Όποιος παρακολούθησε την ομιλία Μητσοτάκη στην ολομέλεια της Βουλής θα αντιλήφθηκε γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ δεν προχώρησε τελικά στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας.
Γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ δεν ακολούθησε τελικά την λογική της εύκολης λύσης, της επικοινωνιακής «φωτοβολίδας» και των κραυγών.
Η ομιλία Μητσοτάκη ήταν μία συνεχής επιχείρηση αποδόμησης σημείο προς σημείο της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας.
Μακριά από επικοινωνιακά τερτίπια και διάθεση να «χαϊδέψει αυτιά» ο κ.Μητσοτάκης έδειξε ότι ακόμα και σε ένα θέμα που κάλλιστα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως όχημα για εύκολους εντυπωσιασμούς, ακολουθεί τον δικό του δρόμο, σταθερός στη θέση του πως δεν επιθυμεί να είναι αρεστός αλλά χρήσιμος.
Η τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτός όλων των άλλων έκρυβε μία είδηση, η οποία είχε ως αποδέκτες τόσο τους κατοίκους της Βορείου Ελλάδας όσο και τη γειτονική χώρα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θέλησε να ακολουθήσει την εύκολη οδό της υπόσχεσης για πλήρη κατάργηση της συμφωνίας, μια και κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο.
«Οφείλω να είμαι ειλικρινής αλλά και σαφής. Αν η συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, τότε δεν θα μπορεί να ακυρωθεί, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.
Παρότι λοιπόν αποδέχεται ότι δεν μπορεί να την καταργήσει δεσμεύθηκε όμως για κάτι πολύ σημαντικό, να βάλει φρένο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων ως «Βόρεια Μακεδονία» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η Ελλάδα θα διατηρήσει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, το δικαίωμα να διαπραγματεύεται και να ανοίγει ή να κλείνει κάθε επιμέρους κεφάλαιο της προενταξιακής διαδικασίας, ανάλογα με τα εθνικά και τα κοινοτικά συμφέροντα. Με απλά λόγια, η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Και, αυτό το δικαίωμα της πατρίδας μας αρνούμαι να το απεμπολήσω κι ας το καταλάβουν όλοι από τώρα” τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.
Η παραπάνω αναφορά έγινε γιατί σύμφωνα με το άρθρο 2 της συμφωνίας η Ελλάδα οφείλει αυτόματα να συναινέσει στην είσοδο των Σκοπίων σε κάθε διεθνή οργανισμό με βάση το οποίο, κάποιος θα μπορούσε εύκολα να θεωρήσει ότι αυτό αφορά και στην ΕΕ.
Η προειδοποίηση αυτή προφανώς και δε θα προκαλέσει ικανοποίηση ούτε στους Σκοπιανούς, ούτς και σε κάποιους από τους Ευρωπαίους εταίρους, με τους οποίους ήδη ο κ.Μητσοτάκης έχει διαφωνήσει δημόσια για το ονοματολογικό.
«Δεν δίστασα να διαφωνήσω ανοιχτά ακόμη και με ισχυρούς εταίρους όπως η Καγκελάριος Μέρκελ. Της μίλησα καθαρά, όπως καθαρά μιλώ και στους Έλληνες. Προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης .
Παρά λοιπόν το εξαιρετικά στενό πλαίσιο, το οποίο δημιουργεί η ψηφισμένη, όπως όλα δείχνουν, συμφωνία των Πρεσπών η επιλογή Μητσοτάκη να προειδοποιήσει ότι ως πρωθυπουργός προτίθεται να βάλει βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας αλλάζει ασφαλώς τα δεδομένα, με δεδομένο το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ, το οποίο προμηνύει την νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Είναι προφανές ότι ο κ.Μητσοτάκης δείχνει το ποια στάση θα ακολουθήσει εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, αποτυπώνοντας την σταθερή διαφωνία του με την συμφωνία των Πρεσπών.
Πηγή: www.liberal.gr
Discussion about this post