Απάντηση έδωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Γραπτή Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου της Ν.Δ. κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, σχετικά με την άρση των περιορισμών θήρας στην χερσαία μεθοριακή ελληνο-τουρκική γραμμή.
Συγκεκριμένα με την ερώτηση τέθηκε το ζήτημα της άρσης του περιορισμού θήρας σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι ο συγκεκριμένος περιορισμός έχει αρθεί πλέον για όλα τα χερσαία σύνορα της χώρας με τις ειδικές ρυθμίσεις της υπ’ άριθμ. 143542/31.07.2018 Υπουργικής Απόφασης, αλλά ΟΧΙ για τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Στην απάντησή του το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στοιχειοθετεί την ισχύουσα απαγόρευση θήρας με το επιχείρημα του κινδύνου μεθοριακών επεισοδίων, που μπορεί να συμβούν σε περίπτωση πυροβολισμών που ερμηνευθούν ως επιθετική ενέργεια. Επιπλέον υπογραμμίζεται ότι η πρακτική θήρας στην συγκεκριμένη περιοχή θα μπορούσε να αποτελέσει πρόσχημα για κάλυψη παράνομων ενεργειών.
Ωστόσο οι παραπάνω κίνδυνοι θα μπορούσαν να ισχύουν για όλα τα χερσαία σύνορα της χώρας μας, καθώς επίσης διαπιστώνεται μια σημαντική έλλειψη εμπιστοσύνης στους Έλληνες κυνηγούς, στην υπευθυνότητα και την χρησιμότητα τους ρόλου και της ιδιότητά τους.
Οι Έλληνες κυνηγοί παραπονούνται και μας γνωστοποιούν ότι από την πλευρά της γειτονικής Τουρκίας οι κυνηγοί κατεβαίνουν με διατυπώσεις φυσικά μέχρι και το ποτάμι, ακόμα και σε νησίδες εντός αυτού !
Συνεπώς το κυνήγι πλησίον του ποταμού ασκείται μονόπλευρα κι αυθαίρετα από την πλευρά της Τουρκίας, ενώ εμείς κρατάμε τα προσχήματα στο όνομα της καλής γειτονίας!
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από την άλλη, απαντά στο υποερώτημα για την αποζημίωση των καταστροφών σε καλλιέργειες από αγριόχοιρους με … όρους!
Τονίζει ότι οι καταστροφές από αγριογούρουνα καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ μόνο στις περιοχές που προστατεύονται από την συνθήκη RAMSAR!
Στον Έβρο καλύπτονται μόνο οι περιοχές δίπλα στο Δέλτα του Έβρου, όχι όμως οι παρέβριες και οι ημιορεινές περιοχές της Π.Ε Έβρου.
Ωστόσο τονίζεται ότι οι αγρότες που δεν καλύπτονται έχουν την δυνατότητα της πρόσθετης ασφάλισης (!) με το αζημίωτο!!
Οι απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργείων είναι μάλλον αβασάνιστες και φαίνεται ότι δεν έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψιν οι υπεύθυνες και μελετημένες προτάσεις που υποβλήθηκαν στην Γραπτή Ερώτηση, σχετικά με τις πρακτικές και τα προσθετικά οφέλη για την Χώρα και την περιοχή.
Περιμένουμε με ενδιαφέρον την απάντηση του αρμοδίου Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας για το ζήτημα η οποία ελπίζουμε να είναι περισσότερο ουσιώδης και επί των προτάσεών μας!
Discussion about this post