρου προκειμένου να αναδειχθούν ως τουριστικοί προορισμοί.
Επικεφαλής Εταίρος του έργου είναι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων «Μαρίτζα» (με προϋπολογισμό 138.040,00€) ενώ οι υπόλοιποι συμμετέχοντες είναι Δημοσυνεταιριστική Έβρος Α.Ε. (με προϋπολογισμό 71.587,00€), το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης (με προϋπολογισμό 74.520,00€) και η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Συνεργασία Ενεργών Πολιτών (με προϋπολογισμό 50.320,00€).
Μέσα από τις δράσεις του το έργο στοχεύει στην ενίσχυση της ελκυστικότητας του περιφερειακού τουρισμού με την ανάπτυξη λογισμικού που βοηθά τον επισκέπτη χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές όπως:
– Ανάπτυξη εφαρμογών για κινητές συσκευές (smartphone, ipad) η οποία θα παρέχει στους τουρίστες λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τους πολιτιστικούς, φυσικούς, γαστρονομικούς προορισμούς καθώς και πληροφορίες για το κρασί και την οινοποίηση στην περιοχή που έχει συμπεριληφθεί (Έβρος και Χάσκοβο)
– Ανάπτυξη διαδραστικής ψηφιακής πύλης «Πολιτιστική και φυσική κληρονομιά του Χάσκοβο-Έβρου» που παρουσιάζει με ελκυστικό τρόπο περιοχές ή μνημεία φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, γαστρονομικούς πειρασμούς και ιδιαίτερα κρασία από τις περιοχές του Χάσκοβο και του Έβρου. Ενώ η εκτενής αναφορά θα περιλαμβάνει την τοπική παραδοσιακή γαστρονομία και το κρασί στις δύο περιοχές.
H Δημοσυνεταιριστική Έβρος Α.Ε. θα πραγματοποιήσει μεταξύ άλλων τα εξής:
– Μελέτη που θα περιλαμβάνει ολοκληρωμένη μεθοδολογία και προσέγγιση για τις πολιτιστικές και φυσικές περιοχές ή μνημεία, κρασιά από τοπικές παραδοσιακές ποικιλίες και όχι μόνο, καταγραφή της τοπικής παραδοσιακής γαστρονομίας προκειμένου να αξιοποιηθούν για τουριστικούς σκοπούς
– Μελέτη και ανάδειξη της παραδοσιακής και όχι μόνο οινοποίησης στον Έβρο με τα χαρακτηριστικά των περιοχών του κρασιού, τις μοναδικές ποικιλίες για την περιοχή και τα οινοποιεία της περιοχής.
– Ψηφιοποίηση της παραδοσιακής τοπικής γαστρονομίας των τοπικών κρασιών και ποικιλιών και δημιουργία βίντεο για τον Έβρο που συνδέει τα παραπάνω .
Πηγή: www.ert.gr
Discussion about this post