Λένε ότι στις δύσκολες στροφές στην πολιτική, στις στιγμές που απαιτείται η λήψη δύσκολων αποφάσεων, οι οποίες μπορούν να καθορίσουν πολλά και εμπεριέχουν μεγάλες ή μικρές δόσεις πολιτικού ρίσκου αποδεικνύεται η διαφορά στην λεγόμενη πολιτική «ηθική» αυτών που αποφασίζουν.
Μία τέτοια στιγμή ήταν η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει στην ανακοίνωση των παραιτήσεων των βουλευτών της ΝΔ που έχουν ήδη πάρει το δρόμο της διεκδίκησης μίας έδρας στην επόμενη ευρωβουλή. Μια κίνηση που αποτυπώνει την διαφορά που υπάρχει μεταξύ της πολιτικής φιλοσοφίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με εκείνης του Αλέξη Τσίπρα στο πεδίο της πολιτικής τάξης και της συνέπειας.
Δεν χρειάστηκαν παρά ελάχιστες ώρες, για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την στιγμή που η βουλή ψήφισε την άρση του ασυμβίβαστου μεταξύ των υποψήφιων ευρωβουλευτών και βουλευτών για να ανακοινώσει την απόφασή του μετά από συνεννόηση με τα μέλη του «γαλάζιου» ευρωψηφοδελτίου τα οποία είναι και μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου.
Με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε το στίγμα των προθέσεων του κυρίως ως προς το πως αντιλαμβάνεται το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται τα «δίπορτα» και οι «εξασφαλισμένες» πορείες. Είναι σαφές όπως σημειώνουν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ ότι με την άρση του ασυμβίβαστου έπεσαν επί της ουσίας οι μάσκες στο κυβερνητικό στρατόπεδο, σε ότι έχει να κάνει με την μεταπήδηση της Έλενας Κουντουρά και του Σπύρου Δανέλλη. Δύο βουλευτών που μέχρι πρότινος ανήκαν σε διαφορετικά κόμματα και πλέον ο πρωθυπουργός τους άνοιξε το δρόμο «εκ του ασφαλούς» για την μεταπήδηση τους στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο,ως αντιστάθμισμα της παροχής στήριξης στην κυβέρνησή του.
«Φανταστείτε η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση να γινόταν από κυβέρνηση της ΝΔ. Τι θα έλεγε ο κ.Τσίπρας …» ήταν το σχόλιο συνομιλητή του κ.Μητσοτάκη.
Ενδιαφέρον πάντως έχει το γεγονός ότι μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης δεν είχε γνωστοποιήσει τις προθέσεις της η Κατερίνα Μάρκου , βουλευτής Θεσσαλονίκης, η οποία έχει προσχωρήσει στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το Ποτάμι.
Η κυρία Μάρκου, σε αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, δεν γνωστοποίησε την πρόθεσή της να κινηθεί αυτοβούλως και να δηλώσει πρόθεση παραίτησης από το ελληνικό κοινοβούλιο, μια και η ίδια έχει περιληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.
Είναι προφανές πως αν η κυρία Μάρκου δεν επιλέξει την οδό της παραίτησης, τότε αυτό θα σημάνει την πρόθεσή της να διεκδικήσει εκ νέου την επανεκλογή της στην ελληνική βουλή, ελευθερώνοντας μία θέση στο ευρωψηφοδέλτιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί η πληροφορία που έρχεται μέσα από πηγές της Πειραιώς , η οποία σημείωνε μεταξύ άλλων πως όταν είχαν γίνει γνωστές οι «γαλάζιες» υποψηφιότητες για την ευρωβουλή, ήταν εν ισχύ ο νόμος που είχε ψηφίσει η ΝΔ και προέβλεπε την υποχρεωτική παραίτησή μελών του κοινοβουλίου που ήθελαν να θέσουν υποψηφιότητα για το ευρωπαικό κοινοβούλιο, τουλάχιστον 15 μέρες προ των ευρωεκλογών.
Πηγή: www.liberal.gr
Discussion about this post