Την άρση της ένταξης των καπνοπαραγωγών σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ λόγω της καταβολής της ενίσχυσης de minimis ζητά ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Εσάτ Χουσεΐν σε επιστολή του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη, η οποία κοινοποιείται στους βουλευτές Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά, Αϊχάν Καραγιουσούφ και Αχμέτ Ιλχάν.
Επισημαίνει ότι μετά την καταβολή της ενίσχυσης «de-minimis» για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειες την περασμένη χρονιά, οι μικροκαλλιεργητές της Ροδόπης που μέχρι τώρα απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων, εφόσον η ενίσχυση αυτή συνυπολογιστεί με όλες τις επιδοτήσεις, θα πρέπει να ενταχθούν σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
Η επιστολή έχει ως εξής:
«Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να επισημάνουμε ένα σημαντικό πρόβλημα που παρουσιάζεται στην περιοχή του Νομού Ροδόπης μετά την καταβολή της ενίσχυσης «de-minimis» στους καπνοπαραγωγούς. Οι πλειοψηφία των καπνοπαραγωγών στον Νομό Ροδόπης είναι μικροκαλλιεργητές και πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο «ειδικό καθεστώς αγροτών» και απαλλάσσονται από τήρηση βιβλίων.
Οι καπνοπαραγωγοί της περιοχής κατά μέσο όρο λαμβάνουν επιδοτήσεις ύψους 3.000 – 4.000 € και οι πωλήσεις κυμαίνονται μεταξύ 8.000 – 12.000 € ετησίως. Ο συνυπολογισμός της ενίσχυσης de-minimis μαζί με όλες τις επιδοτήσεις θα έχει ως αποτέλεσμα την ένταξη πολλών μικροκαλλιεργητών στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, παρ’ όλο που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα εντάσσονταν.
Επειδή το έκτακτο αυτό γεγονός θα επιβαρύνει οικονομικά και οργανωτικά τους καπνοπαραγωγούς σε σημαντικό βαθμό επιφέροντας ένα επιπλέον διοικητικό-λογιστικό κόστος που θα φτάνει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ακόμα και στο 50% του ποσού της ενίσχυσης που έχουν λάβει μέσω «de minimis»
Επειδή η ενίσχυση αυτή είναι μη μόνιμη, αφορά τη συμπλήρωση εισοδήματος που ήδη απωλέσθη λόγω έκτακτων γεγονότων
Επειδή η προσωρινή ένταξη και απένταξη αγροτών στο κανονικό καθεστώς θα προκαλεί και επιπλέον φόρτο εργασίας στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. χωρίς να υπάρχει ουσιαστικό φορολογικό ενδιαφέρον
Επειδή η ένταξη στο κανονικό καθεστώς λόγω έκτακτης ενίσχυσης αντίκειται γενικότερα στον σκοπό εφαρμογής του «ειδικού καθεστώς αγροτών» το οποίο θεσπίστηκε με το σκεπτικό ότι «η εφαρμογή του κανονικού καθεστώτος Φ.Π.Α. στους μικρούς αγρότες θα δημιουργούσε δυσανάλογα προβλήματα διοικητικής και οργανωτικής φύσης (όπως ενδεικτικά, λογιστήρια, οργάνωση). Για τον λόγο αυτό προβλέφθηκε το «ειδικό καθεστώς αγροτών» το οποίο αποτελεί μεταφορά των άρθρων 295-305 της Οδηγίας ΦΠΑ 2006/112/ΕΚ στο εσωτερικό δίκαιο της χώρας μας», όπως αυτό αναφέρεται στο εγχειρίδιο ενημέρωσης αγροτών της ΑΑΔΕ 2018.
Παρακαλούμε την άμεση επίλυση του θέματος.
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης
Εσάτ Χουσεΐν» καταλήγει η επιστολή.
Πηγή: www.ypaithros.gr
Discussion about this post