Την επόμενη εβδοµάδα ανακοινώνεται ο νέος αυξηµένος κατώτατος µισθός, ο οποίος θα ισχύει από την επόµενη Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου, διαµορφώνοντας νέο τοπίο στις αποδοχές του ιδιωτικού τοµέα.
Σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό, εντός της επόµενης εβδοµάδας θα πρέπει να συνεδριάσει το Υπουργικό Συµβούλιο ώστε ακολούθως να υπογραφεί από την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η επίµαχη υπουργική απόφαση µε την οποία θα αυξάνεται ο κατώτατος µισθός και θα καταργείται ο υποκατώτατος.
Ο νέος αυξηµένος µισθός θα ισχύει για όλους τους εργαζοµένους, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις.
Όπως έχει αποκαλύψει το «Έθνος της Κυριακής», η αύξηση αναµένεται να «κλειδώσει» κοντά στα 50 ευρώ – δηλαδή κοντά στην περιοχή του 8,5% – και πάντως µεταξύ 8% και 10%.
Αυτό σηµαίνει πως ο νέος µισθός αναµένεται να οριστεί κοντά στα 640 ευρώ.
Το πόρισµα της Επιτροπής των πέντε εµπειρογνωµόνων, το οποίο και παρουσίασε στους θεσµούς η υπουργός Εργασίας, προτείνει αύξηση από 5% έως 10%, ενώ εκπεφρασµένη άποψη της ελληνικής πλευράς είναι η επικείµενη αύξηση να κινηθεί όσο το δυνατόν υψηλότερα επιτρέπουν οι δυνατότητες της ελληνικής οικονοµίας.
Οι 5 «σοφοί» στο πόρισµά τους καταλήγουν πως η αύξηση 5% έως 10% το 2019, µε ισχύ για όλους τους εργαζοµένους χωρίς ηλικιακές διαφοροποιήσεις, δεν αναµένεται να επιβραδύνει τη συντελούµενη ανάκαµψη της απασχόλησης, δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ανάκτηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας, ενώ µπορεί να επηρεάσει θετικά τις επενδύσεις.
Επιδόµατα
Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η επικείµενη αύξηση αναµένεται να επηρεάσει άµεσα τουλάχιστον 400.000 µισθωτούς.
Οι 200.000 εξ αυτών αµείβονται σήµερα µε µισθούς 500 έως 600 ευρώ, ενώ άλλοι 200.000 υπολογίζεται πως εργάζονται µε µερική απασχόληση και εισπράττουν µισθό που εξαρτάται από τον κατώτατο ή εµπίπτει στην περιοχή του. Αλλοι 300.000 θα ωφεληθούν από την αύξηση επιδοµάτων τα οποία θα συµπαρασύρει ο νέος κατώτατος µισθός.
Από την επικείµενη αύξηση θα επηρεαστούν άµεσα, δηλαδή από τον Φεβρουάριο κιόλας, το επίδοµα ανεργίας, οι παροχές µητρότητας, το ειδικό εποχικό επίδοµα, το επίδοµα επίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών της επιχείρησης, το επίδοµα διαθεσιµότητας, η αποζηµίωση ασκούµενων σπουδαστών, η αµοιβή των σπουδαστών στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕ∆ κ.ά
Η αύξηση του κατώτατου, που λειτουργεί ως ελάχιστο «κατώφλι» για τις µηνιαίες αποδοχές των µισθωτών αλλά και τα ηµεροµίσθια των εργατών στον ιδιωτικό τοµέα, αναµένεται να συµπαρασύρει και τα «παγωµένα» επιδόµατα προϋπηρεσίας, όπως επίσης και το επίδοµα γάµου 10% λόγω υπαγωγής στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβασης Εργασίας.
Πηγή: www.newsbomb.gr
Discussion about this post