Kατά το παρελθόν, η εορταστική περίοδος μεταφραζόταν σε αύξηση του τζίρου των καταστημάτων, αλλά η κρίση της τελευταίας δεκαετίας σε συνδυασμό με τη μετακίνηση πολλών Θρακιωτών προς τη γειτονική Βουλγαρία μείωσαν δραματικά την εμπορική κίνηση σε Ξάνθη και Ροδόπη, με αποτέλεσμα να κλείσουν πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Στέλιος Μωραΐτης, καταγράφεται ανησυχητική αύξηση του παραεμπορίου εξαιτίας της απουσίας ελεγκτικών μηχανισμών στους συνοριακούς σταθμούς του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ξάνθη και της Νυμφαίας στη Ροδόπη.
«Αυτές τις μέρες απαιτείται εντονότατη παρουσία των ελεγκτικών μηχανισμών, εάν θέλουν να προστατεύσουν το εθνικό εισόδημα, τα ασφαλιστικά ταμεία και όσους έχουν επίσημο ΑΦΜ», τονίζει. Όπως αναφέρει, σε μια πενταετία έκλεισαν περίπου 1.500 επιχειρήσεις του Επιμελητηρίου Ξάνθης, με αποτέλεσμα να χάσουν την εργασία τους 5.000-6.000 άτομα. Ως προς το ισοζύγιο εισόδου-εξόδου από το Επιμελητήριο, επισημαίνει ότι είναι πολλαπλάσιες οι επιχειρήσεις που κλείνουν, μεταξύ των οποίων και μεγάλες μονάδες των 50 και πλέον εργαζομένων. «Ορισμένοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα βάρη της φορολογίας, κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και ασκούν παραεμπόριο για να επιβιώσουν. Επομένως, παράλληλα με τη φύλαξη, χρειάζεται και μείωση της φορολογίας, ώστε να αναπνεύσει ξανά η αγορά».
Επιπλέον, αναφέρει ότι πολλοί «αγοράζουν από τη Βουλγαρία χωρίς παραστατικά και πωλούν εδώ χωρίς παραστατικά», διακινώντας τρόφιμα, ποτά και τσιγάρα. Ακόμη, στη Βουλγαρία βάφονται αυτοκίνητα, ενώ γίνονται ιατρικές και οδοντιατρικές επισκέψεις. «Πρέπει να λειτουργήσουμε ως χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσημες μετρήσεις αναφέρουν ότι ετησίως χάνονται 2 δισ. ευρώ από τις έντεκα διόδους με τη Βουλγαρία. Το κράτος εισπράττει λιγότερα από τον ΕΝΦΙΑ».
Μόνο συσκέψεις
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης και πρόσφατα εκλεγμένος αντιπρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Νίκος Αγγελίδης, επισημαίνει πως στόχος είναι «να χτυπήσουμε με μεγαλύτερη δύναμη αυτήν τη γάγγραινα που καταστρέφει οικονομικά την περιοχή μας. Αν και το άνοιγμα των συνόρων έγινε για πρόοδο, τελικά προκλήθηκε μεγάλη ζημιά στις επιχειρήσεις, γιατί δεν δουλεύουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί». Επιπλέον, σημειώνει πως «στα σύνορα δεν υπάρχει ούτε ένα γραφείο να στεγάσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς», υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται να τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες προστασίας του εμπορίου.
Πηγή: www.ypaithros.gr
Discussion about this post