Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, άνοιξε φέτος η εφαρμογή του TAXISnet ώστε να «υποδεχτεί» εκατομμύρια φορολογούμενους, δίνοντας έτσι μεγαλύτερο χρόνο προκειμένου να εκπληρώσουν τη σημαντικότερη φορολογική υποχρέωση της χρονιάς.
Η υποβολή της φορολογικής δήλωσης έχει «παγίδες» τις οποίες οι φορολογούμενοι πρέπει να προσέξουν ώστε να αποφύγουν «τσουχτερά» πρόστιμα.
Προσοχή: Ο ρόλος των τεκμηρίων και οι αποδείξεις
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι φορολογούμενοι στη δικαιολόγηση των τεκμηρίων αλλά και μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες στην ορθή εμφάνιση των αποδείξεων με πλαστικό χρήμα, προκειμένου και το χτίσιμο του αφορολογήτου να πετύχουν και να μην κινδυνεύσουν με πέναλτι φόρου 22% επί των λιγότερων αποδείξεων.
Πρόκειται για τον κωδικό 049-050 στον πίνακα 7 του εντύπου Ε1«Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών», όπου δηλώνονται όλες οι πληρωμές που έγιναν με πλαστικό χρήμα ή ηλεκτρονικές συναλλαγές. Αξίζει να σημειωθεί πως η έκπτωση φόρου που μπορεί να επιτευχθεί κυμαίνεται από 1.900 έως 2.100 ευρώ που ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 8.636 έως 9.545.
Για να επιτευχθεί η έκπτωση φόρου οι φορολογούμενοι πρέπει να καταχωρίσουν τα εξής:
– Tο 10% των δαπανών με πλαστικό χρήμα ή με ηλεκτρονικές συναλλαγές, για ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ
– Tο 15% των ως άνω δαπανών για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ
– Tο 20% των ίδιων δαπανών για εισοδήματα άνω των 30.001 ευρώ
Προσοχή: Όσοι φορολογούμενοι δεν καλύψουν το απαιτούμενο ποσό, τότε στον τελικό φόρο εισοδήματος θα προστεθεί το ποσό που προκύπτει από τη διαφορά , με πολλαπλασιαστή 22%(!)
Από το χτίσιμο του αφορολόγητου εξαιρούνται οι εξής:
-Πολίτες των οποίων το ετήσιο πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το ετήσιο τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι περιστασιακά απασχολούμενοι
-Υπήκοοι τρίτων χωρών που αιτούνται ή και λαμβάνουν διεθνή προστασία από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
-Οι φορολογούμενοι άνω των 70 ετών
– Τα άτομα με ποσοστά αναπηρίας 80% και άνω
-Τα άτομα που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση
-Οι υπηρετούντες τη στρατιωτική τους θητεία
-Οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό
-Οι κάτοικοι χωριών κάτω των 500 κατοίκων και νησιών κάτω των 3.100 κατοίκων, όχι σε τουριστικές περιοχές
-Όσοι φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και έχουν διαφορά τεκμαρτού εισοδήματος για το κομμάτι του τεκμαρτού
-Οι φορολογούμενοι που είναι μακροχρόνια νοσηλευόμενοι
Σε ό,τι αφορά την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων εξαιρούνται οι εξής:
-Οι στρατιωτικοί και οι υπάλληλοι του υπ. Εξωτερικών που υπηρετούν στην αλλοδαπή
-Οι διαμένοντες σε οίκο ευγηρίας
-Οι φυλακισμένοι
-Οι διαμένοντες σε ψυχιατρικό κατάστημα
-Οι κάτοικοι εξωτερικού που έχουν εισόδημα από σύνταξη ή μισθό στην Ελλάδα και βάσει Συμφωνιών Αποφυγής Διπλής Φορολογίας με το κράτος όπου είναι φορολογικοί κάτοικοι θα πρέπει να δηλώνουν το εισόδημα και στην Ελλάδα.
Όσοι φορολογούμενοι σπεύσουν πρώτοι να υποβάλουν δηλώσεις ξέροντας ότι δικαιούνται να τους επιστραφούν παραπανίσιοι φόροι που πλήρωσαν προκαταβολικά το 2017 και το 2018, θα λάβουν τις επιστροφές φόρου το αργότερο μέσα σε 90 ημέρες από την ΑΑΔΕ.
Ακόμα και όσοι έχουν μηδενικά εκκαθαριστικά και δεν δικαιούνται επιστροφής φόρου, θα σπεύσουν άμεσα να υποβάλουν δηλώσεις για να μη χάσουν αναδρομικά επιδόματα στέγασης (από Ιανουάριο έως Μάρτιο 2019) ή να ξεκινήσουν να λαμβάνουν το ΚΕΑ ή άλλα προνοιακά επιδόματα .
Περίπου 5 εκατομμύρια έγγαμα ζευγάρια θα εισπράξουν άμεσα «ζεστό χρήμα» από τις επιστροφές φόρων που τυχόν δικαιούνται, γιατί δεν θα συμψηφιστούν με τα χρεωστικά εκκαθαριστικά του συζύγου.
Αντίθετα, στο β΄εξάμηνο του 2019 που οι άλλοι σύζυγοι θα πληρώνουν τα χρεωστικά εκκαθαριστικά, οι πρόσθετοι φόροι θα βγαίνουν «φουσκωμένοι» γιατί δεν θα συμψηφίζονται με τις τυχόν επιστροφές του/της συζύγου τους.
Πριν από την υποβολή της δήλωσης οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν ορισμένα προσωπικά στοιχεία που αφορούν τους ίδιους ή και τους/τις συζύγους τους, όπως είναι ο ΑΜΚΑ, η ημερομηνία γέννησης, η οικογενειακή κατάσταση, τα στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο και email), ο αριθμός ταυτότητας.
Τι γίνεται με τα ενοίκια – Πώς θα συμπληρώσετε σωστά τα έντυπα Ε2 και Ε3
Αν ο φορολογούμενος έχει εισοδήματα από ενοίκια ή είναι επαγγελματίας, θα πρέπει να συμπληρώσει όπως κάθε χρόνο τα έντυπα Ε2 και Ε3, όπου ειδικά για εφέτος προβλέπονται εκτεταμένες διασταυρώσεις μετά τη διαπίστωση ότι αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων εμφανίζουν εισπράξεις από μισθώματα πολύ χαμηλότερα από αυτά που αναγράφονται στα συμβόλαια ή αν πρόκειται για επαγγελματίες εμφανίζουν πλασματικές δαπάνες προκειμένου να μειώσουν τα καθαρά τους κέρδη και κατ’ επέκταση τον φόρο που τους αναλογεί.
Τελευταία προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχει οριστεί η 30ή Ιουνίου, ενώ η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 3 διμηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί στα τέλη Ιουλίου και τις επόμενες δύο στα τέλη Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.
Βήμα – βήμα η υποβολή της δήλωσης:
– Είσοδος με κωδικούς Taxisnet
– Επιλέγω το έτος για το οποίο επιθυμώ την υποβολή δήλωσης
– Επιβεβαιώνω τα προσωπικά μου στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ.Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.)
– Συμπληρώνω τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης
– Συμπληρώνω το έντυπο Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
– Ενημερώνομαι για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης
– Υποβάλω τη δήλωση
– Εκτυπώνω τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου
Πηγή: www.newsbomb.gr
Discussion about this post