Σε μεγάλο πονοκέφαλο εξελίσσεται για το Μέγαρο Μαξίμου η πρωτόγνωρη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Κοινοβούλιο μετά την αποχώρηση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων από τη συμπολίτευση, καθώς η νέα πλειοψηφία αποτελείται από βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και… συνεργαζόμενων.
Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κατάφερε να εξασφαλίσει τους πολυπόθητους 151 βουλευτές -ήτοι την απόλυτη πλειοψηφία στην ψήφο εμπιστοσύνης- μια απροσδόκητη εξέλιξη ήρθε και πάλι να ταράξει τα πολιτικά νερά. Από τους 151 βουλευτές δεν ανήκουν (προσώρας τουλάχιστον) στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ οι: Σπύρος Δανέλλης, Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης. Ενώ δύο ακόμη, οι κ. Παπαχριστόπουλος και Ζουράρις, είναι μέλη της ΚΟ των ΑΝΕΛ.
Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση έχει μεν την εμπιστοσύνη της Βουλής, όμως ήδη τα νομοσχέδια… βραχυκυκλώνουν, καθώς οι κοινοβουλευτικές ομάδες της αντιπολίτευσης τα καταψηφίζουν και επομένως αναγκαστικά οδηγούμαστε σε ονομαστικές ψηφοφορίες για να μπορέσει η κυβέρνηση να νομοθετήσει! Με την κατάσταση να μοιάζει μάλλον… ανεξέλεγκτη.
Ο Καμμένος δείχνει τα δόντια του
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, αν και αρχικώς είχε πει (σε ένα από τα παλαιότερα tweet του) ότι θα στήριζε τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, όταν αποχώρησε άλλαξε στάση και πλέον «πυροβολεί» τον Αλέξη Τσίπρα με κάθε μέσο εκτοξεύοντας κατηγορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διαλύσει τους ΑΝΕΛ. Εξ’ αυτού του λόγου, το κυβερνών κόμμα (και με δεδομένο ότι οι 151 δεν είναι στην ίδια κοινοβουλευτική Ομάδα) δεν έχει τις απαραίτητες πλειοψηφίες ούτε στις επιτροπές του κοινοβουλίου, αλλά ούτε και στις ενδεικτικές ψηφοφορίες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν το μπλόκο των ΑΝΕΛ στο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ αλλά και το μπλόκο στην επιτροπή ΔΕΚΟ, προκαλώντας την αντίδραση του Νίκου Βούτση, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι επιτροπές έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρας και ότι μόνο η Ολομέλεια νομοθετεί.
Οι λύσεις που σκέφτονται -«Βροχή» οι ονομαστικές
Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida.gr, βούληση των κυβερνητικών είναι -προς το παρόν τουλάχιστον- να ζητούν κάθε φορά ονομαστική ψηφοφορία, ούτως ώστε να διαπιστώνεται ότι διαθέτουν πλειοψηφία 151 βουλευτών ή την πλειοψηφία επί των παρόντων.
Οι συνεργαζόμενοι και οι… προσχωρήσεις
Όσο για τα περί προσχωρήσεων των έξι βουλευτών που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση,το μόνο βέβαιον είναι ότι δεν θα μπορούσε αυτό να γίνει τώρα, πολλών δε μάλλον και για τους έξι. Η πρώτη κατηγορία άλλωστε για τον Τσίπρα θα ήταν ότι κάνει συναλλαγές, ενώ οι πληροφορίες θέλουν τους υπουργούς κκ Κουντουρά-Κόκκαλη πράγματι να βρίσκονται ένα βήμα πριν την ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, ως συνεργαζόμενοι. Όσο για τους άλλους, όλα δείχνουν ότι ο «γάμος» θα επέλθει προεκλογικά.
Στα χαρακώματα με ΝΔ
Στο μεταξύ, από την κυβέρνηση δίνουν έδαφος στη Νέα Δημοκρατία να αμφισβητεί την ύπαρξη βιώσιμης κυβερνητικής πλειοψηφίας με αποτέλεσμα να πυροδοτείται νέα ένταση. Με πηγές της κυβέρνησης να σχολιάζουν στο iefimerida: «Ας καταθέσουν πρόταση μομφής»!
Διαρκές τεστ… αντοχής
Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει, τέλος, είναι πόσο μπορεί να αντέξει η κυβέρνηση το πολιτικό κόστος αυτής της χαώδους κατάστασης και δη μέχρι τον Οκτώβριο που για εκείνους είναι ο μήνας που επιδιώκουν να στηθούν εθνικές κάλπες. Επισήμως, στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν δείχνουν να προβληματίζονται και επιμένουν να δηλώνουν ότι η κυβερνητική σταθερότητα κρίθηκε με την ψήφο εμπιστοσύνης. Είναι σαφές, όμως, ότι μια τέτοια κατάσταση προκαλεί κόστος στο κυβερνητικό στρατόπεδο που θα πρέπει διαρκώς να αναζητεί ad hoc πλειοψηφίες και να υπερβαίνει τους σκοπέλους.
Πηγή: www.iefimerida.gr
Discussion about this post