«Κλείδωσε» ομόφωνα το απόγευμα της Τετάρτης το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, χωρίς αλλαγές στα κριτήρια ένταξης των επιλέξιμων δανειοληπτών.
Οι δανειολήπτες που είχαν «κόκκινο» δάνειο στις 31 Δεκεμβρίου 2018 θα έχουν προθεσμία ενός έτους για να υποβάλουν αίτημα υπαγωγής στο νέο πλαίσιο, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, αρχής γενομένης από την 1η Μαρτίου, ενώ η προθεσμία για τους ανέργους και τα ΑμεΑ ορίστηκε στα πέντε χρόνια.
Προαιρετική είναι η μετάβαση στο νέο πλαίσιο για όσους έχουν ζητήσει την προστασία του νόμου Κατσέλη, η ισχύς του οποίου λήγει σήμερα.
21 άρθρα
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα 21 άρθρα του νέου νόμου μεταφράστηκαν στα αγγλικά και το τελικό σχέδιο εστάλη στους θεσμούς αργά χθες το βράδυ. Δεν αποκλείεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και να ψηφιστεί άμεσα.
Μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, συνεργάτες του κ. Φλαμπουράρη σχολίαζαν πως ολοκληρώθηκε με επιτυχία ομόφωνα το πλαίσιο της νέας ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συμφωνία θα αντικαταστήσει από την 1/03/2019 το άρθρο 9 του ν. 3869/10 (αφορά στην προστασία από την πλειστηριασμό). Άμεσα θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να εισαχθεί προς ψήφιση το νέο πλαίσιο από το ελληνικό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η επεξεργασία για τη συνολική αναθεώρηση των πλαισίων ρύθμισης των ιδιωτικών χρεών.
Σε ό,τι αγορά τις αιτιάσεις των θεσμών σχετικά με το νέο πλαίσιο, καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν πως το σχέδιο νόμου απαντά στα περισσότερα. Τρία ήταν τα βασικά θέματα της συνάντησης
1) Συμφωνήθηκε να κατατεθεί μέχρι τέλος Μαρτίου στη Βουλή ενιαίος πτωχευτικός νόμος, μέρος του οποίου είναι η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που μπορεί να ψηφιστεί και σήμερα.
2) Το ποσοστό της επιδότησης θα καθορίζεται αυτόματα από την πλατφόρμα με αλγόριθμο. Το ποσό της επιδότησης θα κατατίθεται κάθε μήνα από το Δημόσιο στον λογαριασμό του δανείου. Στην περίπτωση που είτε ο δανειολήπτης είτε το Δημόσιο δεν πληρώσει το μερίδιό του για εννέα μήνες, η ρύθμιση παύει να ισχύει.
3) Οι μη επιλέξιμοι δανειολήπτες – που δεν πληρούν τα κριτήρια – δεν προστατεύονται από τον πλειστηριασμό, ασχέτως αν πάνε ή όχι στο δικαστήριο. Ειδικότερα, τα βασικά για την ένταξη στο νέο πλαίσιο προστασίας είναι:
Το συνολικό ύψος δανεισμού με προσημείωση ή εγγύηση πρώτη κατοικία, που είχε οριστεί στα 130.000 ευρώ (στο ποσό συμπεριλαμβάνονται και οι τόκοι). Η αντικειμενική αξία της κατοικίας να μην υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ.
Εισοδηματικά κριτήρια
Παράλληλα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια, και συγκεκριμένα το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα για τον άγαμο να μην υπερβαίνει τα 12.500 ευρώ, τα 21.000 ευρώ για ζευγάρι, ποσό που προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, με ανώτατη κάλυψη 36.000 ευρώ.
Οι δανειολήπτες που πληρούν τα ανώτερα κριτήρια υποβάλλουν αίτημα στην πλατφόρμα.
Για τους επιλέξιμους προβλέπεται επιδότηση της δόσης, το ποσοστό της οποίας θα καθορίζεται βάσει αλγορίθμου από την πλατφόρμα.
Η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή, ανάλογα με την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του κάθε επιλέξιμου δανειολήπτη. Μπορεί δηλαδή να ξεκινά από ένα ευρώ και να φτάνει ακόμα και στο 80% της δόσης του δανείου.
Οι τράπεζες στους επιλέξιμους δανειολήπτες θα προσφέρουν νέο μειωμένο επιτόκιο, που διαμορφώνεται με βάση το Euribor τριμήνου +2% περιθώριο, και επιμήκυνση της διαρκείας του δανείου μέχρι 25 επιπλέον έτη (αρκεί να το επιτρέπει η ηλικία του δανειολήπτη ή του εγγυητή).
Επίσης θα εφαρμόζεται «κούρεμα» για το ποσό δανείου που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.
Πηγή: www.newsbomb.gr
Discussion about this post