Σε φάση υλοποίησης περνά το έργο “ψηφιακού μετασχηματισμού του γεωργικού τομέα”, που αναμένεται να εγκαταστήσει την “ευφυή γεωργία” σε όλη την επικράτεια.
Σήμερα ολοκληρώνεται η διαγωνιστική διαδικασία και άμεσα ο ανάδοχος που θα προκύψει θα προχωρήσει στην έναρξη τοποθέτησης των 6.500 περίπου τηλεμετρικών σταθμών σε όλη την Ελλάδα, που θα αποτελέσουν τη βασική υποδομή ανάπτυξης της “ψηφιακής γεωργίας” στη χώρα. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει και το δεύτερο μέρος του έργου, που προβλέπει την υπογραφή μνημονίου με τέσσερα πανεπιστήμια (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Πανεπιστήμιο Αθηνών), τα οποία θα συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί με σκοπό την επιμόρφωση του επιστημονικού προσωπικού και των φοιτητών των γεωτεχνικών σχολών τους στην “ευφυή γεωργία”.
Εχθές, ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, βρέθηκε στην Ορεστιάδα και συναντήθηκε με τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Σπύρο Κουτρούμπα και τον πρόεδρο του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστο Χατζησαββίδη, στο πλαίσιο των τελευταίων επαφών που γίνονται με τους πανεπιστημιακούς εν όψει της υπογραφής του μνημονίου. Είχε προηγηθεί αντίστοιχη επίσκεψη και συναντήσεις με τους εκπροσώπους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ακολουθούν οι επαφές προετοιμασίας του μνημονίου, που θα υπογραφεί μέσα στον Απρίλιο, και με τα άλλα δύο συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια.
Σημειώνεται ότι οι τηλεμετρικοί σταθμοί που θα εγκατασταθούν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα καλύψουν περί τα 2 εκ. στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, δηλαδή πάνω από το 60% της καλλιεργήσιμης γης της Περιφέρειας, για τα οποία οι τηλεμετρικοί σταθμοί που θα τοποθετηθούν θα δίνουν εξαιρετικά χρήσιμα δεδομένα για τους αγρότες της περιοχής.
Στέλιος Ράλλης: Δημιουργούμε την πρώτη εθνική υποδομή παραγωγής δεδομένων από δορυφορική παρακολούθηση
«Η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης εντάσσεται πολύ δυναμικά σ’ αυτό το πολύ καινοτόμο πρόγραμμα της ευφυούς γεωργίας που εφαρμόζουμε σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», ανέφερε από την Ορεστιάδα ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, τονίζοντας ότι το έργο της “ψηφιακής γεωργίας” είναι εξαιρετικά σημαντικό και για την τοπική οικονομία αλλά και για τη γενικότερη εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.
«Δε μιλάμε απλά για ένα έργο-εξαγγελία, αλλά για ένα πάρα πολύ ώριμο έργο, με το οποίο δημιουργούμε στην Ελλάδα την πρώτη εθνική υποδομή παραγωγής δεδομένων που προκύπτουν μέσα από δορυφορική παρακολούθηση. Πρόκειται για ένα έργο που έχει κερδίσει και την εμπιστοσύνη του επιτρόπου Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, τον Δεκέμβριο του 2018, δήλωσε ότι είναι πραγματικά ένα πολύ καινοτόμο έργο και ότι η Ελλάδα κάνει πολύ σημαντικά βήματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του πρωτογενή τομέα και ότι μπορεί να αποτελέσει “καλό παράδειγμα” και για άλλες χώρες των Βαλκανίων και όχι μόνο», σημείωσε ο κ. Ράλλης. Αξίζει να αναφερθεί ότι ήδη η Βόρεια Μακεδονία, η Κύπρος και η Αίγυπτος έχουν ζητήσει από την Ελλάδα να τους μεταφέρει την τεχνογνωσία που αποκτά η χώρα στον τομέα της “ευφυούς γεωργίας”.
Ο κ. Ράλλης εξήγησε πως το συγκεκριμένο έργο «έρχεται να αλλάξει τα πάντα, αφού δεν περιορίζεται μόνο στο χωράφι, δεν απευθύνεται μόνο στους αγρότες, αλλά δημιουργεί μία αλυσίδα αξίας για το σύνολο των αγροτικών προϊόντων της χώρας, δεδομένου ότι και η νέα ΚΑΠ απαιτεί την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στο χωράφι, ζητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα κάθε καλλιέργειας, δίνει έμφαση στην προστασία των καταναλωτών και στην προστασία της βιοποικιλότητας, άρα δεν υπάρχει καλύτερη συγκυρία, η Ελλάδα όχι μόνο να εφαρμόσει αυτά που η ΚΑΠ του 2020 απαιτεί, αλλά να βγει και μπροστά από τις εξελίξεις. Αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, γιατί θεωρούμε ότι, επιτέλους, αφενός διασυνδέεται πολύ σοβαρά η ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, στην οποία τα δεδομένα που παράγονται θα παρέχονται δωρεάν, αφετέρου κάνουμε πολύ σημαντικά βήματα για να εξάγουμε τεχνολογία και για να τονίσουμε ότι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο βασίζεται πλέον, πολύ σοβαρά, στις νέες τεχνολογίες».
Ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής εξήγησε πως σκοπός της συνεργασίας με τα τέσσερα πανεπιστήμια είναι «να εκπαιδεύσουμε τους αποφοίτους, τους υποψήφιους διδάκτορες, τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους προπτυχιακούς φοιτητές στις νέες τεχνολογίες, αφού αυτοί θα είναι οι κοινωνοί, αυτοί θα είναι που την επόμενη ημέρα θα κληθούν να δώσουν επιστημονικές συμβουλές που θα βασίζονται σε συγκεκριμένα δεδομένα και όχι “συμβουλές του γραφείου”».
Καταλήγοντας, επικαλέστηκε μία πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία, οι νέες τεχνολογίες στο χωράφι, η βελτίωση στην τυποποίηση των προϊόντων, η εφαρμογή της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης κι ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των επιχειρήσεων, θα δημιουργήσουν 200.000 νέες θέσεις εργασίας και τις προϋποθέσεις για την εισροή 12,2 δις ευρώ στην ελληνική οικονομία. «Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι ο πρωτογενής τομέας έχει πολλά να δώσει και θα φροντίσουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα οφέλη και τα εργαλεία…», σχολίασε συγκεκριμένα ο κ. Ράλλης.
Σπύρος Κουτρούμπας: Αυτή η συνεργασία θα δώσει νέα ώθηση στο Πανεπιστήμιο και στην τοπική κοινωνία
«Θεωρούμε αυτή τη συνεργασία πολύ σημαντική, δεδομένου ότι ήδη είμαστε στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας και στον τομέα της γεωργίας οι εφαρμογές αυτές θα είναι το μέλλον…», ανέφερε από την πλευρά του ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δ. Π. Θ., Σπύρος Κουτρούμπας.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι «τα δύο τμήματα της Ορεστιάδας δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και υπάρχουν όλα τα στοιχεία που το τεκμηριώνουν αυτό», ενώ υπογράμμισε πως «το Πανεπιστήμιο, στην περιοχή αυτή, επεδίωξε και κατάφερε να έχει πολύ καλή επαφή με την τοπική κοινωνία και με τους παραγωγούς, καθώς βρισκόμαστε στο κέντρο μίας γεωργικής περιοχής, και προσπαθούμε να έχουμε εξωστρέφεια και να το δείχνουμε αυτό σε κάθε περίπτωση». Για την επικείμενη υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας ο κ. Κουτρούμπας εκτίμησε ότι «θα δώσει μια άλλη ώθηση, και για το Πανεπιστήμιο και για τους φοιτητές. Άρα, θα πρέπει να είναι γνώστες της ψηφιακής γεωργίας, στις εφαρμογές της οποίας θα μπορέσουν να εκπαιδευτούν, διαφορετικά θα θεωρούνται «αναλφάβητοι».
Γιώργος Ζαλίδης: Δημιουργούμε την υποδομή για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του φοιτητή γεωτέχνη
Τον γενικό γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής συνόδευε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Γιώργος Ζαλίδης, ένας εκ των τριών επιστημόνων που εκπόνησαν την τεχνική μελέτη του έργου της «ψηφιακής γεωργίας», ο οποίος εξήγησε ότι μέσω του προγράμματος θα δημιουργηθεί σε κάθε ένα από τα τέσσερα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια ένα “ζωντανό” ψηφιακό αγροτικό εργαστήριο και μία πλατφόρμα εκπαίδευσης, από τα οποία οι φοιτητές θα μάθουν να παίρνουν τις αναφορές από τα εργαλεία που θα δίνουν τα δεδομένα και θα τις μετατρέπουν σε συμβουλές για τον αγρότη.
«Αυτόν τον γεωπόνο θέλουμε να φτιάξουμε, μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό του φοιτητή γεωτέχνη», σημείωσε ο κ. Ζαλίδης. Ο ίδιος, ως μέλος και της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα συνεκτιμηθεί στην αξιολόγηση των Πανεπιστημίων, τονίζοντας ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια «θα πρέπει να γίνουν πιο αναγνωρισμένα στον παγκόσμιο ιστό».
Χρήστος Χατζησαββίδης: Το πρόγραμμα θα δυναμώσει το Πανεπιστήμιο
«Είναι σημαντικό το ότι μπαίνουμε σε αυτή την ψηφιακή εποχή, καθώς, όντως, υπάρχει ένα έλλειμμα, και από πλευράς υποδομής και από πλευράς εκπαίδευσης σε αυτόν το χώρο», διαπίστωσε ο πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας, Χρήστος Χατζησαββίδης.
Πρόσθεσε επίσης πως «σήμερα η τεχνολογία μας δίνει πολύ δυνατά εργαλεία, με τα οποία μπορούμε να μειώσουμε και κάποιες ανισότητες» και κατέληξε σημειώνοντας πως «η Σχολή του ΔΠΘ στην Ορεστιάδα έχει αποστολή και να εκπαιδεύσει και να αναπτύξει την περιοχή, και το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μία πάρα πολύ καλή ευκαιρία να μας δυναμώσει προς αυτές τις δύο κατευθύνσεις. Συνεπώς, είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε και να βελτιωθούμε σε αυτό τον τομέα…».
Πηγή: www.ert.gr
Discussion about this post