Στο τέλος του καλοκαιριού του 2019 εκτιμάται ότι θα γίνει η ανάρτηση του Κτηματολογίου στις περιοχές Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου, περίπου τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της κτηματογράφησης και τριάμισι χρόνια μετά την επίσημη λήξη της παράτασης που είχε δοθεί.
Τα γραφεία κτηματογράφησης που λειτουργούν στις δύο πόλεις βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας των δηλώσεων, ωστόσο συνεχίζουν να δέχονται εκπρόθεσμες δηλώσεις, καθώς είναι σημαντικό ακόμα το ποσοστό των ιδιοκτητών που δεν έχουν προχωρήσει τη διαδικασία δήλωσης των περιουσιακών στοιχείων τους. Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, έχουν γίνει δηλώσεις για το 60% περίπου των αγροτεμαχίων και οικοπέδων στις δύο περιοχές, ποσοστό που απέχει σημαντικά από τον στόχο της ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης στο σύνολο των ιδιοκτησιών. “Για τα ποσοστά κτηματογράφησης υπεύθυνο είναι το “Ελληνικό Κτηματολόγιο”, που διαθέτει και τα ακριβή στοιχεία. Εκείνο που εμείς μπορούμε να πούμε είναι ότι υπάρχει ένα μέρος του πληθυσμού που δεν έχει δηλώσει, είτε επειδή αμέλησε είτε επειδή είναι μακριά, αφού, ως περιοχή με πολλούς που έχουν μεταναστεύσει, υπάρχει κόσμος που βρίσκεται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ή και εκτός χώρας”, ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο υπεύθυνος του Γραφείου Κτηματογράφησης Ορεστιάδας, Χάρης Πάντζος. Ο κ. Πάντζος επεσήμανε, πάντως, πως υπάρχουν περιθώρια για όσους, μέχρι τώρα, αμέλησαν να κάνουν τη δήλωση του κτηματολογίου. “Όσοι δεν έχουν δηλώσει, δεν έχουν χάσει τη δυνατότητα να το πράξουν, απλώς τους καλούμε να το κάνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, να μην το αμελήσουν. Εμείς, από την πλευρά μας, παρέχουμε κάθε δυνατή υποστήριξη, ενημέρωση, υπόδειγμα, βοήθεια, ώστε αυτό που φαίνεται “βουνό” στον πολίτη, να απλοποιηθεί”.
“Η ανάρτηση θα είναι μία…”
Ο υπεύθυνος του γραφείου κτηματογράφησης Ορεστιάδας εξήγησε ότι η ανάρτηση θα είναι μία, καθώς έχει αλλάξει το νομικό πλαίσιο και δεν υπάρχουν δύο αναρτήσεις, ενώ για την ανάρτηση στις περιοχές Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου σημείωσε ότι αναμένεται εντός του 2019, “όχι όμως πολύ άμεσα. Εκτιμώ ότι θα γίνει προς το τέλος του καλοκαιριού. Μέχρι τότε υπάρχει το περιθώριο από την πλευρά του κόσμου να ενδιαφερθεί, να ολοκληρώσει τις διαδικασίες”.
Σχολιάζοντας το θέμα που αναμοχλεύεται τις τελευταίες ημέρες από τα Μέσα Ενημέρωσης για την “απώλεια” 170.000 ακινήτων που δε δηλώθηκαν, ο κ. Πάντζος τόνισε ότι «αυτό δε γίνεται αυτομάτως. Υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης από την πλευρά των πολιτών και υπάρχει ένα χρονικό διάστημα και μετά την ανάρτηση”. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι “αν θέλουμε να δούμε την άκρη του δρόμου, ναι, μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τα περιουσιακά αυτά στοιχεία που δε δηλώθηκαν περνούν στο Δημόσιο. Αυτά για τα οποία γίνεται συζήτηση αυτό το διάστημα είναι εκείνα της πρώτης φάσης κτηματογράφησης που ξεκίνησε το 2008. Βλέπουμε ότι πέρασε μία δεκαετία. Σίγουρα, όμως, η αμέλεια κοστίζει στην προκειμένη περίπτωση. Δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο για τον οποίο κάποιος εσκεμμένα θα αμελήσει για την περιουσία του και θα την αφήσει αδήλωτη, όμως, εάν το κάνει, ναι αυτή θα καταλήξει, μετά από πολλές διαδικασίες, στο Δημόσιο”.
“Πολλές οι περιπτώσεις από αποδοχή κληρονομιάς..”
Ο κ. Πάντζος αναφέρθηκε συγκεκριμένα και στις πολλές περιπτώσεις που οι δηλώσεις δεν έχουν γίνει επειδή υπάρχουν εκκρεμότητες από τη διαδικασία της αποδοχής κληρονομιάς. “Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό περιπτώσεων, που, ναι, μπορεί κάποιος να κάνει τη δήλωση προσωρινά, ώστε να φαίνεται ως φερόμενος ιδιοκτήτης, και στη συνέχεια να μας προσκομίσει τα υπόλοιπα δικαιολογητικά. Χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση είναι αυτή των αποδοχών κληρονομιάς. Όταν κάποιος, δηλαδή, έχει κληρονομικό δικαίωμα σε ακίνητο, αλλά από φόβο ή από οικονομική στενότητα δεν έχει προχωρήσει στην αποδοχή κληρονομιάς. Ακόμα κι αν δεν έχει κάνει αποδοχή, μπορεί να υποβάλει τη δήλωση στο Κτηματολόγιο, προσκομίζοντας αρχικά κάποια πιστοποιητικά και αργότερα, όταν ολοκληρώσει την αποδοχή, να μας φέρει, συμπληρωματικά, το συμβολαιογραφικό έγγραφο, ώστε να το συσχετίσουμε με τη δήλωσή του”, εξήγησε ο κ. Πάντζος.
Μετά την ανάρτηση
Μετά την ανάρτηση, στη διεύθυνση που δηλώνεται πάνω στη δήλωση, θα αποσταλεί φάκελος με κτηματογραφικό απόσπασμα και πίνακα, όπου θα αναγράφονται τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και το είδος και το ποσοστό κυριότητάς του επί του ακινήτου, θα υπάρχει και απόσπασμα του χάρτη, που θα δείχνει πού βρίσκεται και ποιο είναι το περιουσιακό του στοιχείο (αγροτεμάχιο ή οικόπεδο). Ο κ. Πάντζος διευκρίνισε ότι “σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης διαφωνεί με κάτι από όλα αυτά, είτε γιατί θεωρεί ότι έχει μεγαλύτερο γεωτεμάχιο από αυτό που του αναγνωρίζεται, είτε γιατί θεωρεί ότι έχει μεγαλύτερο ποσοστό κυριότητας, μπορεί να κάνει ένσταση, δηλώνοντάς μας τις διαφωνίες του στα συγκεκριμένα στοιχεία και προσκομίζοντας, κατά την εκδίκαση της ένστασης, εκείνα τα έγγραφα που υποστηρίζουν την άποψή του”. Ο ίδιος υπογράμμισε, καταλήγοντας, πως “υπάρχουν πολλά ενδιάμεσα στάδια στα οποία μπορεί να αντιδράσει κάποιος, απλά, όσο πιο γρήγορα ενεργήσει, τόσο ευκολότερο θα είναι και τόσο λιγότερο θα του κοστίσει”.
Πηγή www.ert.gr
Discussion about this post