Σεβασµός στο περιβάλλον, αξιοποίηση ΑΠΕ, κάλυψη αναγκών αποχέτευσης, διαχείρισης στερεών – υγρών αποβλήτων και ύδατος είναι κάποια από τα υλοποιούµενα έργα στον Δήµο Θάσου, όπου αυξάνεται σηµαντικά ο πληθυσµός του κατά τους θερινούς µήνες.
Ήδη προχωράει η διαχείριση βιοµάζας του δηµοτικού δάσους, έκτασης 175.000 στρεµµάτων, των υπολειµµάτων των ελαιώνων, όπως και της υπόροφης βλάστησης που έχει µεγάλη ενεργειακή απόδοση. «Από τις µέχρι τώρα µετρήσεις διαπιστώνουµε ότι αξιοποιώντας το 2% του αποθέµατος θα έχουµε απόδοση γύρω στο 1 MW ετησίως που µεταφράζεται σε 1,4 εκατ. ευρώ. Βέβαια, θα αξιοποιήσουµε και το καυσαέριο για τηλεθέρµανση», τονίζει ο δήµαρχος Κώστας Χατζηεµµανουήλ.
Έργα υποδοµών
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται ο βιολογικός Ποτού – Λιµεναρίων, ύψους 14 εκατ. ευρώ, που αφορά το µεγαλύτερο µέρος διαχείρισης υγρών λυµάτων του νησιού. Το έργο περιλαµβάνει µονάδα, τριτοβάθµια επεξεργασία και καλύπτει το σύνολο των παραπάνω οικισµών. «Είµαστε σχεδόν ώριµοι να εντάξουµε τον βιολογικό του Πρίνου, που θα καλύψει τις ανάγκες της Δυτικής Θάσου, µε το οποίο θα ολοκληρωθούν όλες οι υποδοµές διαχείρισης υγρών αποβλήτων», προσθέτει, αναφέροντας πως της Καλλιράχης λειτουργεί.
Ετησίως στη Θάσο παράγονται 10 τόνοι στερεών αποβλήτων, µε έξαρση τους θερινούς µήνες, εποµένως καθίσταται αναγκαίο αυτές οι ποσότητες να µη µεταφέρονται στον ΧΥΤΑ Καβάλας. «Παρόλο που ο προηγούµενος σχεδιασµός προέβλεπε µόνο Σταθµό Μεταφόρτωσης, το υπουργείο Περιβάλλοντος έκανε δεκτή την πρότασή µας, να εφαρµόσει η Θάσος το µοντέλο zero west», δηλαδή την ελαχιστοποίηση των απορριµµάτων µέσω της προώθησης της ανακύκλωσης και της προδιαλογής στην πηγή. Ο δήµος είναι σε φάση ωρίµανσης και υποβολής του έργου της Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων. Ο σχεδιασµός διαχείρισης απορριµµάτων για το νησί περιλαµβάνει και τη δηµιουργία «πράσινων σηµείων» σε κάθε δηµοτική και τοπική κοινότητα.
Πηγή: www.ypaithros.gr
Discussion about this post