Τη δέσμευση για κατάργηση του άρθρου 12 του νόμου Κατρούγκαλου που αφορά τα ηλικιακά κριτήρια και το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης, που θα επανέλθει στο 70%, από 50% που είναι σήμερα, ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τα μέλη του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων «ΑΞΙΑ», στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις συντάξεις χηρείας.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδωσε έμφαση στην ομαλή ένταξη των συζύγων θανόντων στην αγορά εργασίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «μπορούμε και πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι γυναίκες και οι άνδρες που θα επιλέξουν να εργαστούν να μην τιμωρούνται από το σύστημα», ενώ κατέστησε σαφές πως σε κάθε περίπτωση ο εμπαιγμός της κυβέρνησης θα πρέπει να τελειώσει και οι σύζυγοι θανόντων να βγουν από το καθεστώς αβεβαιότητας και ανασφάλειας στο οποίο βρέθηκαν εξαιτίας της άδικης και ισοπεδωτικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
«Είναι στοιχειώδης υποχρέωση του κράτους να στέκεται κοντά στους συμπολίτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη», πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος αναμένεται να στείλει νέο μήνυμα για τον κοινωνικό χαρακτήρα της πολιτικής της Ν.Δ. και κατά τη σημερινή επίσκεψή του στη Λέσβο.
Ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί το μεσημέρι για μία ακόμη φορά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων στη Μόρια, ενώ το απόγευμα θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης με θέμα «εκλογές για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου».
Οι περιοδείες του, οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο και της ενίσχυσης των υποψηφιοτήτων που στηρίζει η Ν.Δ. στις περιφερειακές εκλογές, θα συνεχιστούν την Παρασκευή με επίσκεψη στη Ροδόπη και στην Ξάνθη, όπου θα μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση που διοργανώνουν οι ΝΟΔΕ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Πολύ ψηλά στην ατζέντα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει πάντως και η οικονομία, στον απόηχο και της απόφασης του Eurogroup, η οποία «επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα παραμένει υπό αυστηρή επιτήρηση», όπως τονίζουν στην Πειραιώς.
«Η μη επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών στερεί πόρους από την ελληνική οικονομία και δεν βοηθά στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της οικονομίας της χώρας διεθνώς», σχολίασε η Μαρία Σπυράκη, η οποία κατήγγειλε παράλληλα πως η κυβέρνηση «δεν προχωρά στην πράξη σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και για περισσότερα από τρία χρόνια άφησε να κακοφορμίσει το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια, χωρίς να εξασφαλίσει την πρώτη κατοικία των πολιτών που έχουν ανάγκη». «Αντίθετα, επιδόθηκε σε ένα κρεσέντο παροχών και διορισμών, για προφανείς ψηφοθηρικούς λόγους. Αντί να λύνει τα προβλήματα, η κυβέρνηση ασχολείται με ρουσφέτια», πρόσθεσε η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ.
Σε συνέχεια του μηνύματος που εξέπεμψε ο κ. Μητσοτάκης από τη Νέα Υόρκη ότι η Ελλάδα στα επόμενα δύο-τρία χρόνια θα είναι ένας ασφαλής και ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, η κ. Σπυράκη υπογράμμισε ότι «η μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις δεν απευθύνεται μόνο σε όσους θέλουν να κάνουν άμεσες ξένες επενδύσεις, αλλά και σε όλους τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, είτε απασχολούν έναν εργαζόμενο είτε δεκάδες». Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε σε όλες τις τοποθετήσεις του πως και οι επιχειρηματίες, από την πλευρά τους, οφείλουν να μεριμνούν για τους εργαζόμενους και να είναι κοινωνικά υπεύθυνοι.
Η εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστειλε χθες μήνυμα και εν όψει της δεύτερης ψηφοφορίας στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, υπογραμμίζοντας ότι η Ν.Δ. θέλει να είναι αναθεωρητέο το άρθρο που αφορά στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και στην αποσύνδεσή της από τη διάλυση της Βουλής. Εθεσε μάλιστα προ των ευθυνών του και το κυβερνών κόμμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ελπίζουμε ότι δεν θα αναιρέσουν τον εαυτό τους. Δεν είμαστε βέβαιοι, απλώς το ελπίζουμε, γιατί -ξέρετε- και ο εξευτελισμός έχει κάποιες φορές τα όριά του».
Η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. έδωσε σαφή απάντηση και σε σενάρια περί εσωκομματικών διαφορών, ξεκαθαρίζοντας ότι η «διαφορά ύφους» σε σχέση με τον αντιπρόεδρο του κόμματος Αδωνη Γεωργιάδη, για την οποία μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας, δεν συνιστά πολιτική διαφορά. «Αλίμονο αν είχαμε όλοι στη Ν.Δ. το ίδιο ύφος. Αλίμονο αν εκφραζόμασταν όλοι με τον ίδιο τρόπο. Οι διαφορές του ύφους δεν συνιστούν ουσιώδεις διαφορές στην πολιτική, η οποία καθορίζεται από τον πρόεδρο και τα αρμόδια όργανα του κόμματος», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Σπυράκη.
Πέντε δεσμεύσεις για στήριξη της Ελληνίδας εργαζόμενης
Τις πέντε συγκεκριμένες δεσμεύσεις της Ν.Δ. για την ουσιαστική στήριξη των Ελληνίδων γνωστοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην πρόσκληση-πρόκληση που του απηύθυνε ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάνφρεντ Βέμπερ, ζητώντας του να κόψει και εκείνος τη γραβάτα του ως συμβολική διαμαρτυρία για τις μισθολογικές διακρίσεις που συνεχίζουν να υφίστανται εις βάρος των γυναικών.
«Οσο κι αν σου φαίνεται αστείο, οι γραβάτες στην Ελλάδα έχουν πλέον πολιτικό συμβολισμό, και έτσι θα μου επιτρέψεις να μην την κόψω. Θα τις χρειαστούμε όλες για την επόμενη μέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. απευθυνόμενος στον κ. Βέμπερ και, αφού εξέφρασε υποστήριξη στην πρωτοβουλία του, ζήτησε και τη δική του στήριξη στους εθνικούς στόχους.
«Η μισθολογική διαφορά των δύο φύλων στην Ελλάδα είναι στο 12,5%, δηλαδή 4 μονάδες μικρότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ομως, 7 στις 10 Ελληνίδες ζητούν στήριξη για να ανταποκριθούν ταυτοχρόνως στις επαγγελματικές και οικογενειακές τους υποχρεώσεις», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και, αφού τόνισε πως «θέλουμε περισσότερες γυναίκες να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας», γνωστοποίησε πέντε συγκεκριμένες δράσεις:
● Κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός βρεφονηπιακού σταθμού.
● Διεύρυνση του θεσμού των ολοήμερων σχολείων.
● Καθιέρωση της βοήθειας στις εργαζόμενες μητέρες σε κάθε γειτονιά από πιστοποιημένους βρεφονηπιοκόμους.
● Θεσμοθέτηση ειδικών μέτρων για τις μονογονεϊκές οικογένειες και την ενδοοικογενειακή βία.
● Δραστική αύξηση του αριθμού των γυναικών στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ., καθώς η Ελλάδα έχει το θλιβερό προνόμιο να έχει το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής γυναικών στην πολιτική.
Πηγή: www.eleftherostypos.gr
Discussion about this post