Η μεγάλη μάχη την οποία θα κληθεί να δώσει όχι μόνο η κυβέρνηση στο μικρό διάστημα της θητείας της που απομένει αλλά και οι επόμενες κυβερνήσεις ,είναι αυτή η Συμφωνία να εφαρμοσθεί με τρόπο που να αναδείξει τα λίγα θετικά της σημεία και να παρακάμψει όλα τα αρνητικά και προβληματικά σημεία της που απειλούν να διατηρήσουν ανοικτά ζητήματα με την Ιστορία και μόνιμες εστίες τριβής στις διμερείς σχέσεις.
Ακόμη και την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση και ενώ έχει κυρωθεί η Συμφωνία κάνει μια ακόμη ανατροπή της προβλεπόμενης διαδικασίας, προκειμένου να εξυπηρετήσει τον κ. Ζάεφ. Και έτσι ενώ θα έπρεπε ήδη από την Δευτέρα να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία, η Αθήνα επέλεξε να περιμένει να επικυρώσει και το Πρωτόκολλο ένταξής της χώρας στο ΝΑΤΟ και κατόπιν να ενεργοποιήσουν τα Σκόπια τις συνταγματικές τροπολογίες και να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία.
Βεβαίως η κυβερνητική πλευρά υποστηρίζει ότι αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπογράψει και θα στείλει στην Ουάσιγκτον καθώς οι ΗΠΑ αποτελούν τον θεσμικό θεματοφύλακα του ΝΑΤΟ το Πρωτόκολλο, όταν έχουν υλοποιηθεί όλες οι υποχρεώσεις της άλλης πλευράς.
Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η διαπραγμάτευση και δεν έγινε η δημόσια συζήτηση, η εμπλοκή της Συμφωνίας στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση ,ο τρόπος με τον οποίο εξασφαλίσθηκε η πλειοψηφία που την ενέκρινε άφησαν πληγές στην ελληνική κοινωνία και δυστυχώς μια διάχυτη αίσθηση συναλλαγής που τροφοδοτεί και τα γνωστά σενάρια συνωμοσιολογίας. Και αυτή η καχυποψία δεν είναι φυσικά το καλύτερο εφόδιο για την νέα πορεία που ξεκινά στις διμερείς σχέσεις αλλά και στην ελληνική εξωτερική πολιτική .
Στα επόμενα βήματα ,η Αθήνα μόλις ο κ. Παυλόπουλος στις αρχές της εβδομάδας υπογράφει τον κυρωτικό νόμο της Συμφωνίας των Πρεσπών και αυτός δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης θα ενημερώσει την Γραμματεία του ΝΑΤΟ ότι η Συμφωνία έχει κυρωθεί. Το Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων θα εγκρίνει το Πρωτόκολλο Ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» το οποίο και θα σταλεί αμέσως σε όλες τις πρωτεύουσες των κρατών μελών.
Η Αθήνα τότε καθώς δεν έχει κανέναν λόγο να καθυστερεί αναμένεται να κυρώσει αμέσως το πρωτόκολλο ένταξης και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία με Ρηματική Διακοίνωση θα γνωστοποιήσει στα Σκόπια την εξέλιξη αυτή. Με την παραλαβή της Ρηματικής Διακοίνωσης (οπότε και ενεργοποιείται ο συνταγματικός νόμος με τι συνταγματικές τροποποιήσεις ) η Συμφωνία των Πρεσπών τίθεται και τυπικά σε ισχύ.
Ακολούθως ενημερώνεται ο ΓΓ του ΟΗΕ και πρωτοκολλητές η Συμφωνία στην Γραμματεία του ΟΗΕ. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλος υπογράφει το Πρωτόκολλο Ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ και το στέλνει στην Ουάσιγκτον καθώς οι ΗΠΑ είναι οι θεματοφύλακες των Συνθηκών της Συμμαχίας και ολοκληρώνεται έτσι η όλη διαδικασία.
Μόλις τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία οι δυο χώρες αρχίζουν να χρησιμοποιούν το νέο όνομα και ορολογία στις μεταξύ τους σχέσεις και τα Σκόπια ζητούν από τον ΟΗΕ, τους Διεθνείς Οργανισμούς και όλες τις χώρες μέλη του ΟΗΕ να υιοθετήσουν την νέα ονομασία για την χώρα.
Οι δυο χώρες θα αναβαθμίσουν τα Γραφεία Συνδέσμου σε Πρεσβείες και από κει και πέρα ξεκινά όλη η περιπέτεια για τις δυο χώρες, καθώς θα πρέπει να προσαρμοσθούν πλέον οι σχέσεις στο νέο συμβατικό πλαίσιο και στο νέο περιβάλλον
Πέραν των πολλών πρακτικών ζητημάτων που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν, θα πρέπει να αρχίσει η επίπονη διαδικασία αναζήτησης λύσης στο θέμα της εμπορικής χρήσης του όρου Μακεδονία, με την προθεσμία που έχει ορισθεί να είναι τρία έτη μετά την στιγμή που η Συμφωνία τεθεί σε ισχύ.
Θα συνεχίσουν μέχρι και 5 χρόνια να ισχύουν όλα τα έγγραφα που αναφέρουν «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και θα χρησιμοποιούνται επίσημα στο εξωτερικό. Μέσα στο επόμενο εξάμηνο η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας οφείλει να επανεξετάσει το «καθεστώς μνημείων δημοσίων κτιρίων υποδομών» και εάν υπάρχει αναφορά στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό υποχρεούται να προβεί σε «διορθωτικές ενέργειες» για να διασφαλίσει σεβασμό στην προαναφερόμενη κληρονομιά.
Φυσικά αυτές οι αναφορές κάθε άλλο παρά προβλέπουν την… απομάκρυνση των Μνημείων τα οποία τοποθέτησε παντού στα Σκόπια ο κ. Γκρουέφσκι, αλλά πιθανόν θα υπάρξει τοποθέτηση μικρών πινακίδων που να εξηγούν ότι πρόκειται περί μνημείου συνδεόμενου με την αρχαία ελληνική κληρονομιά.
Η ελληνική κυβέρνηση τις ημέρες αυτές θα συνεχίσει να εισπράττει τα συγχαρητήρια της διεθνούς κοινότητας, που ανακουφισμένη βλέπει ένα διμερές πρόβλημα με σοβαρές περιφερειακές διαστάσεις να οδηγείται σε λύση.
Ο δρόμος για την εφαρμογή της Συμφωνίας ίσως είναι ακόμη πιο δύσκολος από εκείνον που οδήγησε στην υπογραφή της… Και ο δρόμος αυτός είναι μπροστά μας, καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών περνά ήδη στην ιστορία…
Πηγή: www.liberal.gr
Discussion about this post