Μεγάλη ικανοποίηση επικρατεί στη Λευκωσία λόγω των θετικών αποτελεσμάτων από τη γεώτρηση της ExxonMobil – Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10.
Ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Λακκοτρύπης ανακοίνωσε πως η ποσότητα του κοιτάσματος είναι 5-8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Οπως ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά, στο στόχο «Γλαύκος» του τεμαχίου 10 στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας «έγινε η μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κύπρο αλλά και παγκοσμίως εδώ και δύο χρόνια!» προσθέτοντας πως πρόκειται για έναν εξαιρετικής ποιότητας ταμιευτήρα.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ήταν ο πρώτος που ενημερώθηκε, από αντιπροσωπία της εταιρίας ExxonMobil, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρό της Τρίσταν Ασπρεϊ. Στη Λευκωσία επικρατεί αισιοδοξία πως τα συνολικά αποτελέσματα μπορούν να αναδείξουν τη χώρα ως εναλλακτική πηγή εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Πάντως, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να βρεθούν κι άλλα κοιτάσματα, καθώς και οι τρόποι μεταφοράς του κυπριακού αερίου. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, «στη γεώτρηση ανακαλύφθηκε στήλη φυσικού αερίου 133 μέτρων και, βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης που έχει διενεργηθεί, εκτιμάται ότι ο ταμιευτήρας είναι άριστης ποιότητας και διαθέτει συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf)».
Ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil, Τρίσταν Ασπρεϊ, εξέφρασε ενθουσιασμό για τα κοιτάσματα στον «Γλαύκο», δηλώνοντας ότι η αμερικανική εταιρεία θα συνεχίσει την ανάλυση των αποτελεσμάτων. «Ακόμη είμαστε στην αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού για μια μελλοντική ανάπτυξη», τόνισε μιλώντας για τη δυνατότητα νέων ανακαλύψεων τόσο στο τεμάχιο 10 όσο και σε άλλα τεμάχια, ενώ εξέφρασε παράλληλα το ενδιαφέρον της εταιρίας για ευρύτερες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πάντως, από την αρχική ανακάλυψη έως την έναρξη παραγωγής θα χρειαστούν τουλάχιστον 5-7 χρόνια. Πρακτικά, το αέριο από τον «Γλαύκο» θα είναι για έτοιμο για εκμετάλλευση το 2025-2026. Ομως, το συγκεκριμένο κοίτασμα αυξάνει τις ελπίδες για την κατασκευή του αγωγού East Med, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει το αέριο των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη. Για να ολοκληρωθεί το έργο χρειάζονται τεράστια κοιτάσματα για την οικονομική επιβίωση του έργου. Μέρος του αγωγού θα περνά από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Σιγή ιχθύος
Μέχρι αργά το βράδυ δεν υπήρχε κάποια επίσημη αντίδραση της Αγκυρας. Αλλωστε, το οικόπεδο 10 βρίσκεται εκτός της υφαλοκρηπίδας που η Τουρκία υποστηρίζει πως φτάνει μέχρι τα ανοιχτά της Κύπρου.
Ομως η Αγκυρα έχει επισημάνει πολλές φορές πως πρέπει να ξεκαθαριστεί το δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων από το φυσικό πλούτο της Κύπρου, και στο επόμενο διάστημα ενδέχεται να υπάρχουν αντιδράσεις και σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο γεωτρήσεων στην περιοχή, όπως έχουν δηλώσει Τούρκοι αξιωματούχοι. Πριν από λίγες ημέρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε μιλήσει και για διάφορους τρόπους μοιράσματος των πόρων, πριν από την επίλυση του Κυπριακού, όπως μέσω Ε.Ε. ή κάποιου διεθνούς ταμείου.
Η «Γαλάζια Πατρίδα» έκανε την Κύπρο… τουρκική
Μέσα σε αυτό το κλίμα που δημιούργησε η ανακάλυψη στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ συνεχίζεται η ναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», με το τουρκικό υπουργείο Αμυνας να δημοσιεύει στο twitter μήνυμα και να παρουσιάζονται οι τρεις θάλασσες -Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειος και Μαύρη Θάλασσα- όπου εκτυλίσσεται η «Γαλάζια Πατρίδα» και σε ευκρινές σημείο εμφανίζεται η Κύπρος στο ίδιο χρώμα με την Τουρκία, στα κόκκινα, ως τουρκική (φωτό).
Στην άσκηση, που θα ολοκληρωθεί στις 8 Μαρτίου, συμμετέχουν 103 πολεμικά πλοία, μαχητικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ελικόπτερα, δυνάμεις πεζοναυτών και βατραχανθρώπων, καθώς και τμήμα της ακτοφυλακής.
Πηγή: www.eleftherostypos.gr
Discussion about this post