“Λεφτά υπάρχουν” όταν πρόκειται να επενδυθούν σε δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις. Γιατί η περίπτωση του ομολογιακού της Μυτιληναίος μάζεψε όλο το χρήμα
Κωστής Χριστοδούλου
Ιουνίου 26 2017 07:48
Υπερκάλυψη, η “μαγική” λέξη που ακούγεται σπάνια την τελευταία δεκαπενταετία στην χρηματιστηριακή και την τραπεζική πιάτσα. Η Μυτιληναίος ζητούσε μέσω ομολογιακού δανείου 300 εκατ. ευρώ και κατάφερε να πετύχει υπερκάλυψη 2,46% καθώς η προσφορά έφθασε τα 740,8 εκατ. ευρώ.
Που βρέθηκαν τόσα χρήματα σε τέτοιους καιρούς; Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι σε ένα μεγάλο βαθμό πρόκειται για χρήματα που βγήκαν από τα σεντούκια και τα στρώματα. Συγκεκριμένα 410 εκατ. ευρώ από το σύνολο των των 740,8 εκατ. ευρώ που προσφέρθηκαν για το ομολογιακό της Μυτιληναίος προέρχεται από μεμονωμένους ιδιώτες επενδυτές. Ποιος ήταν ο μαγνήτης; Το επιτόκιο 3,1% που προσέφερε η Μυτιληναίος.
Επιτόκια που είναι αντίστοιχα ή και καλύτερα από αυτά που δανείζονται ισχυρά κράτη όπως η Γερμανία αλλά που δεν βλέπεις με τίποτα αν επιλέξεις το ταμιευτήριο των ελληνικών τραπεζών. Το εντυπωσιακό είναι τόσο η μεγάλη υπερκάλυψη όσο και το χαμηλό επιτόκιο στο ομόλογο της Μυτιληναίος ήρθαν σε μία περίοδο που η Ελλάδα σαν χώρα δεν έχει πετύχει ούτε διευθέτηση του χρέους ούτε ποσοτική χαλάρωση.
Σύμφωνα με την αγορά το επιτόκιο θα μπορούσε να διαμορφωθεί ακόμη και σε πιο χαμηλά επίπεδα όμως εδώ έπαιξε ρόλο η επιλογή του εκδότη να “ανταμειφθούν” όσοι επέλεξαν να επενδύσουν τα χρήματα τους στον όμιλο Μυτιληναίου.
Τέλος ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο στην περίπτωση του ομολογιακού της Μυτιληναίος είναι ο αριθμός των προσφορών. Πριν από λίγες εβδομάδες το ίδιο έπραξε η ΟΠΑΠ, μια εταιρεία που έχει φυσική παρουσία με καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και βομβαρδισμό διαφημίσεων σε όλα τα μέσα. Το σύνολο των προσφορών που συγκέντρωσε ήταν 8.500 ενώ η Μυτιληναίος, που οι περισσότεροι δεν θα μπορέσουν να σου προσδιορίσουν το ακριβές αντικείμενο δραστηριοτήτων του ομίλου, κατάφερε να φθάσει τις 10.500 προσφορές.
Discussion about this post