Σε απολογισμό των δράσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και σε νέες υποσχέσεις, αντί να ανακοινώσει λύσεις για τις αποζημιώσεις των αγροτών του Έβρου, προχώρησε ο αρμόδιος Υπουργός στη σημερινή (10/01) συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης.
Συγκεκριμένα τόνισε ο Βουλευτής στην πρωτολογία και δευτερολογία του ότι:
• Οι αγρότες του Έβρου πέρασαν «μαύρα Χριστούγεννα», καθώς ο Υπουργός φάνηκε ασυνεπής σχετικά με τα όσα ανακοινώθηκαν στη σύσκεψη της 9ης Οκτωβρίου στο Υπουργείο του.
• Ο Έβρος είναι ένας ξεχωριστός Νομός & οι αγρότες παίζουν & τον ρόλο των εφέδρων & των εθνοφυλάκων , η παρουσία των οποίων κρίνεται αναγκαία για την άμυνα & την ασφάλεια της περιοχής και της χώρας!
• Ο Υπουργός με τη στάση του δείχνει αδιαφορία για το γεγονός ότι βουλιάζει ο πρωτογενής τομέας σε μια ακριτική και νευραλγική περιοχή.
• Ο ίδιος έχει προτείνει στον Υπουργό την ενεργοποίηση του κανονισμού De Minimis Ήσσονος Απόδοσης και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Κλιματικής Αλλαγής, αρκεί να προσφύγει στις Βρυξέλλες μέσω της εκεί Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας (ΜΕΑ) όπως έπραξε η Γερμανία για αιτήματα των αγροτών της!
• Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση σχετικά με την κατάργηση του πλαφόν της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης για τις βαμβακοκαλλιέργειες, μετά τις ζημιές που υπέστησαν εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων και των ασθενειών!
• Ο Υπουργός κάνει προγραμματικές δηλώσεις και προχωράει σε απολογισμό των δράσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αντί να δώσει απαντήσεις και λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του Νομού
• Δεν υπάρχει κανένας άλλος Νομός που να αντιμετωπίζει τόσες καταστροφές στις βαμβακοκαλλιέργειες όσο ο Έβρος. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 314.000 στρέμματα έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς τα 260.000 στρέμματα.
• Το Εργοστάσιο Ζάχαρης το έκλεισε η σημερινή Κυβέρνηση κι ο πρωτογενής τομέας «σβήνει» συνεχώς στο αντικείμενο της τευτλοκαλλιέργειας!
• .Οι αγρότες δεν μπορούν να μένουν στα χωριά τους που βρίσκονται πλησίον των συνόρων, αν δεν τους υποστηρίξει και δεν τους λύσει το αρμόδιο Υπουργείο τα αυτονόητα προβλήματα τους.
Δείτε τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης
Αναλυτικά η συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές σας και ευχόμεθα και εμείς με τη σειρά μας να πιάσουν τόπο.
Δυστυχώς, όμως, οι αγρότες του Έβρου πέρασαν «μαύρα» Χριστούγεννα. Περίμεναν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ως Άγιο Βασίλειο να κρατήσει τις υποσχέσεις του, αυτές τις οποίες είχε δώσει στη Σύσκεψη Κορυφής –έτσι το ονόμασαν οι συμπατριώτες μου- που πραγματοποιήθηκε μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις και διαμαρτυρίες, με επισπεύδοντες τους τοπικούς παράγοντες κάθε μορφής και κατηγορίας.
Είχατε δώσει την υπόσχεση ότι με την κατάθεση του προϋπολογισμού θα δώσετε απαντήσεις στα ερωτήματά μας και λύσεις στα προβλήματά τους. Δυστυχώς, όμως, δεν είστε συνεπείς και το φέρουν βαρέως. Η κατάσταση στον Έβρο δεν είναι καλή.
Κύριε Πρόεδρε, ο Έβρος δεν είναι τυχαίος Νομός, όπως και τα νησιά -που εκπροσωπούσε προηγουμένως ο συνάδελφος- της Δωδεκανήσου. Εάν δεν λύσει το κεντρικό κράτος τα προβλήματά τους -είναι και έφεδροι και εθνοφύλακες- πώς θα κρατήσουμε αυτόν αυτό το Νομό; Μόνο με τον τακτικό στρατό νομίζετε ότι μπορούμε να κρατήσουμε την άμυνα της χώρας; Νομίζω ότι δεν βλέπουμε το πρόβλημα και από την εθνική σκοπιά.
Η αφωνία και η αδιαφορία σας για το γεγονός ότι βουλιάζει ο πρωτογενής τομέας σε μία ακριτική περιοχή έχουν απογοητεύσει όλους τους κατοίκους του Νομού, διότι όλοι εξαρτώνται από τον πρωτογενή τομέα. Περίμεναν ότι τα λόγια και οι υποσχέσεις σας θα γίνονταν πράξεις, πλην όμως δεν έχουν γίνει.
Σας προτείναμε να ενεργοποιήσετε τον κανονισμό De Minimis για τις καλλιέργειες που έχουν υποστεί ζημιές εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, εξαιτίας του καιρού, εξαιτίας των ασθενειών και δυστυχώς δεν το πράξατε.
Σας προτείναμε να απευθυνθείτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία, που θα μπορούσε να βοηθήσει, και στο Ταμείο Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο είχε ζητήσει να ενεργοποιηθεί η Γερμανία. Είχαμε πατήματα να πατήσουμε. Δυστυχώς δεν το πράξατε.
Νομίζω ότι έχετε αδικήσει αυτούς τους ανθρώπους. Γι’ αυτό μετέτρεψα τη γραπτή ερώτηση σε επίκαιρη, κύριε Πρόεδρε. Και γι’ αυτό σας ερωτώ: Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα καταβολής τους, με στοιχεία όμως, όχι με υποσχέσεις; Τι θα γίνει με το πλαφόν στους βαμβακοκαλλιεργητές; Το είχαμε ζητήσει και σε άλλη επίκαιρη ερώτηση να το καταργήσετε από την πρώτη στιγμή και έγκαιρα και όχι να μπουν στην άθλια διαδικασία, την οποία εσείς γνωρίζετε πολύ καλά.
Έχετε εξασφαλίσει τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία είτε από πλευράς ελληνικού κράτους είτε από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Περιμένουμε με ενδιαφέρον, κύριε Υπουργέ, να ακούσουμε τις απόψεις σας και τις απαντήσεις σας στα καίρια ερωτήματα, τα οποία πραγματικά θέλω να σας υπογραμμίσω με κεφαλαία γράμματα ότι είναι πάρα, μα πάρα πολύ μεγάλα. Σκύψτε στα προβλήματα του Έβρου.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Τον λόγο έχει ο κύριος Υπουργός.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.Ευχαριστώ, κύριε Δημοσχάκη, για την ερώτηση. Δεν είμαι Άγιος Βασίλης, αλλά υπηρέτησα στον Έβρο. Έντεκα μήνες της θητείας μου τους έχω περάσει στον Έβρο, οπότε ξέρω πολύ καλά πώς είναι οι συνθήκες ζωής και πώς είναι οι συνθήκες διαβίωσης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Προσέξτε τότε τι απάντηση θα δώσετε.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ακριβώς.
Επειδή, λοιπόν, δεν είμαι Άγιος Βασίλης, ήρθε το Υπουργείο λίγο νωρίτερα στις 14/12/2018, ημέρα των γενεθλίων μου αλλά δεν έχει σημασία αυτό, όπου χορηγήθηκε η έκτακτη στήριξη-οικονομική ενίσχυση στους κτηνοτρόφους, το De Minimis, και οι κτηνοτρόφοι της Θράκης έλαβαν 1,6 εκατομμύρια ευρώ.
Λίγες ημέρες μετά, στις 20/12, πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού και τα δύο, όπως είπατε, -όπως είχα υποσχεθεί έτσι ακριβώς έγινε- οι καπνοπαραγωγοί της Θράκης και των γειτονικών νομών, οι καλλιεργητές του «μπασμά» έλαβαν 8,2 εκατομμύρια ενίσχυση. Γιατί; Ακριβώς διότι είχαμε πολύ μεγάλη ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση των καπνών και ειδικά της ποικιλίας «μπασμά». Και μάλιστα οι καπνοπαραγωγοί του Έβρου έλαβαν τη μέγιστη ενίσχυση, που ήταν 100 ευρώ το στρέμμα, ενώ γειτονικοί νομοί με μικρότερες ζημίες έλαβαν μικρότερη ενίσχυση ανά στρέμμα. Αυτά έγιναν λοιπόν, όπως ακριβώς είπαμε, πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού, όπως είχαμε υποσχεθεί.
Ταυτόχρονα, στον Έβρο για τις ζημίες που είχαμε το 2017 από αντίστοιχα φαινόμενα τα οποία ήταν καλυπτόμενα από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ είχαμε αποζημιώσεις 3.186.000 ευρώ. Για τις ζημίες του 2018, τις καλυπτόμενες από τον Κανονισμό, ήδη σας ενημερώνω ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες καταγραφής των πορισμάτων και προχωράμε στην καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για τις καλυπτόμενες ζημίες στους ασφαλιστικά ενήμερους.
Και εδώ να σας δώσω και ημερομηνία. Η καταβολή των αποζημιώσεων του 2018 θα γίνει μέσα στον Ιανουάριο του 2019, μέσα στον τρέχοντα μήνα, τις επόμενες ημέρες.
Τώρα, για το θέμα της στήριξης, που λέτε, στη μεγάλη σύσκεψη με τους φορείς στο Υπουργείο μου είχαμε βάλει το ζήτημα για τις άλλες καλλιέργειες από ποια άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία μπορούμε να έχουμε στήριξη. Ένα εργαλείο που είχαμε πει και εμείς προχωράμε τη διαδικασία είναι μέσω των ΚΟΕ, των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, που ανήκουν στη διαδικασία των ΠΣΕΑ, όπου ετοιμάζεται φάκελος. Γνωρίζετε καλά όλοι ότι υπάρχει μία διαδικασία για τα ΚΟΕ όπου θα πρέπει να τεκμηριώνεται συγκεκριμένη ζημία, συγκεκριμένο ποσοστό. Ο φάκελος ετοιμάζεται για μια σειρά από καλλιέργειες έτσι ώστε να ακολουθήσει τη διαδικασία κατάθεσης, έγκρισης, για να φτάσουμε στην εκταμίευση και αυτών των ποσών.
Όσον αφορά τα De Minimis, για να κλείσω, τη χρονιά που μας πέρασε, τον Δεκέμβριο, δόθηκαν συνολικά περισσότερα από 50 εκατομμύρια σε κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, δηλαδή περίπου το μισό των 109 εκατομμυρίων που έχουμε στη διάθεσή μας για την τριετία. Τα μισά της τριετίας δόθηκαν μόνο στον Δεκέμβρη του 2018.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Σε ποιους;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Σε όλη την Ελλάδα, σε αυτούς που είχαν τις μεγαλύτερες ανάγκες. Οι ζημιές, όπως γνωρίζετε, ήταν πολλές.
Είχαμε ζημιές καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ που έχουν πάρει τον δρόμο τους. Ήδη έχουν αρχίσει να πληρώνονται. Μέσα στον Δεκέμβρη του 2018 πληρώθηκαν ζημίες του 2018. Η διαδικασία δηλαδή έχει επιταχυνθεί πάρα πολύ. Οι ζημιές στον Έβρο θα πληρωθούν τον Γενάρη του 2019, δηλαδή από Μάρτη του 2018 που έγιναν οι ζημιές θα πληρωθούν τον Γενάρη του 2019, μέσα στο δωδεκάμηνο, λιγότερο από το δωδεκάμηνο. Και προχωράμε για μη καλυπτόμενες που δεν μπορούν να πάνε στα ΠΣΕΑ με το De Minimis, ό,τι μπορεί να πάει στα ΠΣΕΑ μέσω των ΚΟΕ. Ετοιμάζουμε φάκελο τεκμηρίωσης έτσι ώστε να έχουμε και εκεί χρηματοδότηση.
Στη δευτερολογία μου, κύριε Πρόεδρε, θα σας απαντήσω και για το ποιες άλλες ενέργειες εξώστρεφες έχουμε κάνει για τις ζημίες που είχαμε στη χώρα λόγω των κλιματολογικών συνθηκών την προηγούμενη χρονιά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Τον λόγο έχει ο κ. Δημοσχάκης.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, μπερδέψατε τα θέματα. Εδώ δεν κάνετε προγραμματικές δηλώσεις ως Υπουργός ή απολογισμό αγροτικής ανάπτυξης, δηλαδή τι κάνατε για τα άλλα αντικείμενα του Υπουργείου σας ή για άλλες περιοχές.
Εδώ μιλάμε για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Μιλάμε για τον Έβρο. Μιλάμε για έναν Νομό ο οποίος υπέστη καίρια πλήγματα. Σε ποιες καλλιέργειες υπέστη καίρια πλήγματα; Κατ’ αρχήν στο βαμβάκι, δεύτερον, στα σιτηρά, τρίτον, στον ηλίανθο, τέταρτον, στα κηπευτικά. Στον καπνό πράγματι τρεις χιλιάδες στρέμματα, όπως είπατε, στον ορεινό όγκο έχουν ληφθεί υπ’ όψιν και μέσα από τη διαδικασία των De Minimis.
Όμως, δεν δώσατε απάντηση τι θα κάνετε με το πλαφόν. Γιατί δεν το καταργήσατε έγκαιρα; Γιατί δεν ζητήσατε πιο νωρίς την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να ξέρουν οι άνθρωποι ότι αυτό που βγάζουν αυτό θα δηλώσουν; Ξέρετε το τι έγινε. Είναι ντροπή για το ελληνικό κράτος να βάζει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτήν την άθλια συναλλαγή.
Επίσης, για το θέμα της κτηνοτροφίας ήδη έχω καταθέσει επίκαιρη ερώτηση και θα το συζητήσουμε. Ξέρω τι έγινε και με τους κτηνοτρόφους. Ωστόσο αυτήν τη στιγμή αποτίνουμε σεβασμό, και εγώ από τη δική μου τη θέση και εσείς ως Υπουργός, σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν υποστεί καίρια πλήγματα.
Γνωρίζετε άλλη περιοχή της χώρας που ασχολείται με το βαμβάκι να έχει υποστεί τόσο μεγάλη ζημιά; Τριακόσιες δεκατέσσερις χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήθηκαν. Τα διακόσιες εξήντα χιλιάδες στρέμματα υπέστησαν ζημιές σχεδόν ολικές. Έχετε άλλο αίτημα από άλλη περιοχή να αποζημιώσετε;
Εσείς δεν έρχεστε να δείτε το πρόβλημα. Εγώ το ζω διότι κινούμαι στον Νομό και όταν λέω κινούμαι εννοώ μέχρι το τελευταίο χωριό. Ήρθε το διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, Γερουσιαστές και Βουλευτές εν ενεργεία. Πίσω τους στοιχίζονται άλλοι τριακόσιοι τριάντα ανά τον κόσμο και είναι η αιχμή του δόρατος της ελληνικής ομογένειας. Ξέρετε τι άκουγαν το πρώτον απ’ όλους αυτούς τους ανθρώπους; «Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις;». Διότι ο Νομός είναι αγροκτηνοτροφικός. Όλος ο Νομός στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα. Δεν έχουμε εργοστάσια. Και ένα εργοστάσιο που είχαμε στην Ορεστιάδα το κλείσατε, το σκοτώσατε. Τι να κάνουμε παραπάνω;
Πραγματικά δεν είναι για γέλια, είναι για κλάματα. Αυτοί οι άνθρωποι, σας είπα και προηγουμένως, είναι έφεδροι και εθνοφύλακες. Δεν θα κρατήσουν τα σύνορα αν δεν τους υποστηρίξετε. Μην τους βλέπετε όπως βλέπετε έναν αγρότη μιας άλλης περιοχής στην κεντρική Ελλάδα ή στη δυτική Ελλάδα. Εκεί δεν κάθεται ο άλλος σε απόσταση χιλίων μέτρων, όπως είναι το χωριό μου, από τον ποταμό Έβρο, εάν δεν του λύσετε τα αυτονόητα προβλήματα. Η κατάσταση είναι τραγική και θα πρέπει έτσι να την εκλάβετε.
Είμαι αξιωματικός, ήμουνα αρχηγός ενός Σώματος. Είναι δυνατόν να σας λέω ψέματα; Και προέρχομαι από ένα αγροκτηνοτροφικό σπίτι και δεν έχω ποτέ αποσπαστεί από τον γεωργικό τομέα.
Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κοιτάξτε, κύριε Δημοσχάκη: Ακριβώς ό,τι είπαμε και ακριβώς ό,τι συμφωνήσαμε γίνεται και τηρείται κατά γράμμα, απόλυτα, και για τα De Minimis, τις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις, και στον χρόνο που είπαμε, και για την τεκμηρίωση που θα πρέπει να είναι «δεμένη» για να μην έχουμε αχρεώστητα παλαιότερων εποχών και μας τα ζητάνε πίσω. Θα πρέπει να είμαστε τεκμηριωμένοι γιατί όσο υπάρχει αυτή η Κυβέρνηση, εμείς πακέτα παρελθόντος –να το ξεκαθαρίσουμε για όλους, το είπαμε νομίζω και τότε- δεν μπορούμε να κάνουμε και δεν θα το κάνουμε. Είναι επιλογή μας.
Σχετικά με αυτά που συμφωνήσαμε για το βαμβάκι, που είπατε. Τι συμφωνήσαμε τότε; Ότι θα υπάρχει παράδοση υποχρεωτικά. Σε αυτό ακριβώς κινούμαστε και έτσι θα δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, φτάνει να υπάρχει παράδοση. Το είπαμε τότε και το ξαναλέμε τώρα. Το έχουμε διευκρινίσει.
Όμως, δεν μπορούμε να δεχθούμε φαινόμενα όπου θα έχουμε καλλιέργειες μη γενόμενες σε κάποιες περιοχές ή σε άλλες περιοχές φαινόμενα μη παραδόσεων ή παραδόσεων με άλλον τρόπο. Αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Νομίζω ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε.
Συνεπώς, σχετικά με τις κατηγορίες περί απόδρασης των Βουλευτών μας, περί ασυνέπειας δικιάς μας κλπ, νομίζω ότι όλος ο κόσμος έχει καταλάβει πώς κινούμαστε, με ποια σοβαρότητα και με ποια συνέπεια κινείται αυτή Κυβέρνηση.
Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2018, πολύ πριν κάνουμε τη συζήτηση, η χώρα έχει στείλει αίτημα συνδρομής στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη Γερμανία, τεκμηριώνοντας ότι στη χώρα επικράτησαν δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες, με πλήρη τεκμηρίωση χρονοσειράς κλιματικών δεδομένων και κλιματικών καταγραφών και ζητά τη συνδρομή. Αυτό το έκανε η χώρα από τον Σεπτέμβριο του 2018 με τη μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία δε, σε κάθε Συμβούλιο Υπουργών να έχουμε συζήτηση, να έχουμε άριστη συνεργασία και να ενισχύουμε τη μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία, έτσι ώστε η χώρα να έχει τη μέγιστη εκπροσώπηση που είχε ποτέ.
Όσον αφορά το Εργοστάσιο Ζάχαρης που είπατε, το Εργοστάσιο Ζάχαρης ξέρετε ότι, όπως και η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, φέρει μεγάλες αμαρτίες. Αν θέλετε να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση, καλό θα ήταν να το κάνουμε.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Έξι διοικήσεις άλλαξε.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Αυτή η Κυβέρνηση από το 2015 προσπαθεί να κρατήσει όρθια την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, γιατί οι τευτλοπαραγωγοί που έχουν τεράστια εξειδίκευση και σε εξοπλισμό και σε τεχνογνωσία, αλλά και η Βιομηχανία, που είναι μια δυναμική βιομηχανία, εθνική βιομηχανία, πρέπει να παραμείνει ανοιχτή και αυτό το κάνουμε με κάθε τρόπο και με κάθε τρόπο στηρίζουμε και τους τευτλοπαραγωγούς.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Κύριε Πρόεδρε, θα χρειαστώ δύο λεπτά για να υπενθυμίσω ακόμα ένα πράγμα που πολλές φορές το ξεχνάμε, ότι ο ΕΛΓΑ λειτουργεί με έναν Κανονισμό Ασφάλισης του 1987.
Πρόσφατα πάρθηκε απόφαση, αφού έγιναν όλες οι προβλεπόμενες εσωτερικές ενέργειες, από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ για αναμόρφωση του Κανονισμού ριζικά, έτσι ώστε να πιάσει τις νέες καλλιέργειες, τις νέες τεχνικές καλλιεργειών και τις νέες κλιματολογικές συνθήκες και ταυτόχρονα να έχει έναν χαρακτήρα κοινωνικής δικαιοσύνης, έτσι ώστε αυτά που πληρώνει ο κάθε αγρότης να νιώθει και να είναι τελικά ανταποδοτικά και στην ώρα τους. Δηλαδή, θα διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο, αναμορφώνοντας τον Κανονισμό έτσι όπως πρέπει να γίνει και θα έπρεπε να έχει γίνει, με έναν τέτοιο τρόπο που να είναι δημόσιος ο χαρακτήρας του, αλλά πάντα στον αγρότη την ώρα που τον χρειάζεται. Αυτή η διαδικασία ήδη ξεκίνησε. Η αναλογιστική μελέτη πρόκειται να ανατεθεί αφού δοθούν…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ: Τις τοπικές συνθήκες της κάθε περιοχής πρέπει να δείτε.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ακριβώς, και αυτό. Αυτό που είπατε είναι ο βασικός πυρήνας, κύριε συνάδελφε. Ο βασικός πυρήνας είναι η κάθε περιοχή και η κάθε καλλιέργεια, γιατί δεν είναι πάντα ταυτόσημα. Όπως είπαμε, το βαμβάκι στον Έβρο με το βαμβάκι στη Θεσσαλία μπορεί να είναι η ίδια καλλιέργεια, αλλά δεν είναι στις ίδιες συνθήκες…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Μη γενικεύουμε τώρα το θέμα. Σας παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, ολοκληρώστε.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Το κλείνουμε αυτή στιγμή, κύριε Πρόεδρε, αλλά νομίζω ότι είναι το σημαντικότερο ζήτημα που αφορά τους αγρότες δεδομένων των κλιματικών αλλαγών. Είναι η «ομπρέλα» προστασίας, που πρέπει να είναι δημόσια και αλληλέγγυα. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και αυτό θα γίνει.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Υπενθυμίζω ότι οι Υπουργοί ανεξαρτήτως κυβερνήσεως έχουν τη δυνατότητα με πρωτοβουλία τους να πάνε στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή, χωρίς να υπάρχει νομοσχέδιο, και να γίνει ενημέρωση για τις αρμοδιότητές τους και τις εκκρεμείς υποθέσεις και συζήτηση με όλους τους συναδέλφους. Αυτή είναι πολύ πιο καλή πρακτική, παρά να προσπαθούμε να χωρέσουμε τα πάντα σε τρία λεπτά απάντησης σε μια επίκαιρη ερώτηση.
Discussion about this post