Πάνω από 100.000 μεταναστευτικά πουλιά βρίσκονται ήδη στο Δέλτα του Έβρου για να ξεχειμωνιάσουν.
«Ο χειμώνας είναι η περίοδος των επισκέψεων από τον βορρά», εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η συντονίστρια του Δέλτα του Έβρου, Ελένη Μακρυγιάννη. «Είναι η καλύτερη εποχή για το Δέλτα, μαζί με την αρχή της άνοιξης, που φιλοξενούμε τα μεταναστευτικά πουλιά από τον νότο», πρόσθεσε η ίδια και σημείωσε ότι κάθε χρόνο οι πληθυσμοί των πτηνών που φτάνουν στον υγρότοπο ξεπερνούν τις 200.000.
Αυτήν την περίοδο, στον υγρότοπο του Δέλτα έχουν ήδη καταγραφεί 6.000 κύκνοι, εκ των οποίων οι 2.700 είναι νανόκυκνοι. Υπάρχουν 4.000 φλαμίνγκο και 5.720 καστανόπαπιες, που θεωρούνται σπάνιο είδος και εμφανίζονται τόσο την ελληνική όσο και στην τουρκική πλευρά του υγρότοπου, σε αριθμούς που παρατηρούνται αυξημένοι χρόνο με τον χρόνο.
Στο Δέλτα του Έβρου ξεχειμωνιάζει το τελευταίο κοπάδι νανοχηνών που απέμεινε στην Ευρώπη
Εξαιρετικά σημαντική κρίνεται από τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα του Έβρου η εμφάνιση του τελευταίου κοπαδιού νανοχηνών που έχει απομείνει στην Ευρώπη, 112 ατόμων, που έφτασε στην περιοχή την περασμένη Κυριακή, προερχόμενο από τη λίμνη Κερκίνη, όπου βρίσκονταν από τις 18 Σεπτεμβρίου. «Εικάζουμε ότι μετακινήθηκαν στο Δέλτα του Έβρου επειδή πάγωσε η λίμνη Κερκίνη, καθώς το Δέλτα, ως παράκτιος υγρότοπος, παγώνει πολύ λιγότερο από έναν υγρότοπο με γλυκό νερό», εξήγησε η κα. Μακρυγιάννη. «Τα τελευταία χρόνια δεν τις βλέπαμε πολύ συχνά και όχι όλο το κοπάδι, τώρα μας ήρθε όλο το κοπάδι, το τελευταίο κοπάδι νανοχηνών που έχει μείνει στην Ευρώπη από αυτό το σπάνιο είδος», συμπλήρωσε η συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα Έβρου. Το ταξίδι των συγκεκριμένων πουλιών ξεκινά από τη Νορβηγία, τόπο αναπαραγωγής τους, και στη συνέχεια κατεβαίνουν νότια, περνώντας από τη Φινλανδία, την Εσθονία, την Ουγγαρία και καταλήγουν στην Ελλάδα, όπου βρίσκονται πολλούς μήνες κάθε χρόνο, από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου.
«Η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική για τις νανόχηνες, γιατί εδώ θα βρουν ασφάλεια και τροφή, και ως χώρα έχουμε πολύ μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό το είδος του πουλιού», επεσήμανε η κα. Μακρυγιάννη.
Και ο “mr Blue” με την οικογένειά του στο Δέλτα του Έβρου
Μέσα στο κοπάδι των νανοχηνών καταγράφηκε και η οικογένεια ενός πτηνού που φέρει δορυφορικό πομπό και δύο μπλε δαχτυλίδια, τα οποία τοποθετήθηκαν στο πουλί στις 24 Μαΐου του 2018, όταν «πιάστηκε» στα έλη της Νορβηγίας. Ο “mr Blue”, όπως είναι το όνομα της συγκεκριμένης νανόχηνας, έφτασε στον υγρότοπο του Δέλτα με την οικογένειά του (σύντροφο και τρία νανοχηνόπουλα).
Μείωση των Ελλήνων επισκεπτών, μικρή αύξηση των ξένων τουριστών
Παραδοσιακά, το Δέλτα του Έβρου επισκέπτονται οι τουρίστες κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, κάποιοι πιο εξειδικευμένοι φτάνουν την άνοιξη, και οι πιο “ψαγμένοι” έρχονται τον χειμώνα. Τα τελευταία χρόνια, πάντως, όπως ανέφερε η κα. Μακρυγιάννη, «παρατηρείται μείωση στον αριθμό των Ελλήνων επισκεπτών, μικρή αύξηση υπάρχει στους ξένους επισκέπτες».
Όσον αφορά την πρόσφατη περίοδο των εορτών, στο Δέλτα του Έβρου βρέθηκαν αρκετοί επισκέπτες, «που αψήφησαν το κρύο και βγήκαν κερδισμένοι, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη περίοδος είναι πολύ όμορφη για τον υγρότοπο της περιοχής αλλά και τους υγροτόπους της βόρειας Ελλάδας, γενικότερα», υποστήριξε η κα. Μακρυγιάννη.
Το Δέλτα του Έβρου δέχεται επισκέπτες όλο τον χρόνο, και τα Σαββατοκύριακα, για οργανωμένες ξεναγήσεις, με οχήματα του Φορέα Διαχείρισης και με βαρκάδες, όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.
Πηγή: www.ert.gr
Discussion about this post