Στο group F των ομίλων δεσπόζει η παρουσία της Γουανγκζού Εβεργκράντε της Κίνας που θεωρείτε το πρώτο φαβορί να περάσει από την 4αδα που απαρτίζουν οι Σανφρέτσε Χιροσίμα από την Ιαπωνία, η Μέλμπουρν Βίκτορι από την Αυστραλία και η Νταεγκού της Κορέας (κυριολεκτικά).
Οι πρώτες δύο θα αναμετρηθούν στην έδρα της πρώτης, με την Γουανγκζού το φαβορί. Κάτοχος του τίτλου η Γουανγκζού το 2013 και το 2015 πέρυσι τα έκανε μούσκεμα χάνοντας στους 16 του θεσμού από την Τιανζίν Τιανχάι. Κατακτούσε το πρωτάθλημα επί 7 σερί χρόνια της χώρας αλλά πέρυσι το έχασε από την Σανγκάι SIPG. Σε σχέση με πέρυσι, δόθηκε δανεικός στην Παλμέιρας ο Βραζιλιάνος αστέρας Ρικάρντο Γκούλαρτ όπως και ο συμπατριώτης του Καρβάλιο στην Τιανχάι. Όμως ο πασίγνωστος (προπονητής πλέον) Φάμπιο Καναβάρο έχει στο δυναμικό της ομάδας τον Παουλίνιο που γύρισε από την Μπαρτσελόνα, τον επιθετικό μέσο Ταλίσκα (16 γκολ, 8 ασιστ σε 18 ματς το 2018) ενώ νέα προσθήκη είναι αυτή του αμυντικού Τσαρλς Μπράουνινγκ δανεικού από την Έβερτον. Στο πρωτάθλημα ξεκίνησαν με νίκη 3-0 επί της Τιανζίν Κουανζιάν την περασμένη Παρασκευή. Εκτός μάχης ο αργηχός της ομάδας Zheng Zhi που παραμένει τραυματίας.
Οι Ιάπωνες επιστρέφουν στο θεσμό μετά από δύο χρόνια απουσίας και ενώ τερμάτισαν στο εγχώριο πρωτάθλημα στην 16η θέση το 2017, στην 6η το 2016 αλλά στη 2η πέρυσι (μετά από καταστροφικό δεύτερο γύρο) οπότε πήραν και το εισιτήριο. Μπήκαν στον όμιλο προκρινόμενοι οριακά στα πέναλτι επί της Ταϊλανδέζικης Τσιανγκράι. Στο πρωτάθλημα ξεκίνησαν με δύο ισοπαλίες. Αν εξαιρέσουμε τα προκριματικά που η Χιροσίμα έπαιξε με καφενεία, πιο πριν έχει 14 σερί ματς χωρίς νίκη. Συνεπώς δεν περιμένω να αναστηθεί μέσα στην έδρα της μίας από τις δύο δυνατότερες ομάδες της Κίνας. Περιμένω την επιβεβαίωση του άσου εύκολα ή δύσκολα και στο χάντικαπ.
Στο group C δεσπόζει αντίστοιχα η παρουσία της Περσέπολις από το Ιράν, της Παχτακόρ από το Ουζμπεκιστάν, η παρουσία της Αλ Σάντ του Τσάβι και του Γκάμπι από το Κατάρ και η Αλ Άχλι της Σαουδικής Αραβίας. Οι δύο πρώτες θα αναμετρηθούν σήμερα στο Αζάδι.
Η Περσέπολις είναι η μεγάλη δύναμη του Ιράν και στη πρώτη θέση του φετινού πρωταθλήματος μετά από 20 αγώνες. Στους 8 του θεσμού το 2015, ημιτελικά στο 2017, τελικό το 2018, οπότε φέτος έτσι όπως το πάει της έμεινε ο τελικός. Σχεδόν τέσσερα χρόνια με τον Κροάτη κόουτς Μπράνκο Ιβάνκοβιτς η ομάδα μεγαλώνει. Μετά την τιμωρία που της αφαιρούσε το δικαίωμα μεταγραφών (είχα κάνει εκτενή αναφορά παλαιότερα), η ομάδα το Γενάρη έκανε μεταγραφές και ενισχύθηκε. Προφανώς κατά ένα μέρος η εθνική του Ιράν στηρίζεται και σε πάικτες της Περσέπολις όπως ο μέσος Μεχντί Τοραμπί, ο επίσης μέσος Ομιντ Αλισάχ (απόντας σήμερα καθώς χτύπησε στη προπόνηση και πήγε νοσοκομείο) ή ο πορτιέρο Αλιρέζα Μπεϊρανβαντ. Απών ο Mohammad Ansari (αρ. μπακ), Hossein Mahini (σέντερ μπακ), Mohsen Rabihakh (αμυν., μέσος), Shayan Mosleh (μέσος) και ο Mohammad Amin Asadi (επιθ.) που είναι με την Ολυμπιακή ομάδα.
Αποστολή Περσέπολις: Alireza Beyranvand, Abolfazl Darvishvand, Bugidar Radushovic, Mehdi Shiri, Seyyed Jalal Hosseini, Shoja Khalilzadeh, Mohammad Naderi, Kamal Kamibinhia, Ahmad Norouleh, Siamak Nemati, Mehdi Torabi, Bashar Rasan, Soroush Rafiee, Mehdi Sharifi, Ali AliPour, Mario Budimir, Ehsan Hosseini, Saeed Karimi, Adam Hemmati
Αντίπαλος των Περσών, η Παχτακόρ που θεωρείται ως ο αδύναμος κρίκος του γκρουπ, αλλά ειλικρινά δεν ξέρω αν αυτό είναι αληθές. Ίως οι πάντες κρίνουν από τα πενιχρά της επιτεύγματα. Όμως είναι μία ομάδα με 8 διεθνείς (π.χ. τους Marat Pekmayev, Igor Krimets, Dostonbek Hamdamov, Odiljun Khmerobekov), έχει το Γεωργιανό κόουτς Σότα Αρβελάτζε τέως παίκτη και του Άγιαξ, με εμπειρία στη προπονητική του καριέρα από Τουρκία. Πρόκειται για ομάδα με δύναμη, τεχνική, που έφτασε στα ημιτελικά το 2003 και το 2004, στους 8 το 2009. Ναι μεν έχασε τον Βραζιλιάνο γκολτζή Τιάγκο Μπεζέρα (17 γκολ σε 31 ματς) αλλά απέκτησε από τον εχθρό της την Λοκομότιβ, τον Μαράτ Μπικμάεφ. Τιμωρημένος είναι ο διεθνής μέσος Odiljon Xamrobekov.
Εκείνη που έχω δει σε όλα της τα ματς φέτος είναι η Περσέπολις. Παρά τα άπειρα προβλήματα της στο πρώτο γύρο του πρωταθλήματος μ’ άρεσαι. Από την έναρξη και μετά όχι. Οι γνωρίζοντες εκτιμούν ότι οι νέοι παίκτες θέλουν χρόνο για να στρώσουν και η ομάδα σύντομα θα πετάει. Την Παχτακόρ δεν την έχω δει. Επιλέγω τον άσο μόνο και μόνο λόγω «Αζαδι», την έδρα που συνήθως λιώνει σίδερα.
Discussion about this post