«Η πραγματικότητα συγκρούεται με την εικονική πραγματικότητα που επιχειρούν να δημιουργήσουν η αξιωματική αντιπολίτευση και μερίδα των μέσων ενημέρωσης» τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ1.
«Στις εκλογικές αναμετρήσεις, όμως, θα πάμε με την πραγματικότητα και όχι με την εικονική πραγματικότητα» υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας και σημείωσε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να υλοποιήσει την κορυφαία δέσμευση που είχε αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό, να βάλει τέλος στα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. «Να λάβει συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του κόσμου της εργασίας και της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Να οικοδομήσει το κοινωνικό κράτος, που παραδοσιακά εξέλειπε από τον τόπο. Να τα βάλει με μία σειρά από συμφέροντα και να αποκαλύψει σκάνδαλα και πρακτικές διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, διαφθοράς και διαπλοκής» συμπλήρωσε.
Αναφερόμενη στη μη είσπραξη από το κράτος του rebate που όφειλαν οι φαρμακευτικές εταιρείες την περίοδο 2006-2010, ανέφερε: «Αποκαλύψαμε ένα “δώρο” προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, ύψους 241 εκατομμυρίων ευρώ», υπογραμμίζοντας ότι οι πολιτικές ευθύνες βαραίνουν τις κυβερνήσεις εκείνης της περιόδου. «Σήμερα, βεβαιώνουμε στην εφορία τις οφειλές των φαρμακευτικών εταιρειών που δεν είχαν εισπραχθεί ούτε βεβαιωθεί για τα έτη 2009 και 2010 και θα νομοθετήσουμε την είσπραξη του rebate για τα έτη 2006, 2007 και 2008» διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας.
Για τη χορήγηση του επιδόματος στέγασης, δήλωσε ότι, για πρώτη φορά, θεσπίζεται στη χώρα επίδομα ενοικίου, «που θα ανακουφίσει περισσότερους από 600.000 συμπολίτες μας». Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, η πλατφόρμα των αιτήσεων για την επιδότηση ενοικίου λειτουργεί από την Τρίτη και ήδη, σε λιγότερες από 24 ώρες, έχουν γίνει 50.000 αιτήσεις. «Η επιδότηση είναι αναδρομική από την 1η Ιανουαρίου 2019» δήλωσε η υπουργός Εργασίας, σημειώνοντας ότι τα εισοδηματικά όρια είναι 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και φτάνουν έως τις 21.000 ευρώ για οικογένειες, ενώ το ύψος του επιδόματος κυμαίνεται από 70 ευρώ έως 210 ευρώ το μήνα.
Για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, τόνισε ότι, από την 1η Φεβρουαρίου, ισχύει ο ενιαίος αυξημένος κατώτατος μισθός. Όπως είπε, «η εικόνα για την εφαρμογή της αύξησης είναι ότι υπάρχει γενικευμένη συμμόρφωση των επιχειρήσεων. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) παρακολουθεί την εφαρμογή της και θα προβεί σε ελέγχους. Παράλληλα, τον Φεβρουάριο, το μήνα της αύξησης του κατώτατου μισθού, είχαμε περίπου 28.000 νέες θέσεις εργασίας, επίδοση-ρεκόρ από το 2001».
Η κ. Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι, από το 2017, αποκαταστάθηκαν τα οικονομικά του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), «που είναι πλεονασματικός και αυτό μας δίνει την ευχέρεια θετικών παρεμβάσεων είτε πρόκειται για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία είτε για τις μειώσεις των εισφορών». Όπως σημείωσε, «ο νόμος 4387/16 ενισχύει ιδιαίτερα τα χαμηλά εισοδήματα και τους χαμηλοσυνταξιούχους» και συμπλήρωσε ότι όχι μόνο ακυρώθηκε η περικοπή των συντάξεων, αλλά, από την 1η Ιανουαρίου 2019, δόθηκαν αυξήσεις σε 620.000 συνταξιούχους, οι οποίες προέκυψαν ακριβώς, «λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Αυτό επιβεβαιώνει ότι το νέο σύστημα δεν οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις, αλλά ενισχύει ιδίως τους χαμηλοσυνταξιούχους» σχολίασε η υπουργός Εργασίας.
Αναφερόμενη, τέλος, στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, δήλωσε ότι θα ανακουφίσει δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες, ενώ θα ευνοηθούν και όσοι έχουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αλλά δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη, λόγω των οφειλών τους. Όπως εξήγησε, «η ρύθμιση θα περιλαμβάνει κούρεμα της βασικής οφειλής, μέσω του επανυπολογισμού των εισφορών στη βάση των πραγματικών εισοδημάτων και, ταυτόχρονα, θα γίνεται κούρεμα των προσαυξήσεων κατά 85%. Η νέα μειωμένη οφειλή θα αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ».
Πηγή: www.protothema.gr
Discussion about this post