Μετά τον σάλο που προκάλεσε το BBC με τα περί «σλαβομακεδονικής» μειονότητας στη Βόρεια Ελλάδα, τη σκυτάλη παίρνει η Deutsche Welle ασχολούμενη με μια δίκη στο Πρωτοδικείο Σερρών, που κλήθηκε να εκδικάσει το ζήτημα ενός πολιτιστικού συλλόγου με αφορμή «ντόπιους» χορούς και γλώσσα.
Στο δημοσίευμα με τίτλο «Κόντρα για τη μακεδονική μειονότητα» στη γερμανική υπηρεσία της DW και «Μια δίκη στις Σέρρες για τη λέξη “ντόπια”» στην ελληνική, ο συντάκτης Φλόριαν Σμιτς αναφέρεται διεξοδικά στην περίπτωση του φιλοσκοπιανού συλλόγου «Κύριλλος & Μεθόδιος», που ισχυρίζεται πως στις Σέρρες μιλούν «ντόπια» γλώσσα και τιμούν τους «ντόπιους» ήρωες, αφήνοντας να εννοηθεί πως πρόκειται για «μακεδονικά»-σλαβικά.
Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγο καιρό το BBC σε δημοσίευμά του έκανε λόγο για καταπιεσμένη σλαβομακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρει η DW:
«Πρόκειται για ένα δυσάρεστο κεφάλαιο στην ελληνική ιστορία, με το οποίο δεν έχουμε ασχοληθεί σε βάθος, δηλώνει ο Νίκος Σακελλάριος. Κάνει λόγο για πιέσεις προς τους Σλαβομακεδόνες στην Ελλάδα ήδη από τη δεκαετία του 1950 και αναφέρεται συγκεκριμένα στο χωριό του: “Μια μέρα του καλοκαιριού του 1959 ήρθαν οπλισμένοι στρατιώτες. Συγκέντρωσαν τους ανθρώπους στην πλατεία και έπρεπε όλοι μαζί να ορκιστούν πως δεν θα ξαναμιλούσαν τη γλώσσα τους”.
Εν τω μεταξύ κανείς πλέον δεν τολμά να υπερασπιστεί τις σλαβομακεδονικές ρίζες του, συμπληρώνει, ενώ άγνωστο παραμένει για πόσους ανθρώπους πρόκειται, όταν γίνεται λόγος για σλαβομακεδονική μειονότητα. “Όταν συζητάμε το θέμα, γίνεται λόγος για 6.000 ψηφοφόρους, αλλά υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι στην Βόρεια Ελλάδα που προσπαθούν να διατηρήσουν τα ήθη και τα έθιμα”, δηλώνει η Ευαγγελία Αψή από το κόμμα “Ουράνιο τόξο”, το οποίο υπεραμύνεται των δικαιωμάτων της σλαβομακεδονικής μειονότητας.
Το πρόβλημα είναι, συμπληρώνει και πάλι ο Νίκος Σακελλάριος, ότι πολλοί άνθρωποι φοβούνται να μιλήσουν δημόσια για τις ρίζες τους. «Και το θέμα είναι να διατηρήσουμε τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της περιοχής», τονίζει.
“Είμαστε Έλληνες πολίτες. Πληρώνουμε φόρους και σεβόμαστε το κράτος. Θέλουμε απλά να συντηρήσουμε τα έθιμά μας και να τραγουδήσουμε τα τραγούδια μας”.
Πηγή: www.iefimerida.gr
Discussion about this post