Συνέντευξη σε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία.
Ο κύριος Τσίπρας μίλησε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και πιο προσωπικά, για τον παππού του που γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και για το πόσο μοιάζουν οι δύο λαοί, ο ελληνικός και ο τουρκικός.
Το βράδυ της Πέμπτης μεταδόθηκε από το τουρκικό δίκτυο TGRT News ένα μικρό απόσπασμα της συνέντευξης, που ολόκληρη θα μεταδοθεί την Κυριακή. «Σήμερα είναι μια καλή ημέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επισκέφθηκα την Χάλκη, όπου συνάντησα πολλούς Τούρκους που ήταν πολύ φιλικοί μαζί μου. Πιστεύω πως αυτό είναι το μήνυμα που στείλαμε διεθνώς, ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί χωρίς φόβο και μίσος. Νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, πρέπει να κάνουμε νέα βήματα. Είναι σημαντικό βήμα για να ζούμε μαζί και θα γίνει ένα σύμβολο των στενών και φιλικών σχέσεων του τουρκικού και του ελληνικού λαού.
«Αν ανοίξει η Θεολογική Σχολή, που πρέπει να ανοίξει, θα έχουμε κάνει νέα βήματα. Αυτό θα είναι ένα νέο βήμα για να ζούμε μαζί. Θα είναι σύμβολο για να ζουν μαζί οι δυο λαοί» υπογράμμισε.
«Νομίζω πως σε αυτή την περιοχή έχουμε κοινή κουλτούρα, μουσική, ήχους, κουζίνα και γεύσεις. Για παράδειγμα, ο παππούς μου έχει γεννηθεί εδώ, στην Κωνσταντινούπολη. Εννοώ πως έχουμε πολλές ομοιότητες. Έχουμε διαφορετικές γλώσσες, αλλά έχουμε κοινό πολιτισμό. Ετσι πρέπει να ζούμε ειρηνικά και φιλικά μεταξύ μας», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την Τουρκία. «Η Τουρκία φιλοξενεί τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες. Είναι πολύ σημαντική η βοήθεια που παρέχει η Τουρκία στους πρόσφυγες, σε επίπεδο στέγασης και τροφής. Και στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερο από 70.000 πρόσφυγες. Κυρίως η κατάσταση σε πέντε νησιά μας στο Αιγαίο είναι κρίσιμη. Γι’ αυτό σε επίπεδο ΕΕ κάνω πολλές προσπάθειες» σημείωσε.
Προσπαθώ, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, σε επίπεδο ΕΕ από τους ομολόγους μου να βρω στήριξη για το θέμα αυτό, και για μας, αλλά και για την Τουρκία.
Πηγή: www.protothema.gr
Discussion about this post