Το τελικό “πράσινο φως” για τα χρήματα που αναμένεται να εκταμιευθούν για την Ελλάδα θα δοθεί εφόσον οι δανειστές πεισθούν ότι η Ελλάδα έχει ρυθμίσει δύο συγκεκριμένες εκκρεμότητες. Η απόφαση για τη δόση αναμένεται να μετατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα, μετά το Eurogroup
Τα δικαστικά έξοδα του Ανδρέα Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και η αναδρομική ισχύς της ασυλίας των μελών του ΤΑΙΠΕΔ είναι τα δύο νομικά θέματα-κλειδιά για την εκταμίευση της δόσης. Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, το τελικό “πράσινο φως” για τα χρήματα που αναμένεται να εκταμιευθούν για την Ελλάδα θα δοθεί εφόσον οι δανειστές πεισθούν ότι η Ελλάδα έχει ρυθμίσει αυτές τις δύο εκκρεμότητες. Κι αυτό είναι πολύ πιθανό να μην συμβει πριν από το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.
AdTech Ad
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές των Βρυξελλών, η απόφαση για τη δόση αναμένεται να μετατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα, μετά το Eurogroup. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και τα μέλη του εκτελεστικού του συμβουλίου είναι εκείνα που θα αποφασίσουν για τη δόση, ωστόσο, “θα ήταν καλύτερο να είχαμε το πράσινο φως πριν από την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της Δευτέρας, έτσι ώστε οι υπουργοί να “σφραγίσουν” την εντολή για εκταμίευση”, όπως μας είπε χαρακτηριστικά στέλεχος του Ευρωσυστήματος. «Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να γίνεται τόσο για τις δύο νομοθετικές υποθέσεις που εκκρεμμούν,όσο και για τα προαπαιτούμενα που απομένουν για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Ετσι κι αλλιώς, η Ελλάδα δεν βρίσκεται ανάμεσα στα θέματα της ατζέντας του Eurogroup της 10ης Ιουλίου…
Την περασμένη Πέμπτη και λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Euroworking Group, το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπονταν σε δίκη εννέα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ αναιρέθηκε. Ωστόσο, η εκκρεμότητα για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου παρέμενε, όπως επίσης και η αναδρομική ισχύς των ρυθμίσεων ασυλίας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ετοιμάσει σχετική νομοθετική ρύθμιση, αλλά δεν είναι σαφές αν ικανοποιεί τους θεσμούς.
«Υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη-μέλη σχετικά με τις δύο νομικές υποθέσεις. Υπήρχε η αίσθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ήθελε να λύση αυτά τα ζητήματα, ότι δηλαδή δεν συμμεριζόταν την αγωνία των πιστωτών για την τύχη των ειδικών που είχαν έρθει στην Ελλάδα για να βοηθήσουν, αλλά βρέθηκαν κατηγορούμενοι», σχολίασε στέλεχος της ΕΕ. «Επομένως, ο λόγος επιμονής πχ. στην υπόθεση του Α. Γεωργίου ή τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ προκύπτει διότι είναι διακριτή η στάση της ελληνικής πλευράς ότι δεν ήθελε να υποστηρίξει την αθωότητά τους. Επιπλέον, ακόμη και σήμερα, δεν είναι σίγουρο ότι τελικά, η Ισπανία -που περισσότερο από όλες τις χώρες αντιδρά- θα πεισθεί να εγκρίνει την εκταμίευση στο συμβούλιο των κρατών-μελών του ΕΜΣ. Αν και πιστεύω ότι τελικά, αυτό δεν θα αποτελέσει πρόβλημα», συμπλήρωσε.
Ενα ακόμη “αγκάθι” είναι τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα του ΔΝΤ στην συμφωνία. Τα προαπαιτούμενα για τους Ευρωπαίους πιστωτές έχουν υιοθετηθεί πλήρως. Εμεναν όμως 7 πράξεις που είχε υπαγορεύσει το Ταμείο και έπρεπε να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του News 24/7 έχουν μείνει τρία να “περάσουν”. «Τεχνικά, τα τεχνικά κλιμάκια του ΕΜΣ θα πραγματοποιήσουν μία τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη. Εκεί, θα υιοθετήσουν το Μνημόνιο και τις νέες αλλαγές επί της Αρχής. Ωστόσο, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μεταθέσουν την απόφαση της εκταμίευσης για την επόμενη εβδομάδα, μετά το Eurogroup, προκειμένου να έχουν διευθετηθεί οι εναπομείνασες εκκρεμμότητες», μας είπε στέλεχος του ευρωσυστήματος.
Συνεπώς, σύμφωνα με τους διπλωμάτες των Βρυξελλών, τα πρώτα 7,5 δισ της δόσης αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα μετά τις 10 Ιουλίου. Στο Eurogroup της Δευτέρας, το ενδιαφέρον θα μονοπωλήσουν οι ιταλικές τράπεζες και το μέλλον της Ευρωζώνης. «Παρά τα μικρά προβληματάκια, η εκταμίευση είναι θέμα χρόνου να συμβεί», διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές.
Το άρθρο
«Πότε θα επιτρέψουμε λοιπόν στην Ελλάδα να βγάλει το κεφάλι από το νερό;» τιτλοφορείται άρθρο γνώμης του Mohamed A. El-Erian, επικεφαλής οικονομικού συμβούλου της Allianz και προέδρου του συμβουλίου παγκόσμιας ανάπτυξης του προέδρου Obama, στη βελγική εφημερίδα L’ Echo. Στο άρθρο του, σημειώνεται ότι προκειμένου να αποφύγει η Ελλάδα την αδυναμία πληρωμών απέναντι στους ευρωπαίους πιστωτές της και να δοθεί πίστωση χρόνου στο ΔΝΤ και τους ευρωπαίους εταίρους του για να χειριστούν τις διαφορετικές τους προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και τις δημοσιονομικές προοπτικές μιας χώρας που βρίσκεται ακόμα βυθισμένη σε οικονομική κρίση, το ΔΝΤ επέστρεψε σε μία παλιά μέθοδο, η οποία χρησιμοποιήθηκε ευρέως κατά την κρίση χρέους στη Λατινική Αμερική τη δεκαετία του 1980. Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι ο κομψός συμβιβασμός του Ταμείου αφήνει την Ελλάδα υπό την απειλή της υπερχρέωσης, υπογραμμίζοντας ότι μία πιθανή απόφαση μείωσης του χρέους ξεκινά από την υπόθεση ότι η Ευρώπη ενεργεί με γνώμονα τη λογική και την οικονομική ανάγκη και όχι τις εθνικές πολιτικές των κρατών μελών.
Πιο συγκεκριμένα, ο συντάκτης, αφού αναλύει τις διαφορετικές απόψεις ΔΝΤ και Ευρωπαίων σε σχέση με το ελληνικό χρέος και τις οικονομικές προβλέψεις για την Ελλάδα, διατυπώνει την άποψη ότι ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής προσέγγισης αψηφά την οικονομική λογική και ότι αυτό συμβαίνει για τον απλούστατο λόγο ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται τις συνέπειες που μπορεί να έχει μία ενδεχόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στην εσωτερική πολιτική, ιδίως εν όψει των γερμανικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.
Συμπληρώνει μάλιστα ότι, παρόλο που είναι σίγουρα δύσκολο να διαγράψει κανείς ένα κομμάτι του χρέους, μια και κάτι τέτοιο εγείρει πολύπλοκα ζητήματα ως προς την ίση μεταχείριση και τη λειτουργία των κινήτρων, σε ορισμένες περιπτώσεις έρχεται μία στιγμή όπου η άρνηση παραγραφής μέρους του χρέους καθίσταται πιο επιβλαβής από την απαίτηση αποπληρωμής του με κάθε κόστος, τονίζοντας ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ δεν αποτελεί παρά ένα βραχυπρόθεσμο συμβιβασμό, ο οποίος λαμβάνει υπόψη το πολιτικό χρονοδιάγραμμα, μία νέα προσωρινή λύση, η οποία, όμως, δεν αρκεί για να επαναφέρει τη χώρα μεσοπρόθεσμα στο δρόμο της ανάπτυξης και της οικονομικής ανάκαμψης.
Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος ισχυρίζεται ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες, αντί να κηρύσσουν τη νίκη, όπως έκαναν οι υπουργοί οικονομικών μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, είναι προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της αξιοπιστίας των μελλοντικών τους αλληλεπιδράσεων να θεωρήσουν αυτόν το συμβιβασμό ως ένα πρώτο βήμα προς την οριστική διευθέτηση της ελληνικής κρίσης, η οποία έχει ήδη αργήσει πολύ και την οποία αναμένουν εδώ και καιρό οι Έλληνες πολίτες υποφέροντας.
Μαρία Ψαρά
Discussion about this post