Βιβλική ήταν η καταστροφή που άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Ωκεανίς» στην Κρήτη, που χθες Δευτέρα σφυροκοπήθηκε από θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές καταιγίδες. Ένας 61χρονος βοσκός αγνοείται στον Αποκόρωνα, σε Χανιά και Ρέθυμνο φούσκωσαν ποτάμια και χρειάστηκε να εκκενωθούν οικισμοί, ενώ κατέρρευσαν επτά γέφυρες, δύο από τις οποίες εντελώς.
Ο 61χρονος κτηνοτρόφος χάθηκε στον Εμπρόσνερο του δήμου Αποκορώνου, ενώ επέβαινε στο αυτοκίνητό του, πιθανότατα από τα νερά ορμητικού χειμάρρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, κινείτο με αγροτικό αυτοκίνητο και προσπαθούσε να προσεγγίσει σημείο που είχε τα πρόβατά του, μεταξύ Εμπρόσνερου και Βατουδιάρη. Περίπου στις 2 το μεσημέρι, εντοπίστηκε το αυτοκίνητό του, χωρίς όμως να βρεθεί ο ίδιος.
Στην επιχείρηση συμμετέχουν συνολικά 60 πυροσβέστες, ενώ από την Αθήνα έφθασαν χθες εξειδικευμένοι δύτες της ΕΜΑΚ που συμμετέχουν στην αγωνιώδη αναζήτηση. Οι έρευνες συνεχίζονται και με πλωτά μέσα που διατέθηκαν από το Λιμενικό Σώμα, ενώ καθοριστικής σημασίας θεωρείται η πτήση drones που είχαν αξιοποιηθεί και στην πρόσφατη επιχείρηση στον Γεροπόταμο στη Μεσαρά.
Υπενθυμίζεται πως ο 61χρονος αγρότης, πατέρας πέντε παιδιών, προσπάθησε χθες και ενώ μαινόταν τα καιρικά φαινόμενα να διασχίσει με το αγροτικό αυτοκίνητό του τον χείμαρρο που είχε σχηματιστεί στην περιοχή του Εμπρόσνερου από τα ορμητικά νερά, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί.
Στον Δήμο Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση των σπιτιών που βρίσκονταν στην περιοχή Πλατανιά Τσεσμές, καθώς ο ποταμός Πλατανιάς φούσκωσε επικίνδυνα και σε περίπτωση υπερχειλισης θα «έμπαινε» μέσα σε κατοικημένα. Συνολικά 44 άτομα απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους και τους δόθηκε η δυνατότητα προσωρινής φιλοξενίας, για απόψε τουλάχιστον, σε ένα από τα ΚΑΠΗ του δήμου.
Σύμφωνα με τον διοικητή της Περιφερειακής Διεύθυνσης της Π.Υ. Κρήτης αρχιπύραρχο Νίκο Λαγουδάκη, που μίλησε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ «Το ποτάμι Πλατανιανός, εκτιμήθηκε 30 εκατοστά πριν την υπερχείλιση του και για τον λόγο αυτό τέθηκαν σε επιφυλακή. Στο σημείο επιχείρησαν 20 συνεργεία για απαντλήσεις υδάτων σε πλημμυρισμένες περιουσίες, αρκετά υπόγεια και για να απομακρύνουν κατοίκους που διαμένουν κατά μήκος της όχθης του ποταμού». Ο κ. Λαγουδάκης εξήγησε πως δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, αλλά η μερική απομάκρυνση γίνεται για προληπτικούς λόγους.
Στο σημείο βρέθηκαν και αστυνομικές δυνάμεις, ενώ όλη η προσπάθεια ήταν με στόχο να αντληθούν νερά από το σημείο και να σταλούν στην παραλία δεδομένου ότι ο ποταμός βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τη θάλασσα.
Το ποτάμι φούσκωσε λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων η σφοδρότητα των οποίων δεν επέτρεψε την ταχύτερη απαστράγγισή του.
Σπίτια εκκενώθηκαν επίσης στον Αλικιανό, αλλά και στις Βουκολιές στα Χανιά. Οι κάτοικοι που απομακρύνονταν μεταφέρονταν με λεωφορεία σε ΚΑΠΗ και ξενοδοχεία.
Εν τω μεταξύ σοκαριστικό είναι το βίντεο που δείχνει την ώρα της κατάρρευσης της ιστορικής γέφυρας του Κερίτη στα Χανιά. Η ισοπέδωση της γέφυρας καταγράφηκε σε ζωντανή μετάδοση από τη Νέα Τηλεόραση Κρήτης και το βίντεο είναι τρομακτικό. Η γέφυρα του Κερίτη, που έστεκε στο σημείο για 111 χρόνια και ήταν ένα μέρος της ιστορίας της περιοχής δεν υπάρχει πια, καθώς λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι παρασύρθηκε από τα νερά του ποταμού. Δείτε περίπου στο πεντηκοστό δευτερόλεπτο του βίντεο τη στιγμή που η γέφυρα καταρρέει και οι κάτοικοι ξεσπούν σε επιφωνήματα λύπης και οργής ενώ κάποιοι αντιδρούν βλασφημώντας.
Εξάλλου, τμήμα της γέφυρας του Σταυρωμένου Ρεθύμνου, κατέρρευσε, αργά το βράδυ, μη μπορώντας να αντισταθεί στατικά στην ορμή των νερών από την Παλαιά Εθνική Οδό. Το τμήμα του δρόμου έχει αποκλειστεί χωρίς όμως να δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα στη διέλευση των κατοίκων, μιας και πρόκειται για την Παλαιά Γέφυρα που ένωνε τον οικισμό με την Παλαιά Εθνική Οδό πριν την Χάραξη του ΒΟΑΚ, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Περιφερειακής Διεύθυνσης της Π.Υ. Κρήτης, αρχιπύραρχος Νίκος Λαγουδάκης.
Συνολικά επτά γέφυρες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ δύο από αυτές έχουν καταρρεύσει εντελώς. Για το λόγο αυτό, ο Στρατός στέλνει σήμερα στην Κρήτη δύο μεγάλες γέφυρες ώστε να αποκατασταθεί προσωρινά η κυκλοφορία.
Στο μεταξύ προβλήματα με την ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν αρκετοί οικισμοί στα σύνορα του νομού Ρεθύμνου με τα Χανιά, προβλήματα τα οποία ξεκίνησαν να παρουσιάζονται νωρίς το απόγευμα και αφορούν κυρίως στα αποτελέσματα των κατολισθήσεων.
Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Ρεθύμνου θα παραμείνουν κλειστά. Παράλληλα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στον δήμο Χανίων και Πλατανιά. Επίσης, κλειστές θα παραμείνουν όλες οι σχολικές μονάδες και στον Δήμο Μυλοποτάμου αλλά και τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Μαλεβιζίου.
Είναι χαρακτηριστικό της έντασης των φαινομένων ότι μέσα σε 14 ώρες έπεσε βροχή που αντιστοιχεί στη μέση βροχόπτωση δυόμιση μηνών, περίπου: Σύμφωνα με την ΕΜΥ η μέση βροχόπτωση για τον μήνα Φεβρουάριο στα Χανιά είναι 108,6 χιλιοστά, ενώ όπως κατέγραψε το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας μέσα σε 14 ώρες ο σταθμός μέτρησης στην Ασή Γωνιά Χανίων κατέγραψε πάνω από 240 χιλιοστά μέσα σε μόλις 14 ώρες.
Πηγή: www.protothema.gr
Discussion about this post