Ο Σύλλογος Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας – Θράκης και η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.) διοργανώνει ρεσιτάλ πιάνου της διεθνούς φήμης Κωνσταντινουπολίτισσας πιανίστριας, Δανάης Καρά, το Σάββατο 18 Μαΐου 2019 και ώρα 8.30 μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ωδείου «Φαέθων» (14ης Μαΐου 121, Αλεξανδρούπολη). Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 19 Μαΐου, στον ίδιο χώρο, θα πραγματοποιηθεί ολοήμερο σεμινάριο πιανιστικής ερμηνείας από την καταξιωμένη καλλιτέχνιδα.
Η Δανάη Καρά έχει διακριθεί στη διεθνή μουσική σκηνή για την ερμηνευτική της τέχνη, την οποία ο διεθνής μουσικός τύπος προσδιόρισε σαν απόσταγμα μουσικής ευφυΐας, υπερβατικής δεξιοτεχνίας, γνησιότητας συναισθήματος και οραματισμού.
«Υποδειγματικές, και εμπνευσμένες πρώτες εκτελέσεις, για μία ακόμα φορά από την Καρά. Ερμηνείες που συναρπάζουν τον ακροατή με την διαύγεια, ορμητικότητα και πληθωρικό ψυχισμό … αμεσότητα που κόβει την ανάσα …»
International Record Review, Charles Hopkins, Vol. 5, Nov 2004.
Έχει τιμηθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Μουσικής και μέλος του IMC/UNESCO με το Ελληνικό Βραβείο Μουσικής 2003 για τις πολυάριθμες πρωτοπόρες εκτελέσεις που έκανε ανά τον κόσμο για την ανάδειξη του ελληνικού μοντερνισμού, με ενδεικτικό παράδειγμα τη πρεμιέρα του κολοσσιαίου Τρίτου Κοντσέρτου για πιάνο του Νίκου Σκαλκώτα στο Παρίσι.
Με πρώτη επαγγελματική εμφάνιση 16 ετών σε ρεσιτάλ, η Δανάη Καρά ακολούθησε μία καλλιτεχνική πορεία 50 χρόνων με συναυλίες και μεγάλες περιοδείες σε 24 χώρες, τόσο σε ρεσιτάλ όσο και σαν σολίστ με πάνω από τριάντα ορχήστρες, μεταξύ των οποίων και οι Mozarteum-Orchester Salzburg, The BBC Philharmonic, Bangkok State Orchestra, London Festival Orchestra, Lithuania State Orchestra, Orchestre National de Montpellier, Moscow Virtuosi Orchestra, Sofia Philharmonic, Wiener Κammerorchester, Orchestre du Conservatoire National et Supérieur de Paris κ.α.
Πολυάριθμες υπήρξαν οι ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εμφανίσεις στην ΕΡΤ από το 1979 έως σήμερα. Το 2017, παρουσιάστηκε από το κανάλι της Βουλής ωριαίο αφιέρωμα στην πορεία της στην εκπομπή «Μουσικές Μορφές», και το 2018 μαγνητοσκοπήθηκε από την ΕΡΤ 2 η ερμηνεία της του 5ου Κοντσέρτου του Μπετόβεν με την Συμφωνική της ΕΡΤ με διευθυντή τον Ηλία Βουδούρη. Εξίσου πολυάριθμες οι ραδιο-τηλεοπτικές εμφανίσεις στις χώρες όπου έχει προσκληθεί, όπως στην France Musique και Radio France κατ’ επανάληψη, στο Radio UNAM, Radio Educacion στο Μεξικό, στη Βουλγαρία, στις Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στο ΡΙΚ της Κύπρου, WDR Γερμανίας, WGBH Βοστώνης, WQXR Νέας Υόρκης, καθώς και σε ειδικές μετακλήσεις από το ΒΒC 3 με την Φιλαρμονική του BBC.
Με πρωτοπόρες επιλογές αναβίωσε έργα του κλασικισμού και έκανε παγκόσμιες πρώτες εκτελέσεις έργων του μοντερνισμού του 20ού αιώνα. Επιλογές εξάλλου που αποτυπώνονται στην 25ετη διεθνή δισκογραφία της (1980-2005) με τα Τρία Κοντσέρτα για πιάνο του Felix Mendelssohn, σε πρώτες παγκόσμιες τα Δύο Κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα του Νίκου Σκαλκώτα και το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Γιώργου Σισιλιάνου, τις 62 Σονάτες του Domenico Cimarosa με την διάκριση «5 diapasons», καθώς και επιλογές έργων του Manuel De Falla και τους τελευταίους πιανιστικούς κύκλους του Johannes Brahms. Επιπλέον σε πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις το σύνολο των πιανιστικών έργων των Δημήτρη Μητρόπουλου, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Θάνου Μικρούτσικου, καθώς και επιλογές έργων των Γιάννη Κωνσταντινίδη, Μανώλη Καλομοίρη, Νίκου Σκαλκώτα.
Η δισκογραφία της που κυκλοφορεί σε επανεκδόσεις έγινε με αποκλειστικές συνεργασίες με τις εταιρείες Universal/Decca, Agora Musica, Naxos, Universal/Millenium Archive, ΕΜΙ Classics, Philips/Polygram, και την ελληνική Λύρα. Σημαντική αρθρογραφία για την δισκογραφία της αφιέρωσε το International Record Review και American Record Review. Ενθουσιώδης κριτικές παρουσίασε ο διεθνής μουσικός τύπος όπως το Klassik Heute, Gramophone, Diapason, Le Monde de La Musique, Classica Cd, Musica, Record Geijutsu, American Record Guide, και The Absolute Sound (ΗΠΑ). Το σύνολο της δισκογραφίας της, με «ερμηνείες αναφοράς» αρχειοθετήθηκε στο Διεθνές Πιανιστικό Αρχείο του Πανεπιστήμιου Maryland των ΗΠΑ. Στην Ελλάδα τιμήθηκε με το Βραβείο Δισκογραφίας 2000 από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής.
Γεννημένη στην Κωνσταντινούπολη το 1953, άρχισε τα μαθήματα μουσικής σε ηλικία πέντε ετών. Μεταναστεύοντας στην Ελλάδα, συνέχισε με υποτροφία στο Ωδείο Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε με Δίπλωμα Πιάνου και Πρώτο Βραβείο παμψηφεί (τάξη Μαρίας Χαιρογιώργου. Το Ωδείο Αθηνών της απένειμε τη διάκριση “Χρυσό Μετάλλιο Ι. & Α. Συγγρού”, αναβιώνοντας έτσι το θεσμό μετά από την βράβευση του Δημήτρη Χωραφά το 1936 στο βιολί, ενώ στο πιάνο είχε απονεμηθεί προ πεντηκονταετίας στο Δημήτρη Μητρόπουλο.
Ανώτερες σπουδές έκανε, πάντα σαν υπότροφος, στην φημισμένη Juilliard School of Music της Νέας Υόρκης, ολοκληρώνοντας Bachelor και Master of Music Degree, όπου και δίδαξε σαν βοηθός καθηγητή μετά το πέρας των σπουδών της. Στη Juilliard, μυήθηκε στη πιανιστική τέχνη δίπλα στη θρυλική μορφή του πιάνου, τον Jacob Lateiner, στην μονογραφία του οποίου αναφέρεται μεταξύ των πέντε αντιπροσωπευτικών μαθητών του, και θεωρείται από τους εκπρόσωπους της ρωσικής πιανιστικής σχολής της μεγάλης παιδαγωγού Isabella Vengerova.
Το πρόγραμμα του ρεσιτάλ φέρει τον τίτλο «Τέσσερις Εποχές». Τίτλος που αποτυπώνει την περιδιάβαση μας στις τέσσερις εποχές της τέχνης, από τον J. S. Bach και τον L. v. Beethoven, ως τον F.Chopin και τον C.Debussy.
Είσοδος με προσκλήσεις. Πληροφορίες στο τηλ. 25510-28757 και ώρες 3 – 10 μ.μ.
Discussion about this post