Αύξηση του κόστους ζωής, φόβοι για διακρίσεις την επόμενη ημέρα και αβεβαιότητα: το νεφελώδες τοπίο για το «διαζύγιο» του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε. και η ανησυχία για μια… άτακτη αποχώρηση από την ευρωπαϊκή οικογένεια επηρεάζει όχι μόνο τους Βρετανούς αλλά και τους Έλληνες που κατοικούν σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Φοιτητές, μεταπτυχιακοί και εργαζόμενοι «καρδιοχτυπούν» για την επόμενη ημέρα, ακόμη και μετά από την απόφαση των Βρετανών νομοθετών για παράταση της διαδικασίας αποχώρησης για μερικούς μήνες.
Όπως φαίνεται, όμως, οι Έλληνες δεν ανησυχούν τόσο για τη διαμονή τους στη Βρετανία –ιδιαίτερα όσοι κατοικούν στη Βρετανία πάνω από πέντε χρόνια.
Το CNN Greece μίλησε με πέντε Έλληνες του Λονδίνου για τις ανησυχίες τους αλλά και τα σχέδιά τους το επόμενο διάστημα. Μέσα από τις συνεντεύξεις τους αναδεικνύεται το κλίμα αβεβαιότητας το οποίο επικρατεί στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή την περίοδο, σκιαγραφούνται οι ανησυχίες τους για την «επόμενη ημέρα» ενώ παράλληλα γίνονται ορατές και οι αλλαγές που έχουν επέλθει στη Βρετανική κοινωνία μετά την απόφαση για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ελληνική πρεσβεία παρακολουθεί στενά τις διαδικασίες
Σε γραπτό σχόλιό της στο CNN Greece, το οποίο έγινε πριν από τις πρόσφατες ψηφοφορίες στο βρετανικό κοινοβούλιο, η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο τονίζει πως ο ρόλος της αναφορικά με τη διαδικασία αποχώρησης επεκτείνεται σε τρία επίπεδα:
(α) την παροχή στήριξης στους Έλληνες πολίτες που ζουν στο στη χώρα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που αφορούν στην διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους,
(β) την παροχή ενημέρωσης και στήριξης εδώ δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων και ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν εξαγωγική εδώ δραστηριότητα
(γ) τον έγκαιρο και επαρκή σχεδιασμό για παροχή προξενικής υποστήριξης των Ελλήνων στο Ηνωμένο Βασίλειο στο μέλλον όταν το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει καταστεί τρίτη-χώρα, δηλ. μη-μέλος της ΕΕ.
Στο πλαίσιο αυτό,
– Η Πρεσβεία συμμετέχει ενεργά στις διαβουλεύσεις για την επεξεργασία και εφαρμογή των διαδικασιών που αφορούν την παραμονή και εργασία των Ευρωπαίων πολιτών στο ΗΒ μετά την έξοδο (απόκτηση settled / presettled status for EU citizens).
– Η Πρεσβεία μας παρακολουθεί στενά τις διαδικασίες για τη διαμόρφωση της μελλοντικής βρετανικής μεταναστευτικής νομοθεσίας και διατηρεί διαρκή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς (κυβέρνηση, κοινοβούλιο και ΜΜΕ) στη Βρετανία.
– Η Πρεσβεία ενημερώνει συνεχώς την ελληνική κυβέρνηση για όλα τα πιθανά σενάρια της αποχώρησης, ακόμη και για το ενδεχόμενο εξόδου του ΗΒ χωρίς συμφωνία, προκειμένου να διαμορφωθούν έγκαιρα οι κατάλληλες διαδικασίες, ώστε επιχειρήσεις και πολίτες να είναι επαρκώς προετοιμασμένοι.
– Τέλος, η Πρεσβεία προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα, για να μπορέσει να υποδεχθεί και να διαχειριστεί την αυξανόμενη ροή προξενικής υποστήριξης που είναι αποτέλεσμα αφενός της ραγδαίας αύξησης, την τελευταία 7ετία, του αριθμού των εδώ διαβιούντων Ελλήνων, και αφετέρου των νέων διαδικασιών που θα είναι αποτέλεσμα του Brexit.
«Για το σκοπό αυτό, το Υπουργείο Εξωτερικών με βάση και τις εισηγήσεις της Πρεσβείας, καταρτίζει πρόγραμμα ενίσχυσης του Προξενικού Γραφείου, το προσωπικό του οποίου είχε μειωθεί σημαντικά, για δημοσιονομικού λόγους, το 2001 με την κατάργηση του Γενικού Προξενείου Λονδίνου, καθώς και βελτίωσης της υποδομής του για καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού» υπογραμμίζει επίσης η ελληνική πρεσβεία.
«Οι φοιτητές ανησυχούν για την πιθανή μεταβολή του κόστους ζωής»
«Μεγαλύτερη ανησυχία για τους φοιτητές είναι η πιθανή μεταβολή του κόστους ζωής και η πιθανή μείωση των ευκαιριών που σχετίζονται με την αγορά εργασίας» λέει στο CNN Greece o 24χρονος Σπύρος Ευθυμιόπουλος.
Απόφοιτος του τμήματος μηχανολόγων μηχανικών του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ο Σπύρος Ευθυμιόπουλος βρίσκεται στο Λονδίνο για να κάνει τις μεταπτυχιακές σπουδές του στον ενεργειακό σχεδιασμό κτηρίων.
«Το πανεπιστήμιο έχει ξεκινήσει να πραγματοποιεί ημερίδες για την ενημέρωση των φοιτητών σχετικά με θέματα που αφορούν την διαμονή τους στην χώρα και τις απαραίτητες ενέργειες στις οποίες πρέπει οι ίδιοι να προβούν μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι φοιτητές που προέρχονται από χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επιθυμούν να διαμείνουν στην χώρα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 δεν θα χρειαστεί να προβούν σε κάποια ενέργεια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος, και συμπληρώνει: «Όσοι επιθυμούν να παραμείνουν στην χώρα από το 2021 και έπειτα θα χρειαστεί να κάνουν ειδική αίτηση προκειμένου να αποκτήσουν άδεια παραμονής. Ωστόσο, για την απόκτηση της προαναφερθείσας άδειας οι πολίτες δεν θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες».
Ο 24χρονος υπογραμμίζει παράλληλα -όπως άλλωστε έχει γίνει γνωστό εδώ και καιρό- πως δεν θα αλλάξει τίποτα για τους φοιτητές που έγιναν δεκτοί πριν από το 2019.
Και τι θα φέρει η επόμενη ημέρα για τον 24χρονο; «Σκοπεύω να εργαστώ πάνω στον κατασκευαστικό τομέα στο οποίο και ειδικεύομαι. Δεν γνωρίζω ακόμα αν θα παραμείνω στην Βρετανία ή θα επιστρέψω στην Ελλάδα. Η επιλογή μου εξαρτάται από τις επαγγελματικές ευκαιρίες που θα μου παρουσιαστούν και την δυνατότητα που θα μου παρέχουν στο να είμαι δημιουργικός και να αποκτήσω περισσότερη εμπειρία» λέει ο Σπύρος Ευθυμιόπουλος.
Πηγή: www.cnn.gr
Discussion about this post