Γραπτή Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας κι Ανάπτυξης κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης σχετικά με τους απλήρωτους τευτλοπαραγωγούς, καθώς και τον συνολικό προγραμματισμό της κυβέρνησης για την διάσωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, υφίστανται συγκεκριμένες εκκρεμότητες που αφορούν στους αγρότες με ασυγκόμιστα τεύτλα του 2017, για τους οποίους έχει κατατεθεί Γραπτή Ερώτηση ήδη από τον Μάρτιο του 2018 (βλ. www.dimoschakis.gr)
Δυστυχώς το ίδιο ισχύει και με τους αγρότες που επρόκειτο να εισπράξουν τα οφειλόμενα μέσω της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών για την σοδειά του 2017 (στην απίστευτη ταλαιπωρία των αγροτών έχει αναφερθεί και σε σχετική Γραπτή Ερώτηση βλ. www.dimoschakis.gr) αλλά δεν τα κατάφεραν λόγω γραφειοκρατικών κολλημάτων.)
Επιπλέον η συνολική παραγωγή του 2018, αν κι ελάχιστη σε σχέση με τις ετήσιες εγχώριες ανάγκες σε ζάχαρη, παραμένει στο σύνολό της απλήρωτη, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των αγροτών θα πιστωθούν έως τις 31/12/2018.
Ο βουλευτής ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς πότε προβλέπεται να πληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί για τις προηγούμενες χρονιές, ποιός είναι ο σχεδιασμός για το 2019, με ποιόν τρόπο μεθοδεύει η κυβέρνηση την διάσωση της ΕΒΖ, τί προβλέπεται για το Εργοστάσιο Ορεστιάδας και τέλος ποιά είναι η μέριμνα για την προστασία της παραγωγής ενός βασικού διατροφικού προϊόντος όπως η ελληνική ζάχαρη, η οποία οδηγείται σε αφανισμό.
Αναλυτικά η Ερώτηση:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ : 1. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
2. Υπουργείο Οικονομίας κι Ανάπτυξης
ΘΕΜΑ: Οι εκκρεμείς οφειλές προς τους τευτλοπαραγωγούς και το αμφίβολο μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης
Διανύουμε ήδη τις πρώτες μέρες του νέου έτους και οι διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών στελεχών ότι έως το τέλος του 2018 θα γνωστοποιηθεί το κυβερνητικό σχέδιο για τη Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης φαίνονται ήδη να διαψεύδονται.
Η ίδια ασυνέπεια επιδεικνύεται δυστυχώς και όσον αφορά τις πληρωμές των τευτλοπαραγωγών για τα προηγούμενα έτη: από το έτος 2017 υπάρχει ακόμα σε εκκρεμότητα το ζήτημα της πληρωμής των ασυγκόμιστων τεύτλων, το οποίο αφορά σε 95 παραγωγούς και καταβολές ύψους 480.000€ περίπου για 2.300 στρέμματα. Για το ζήτημα έχω καταθέσει την υπ’αριθμ 4526/20.3.2018 Γραπτή Ερώτηση (www.dimoschakis.gr) και σχεδόν ένα χρόνο μετά το ζήτημα εκκρεμεί.
Επιπλέον από το 2017 εκκρεμούν οι πληρωμές των παραγωγών που δεν εξασφάλισαν την καταβολή των οφειλομένων μέσω της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών! Στην υπ’ αριθμ. 5210/18.04.18 Γραπτή μου Ερώτηση έχω αναφερθεί στον γραφειοκρατικό κυκεώνα που εμπλέξατε τους τευτλοπαραγωγούς, οι οποίοι εξαναγκάστηκαν να υπογράψουν δανειακές συμβάσεις για να εισπράξουν τον κόπο τους! Όσοι δεν εξασφάλισαν την πληρωμή του εξαιτίας ελλιπών δικαιολογητικών έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι θα τους καταβληθούν με άλλον τρόπο…Υποσχέσεις που παρέμειναν χωρίς αντίκρισμα!
Όσον αφορά την τευτλοπαραγωγή του έτους 2018 παραμένει στο σύνολό της απλήρωτη!! Συνολικά 15.000 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα (12.000 στρ. στο Πλατύ, 800 στρ. στις Σέρρες & 2.800 στρ. στον Έβρο) υποτίθεται ότι θα απέδιδαν στους αγρότες 2,2 εκ. € έως το τέλος του 2018, ωστόσο οι τραπεζικοί λογαριασμοί παραμένουν άδειοι… όσο και οι υποσχέσεις!!
Πρέπει να σημειώσουμε ότι το 2018 υπήρξε μια χρονιά ιδανική από άποψη καιρικών συνθηκών για να σπαρθούν απεριόριστες εκτάσεις με τεύτλα κάτι που ενίσχυσε και το ενδιαφέρον των αγροτών!! Ωστόσο οι παλινωδίες, οι καθυστερήσεις και η αδιαφορία της κυβέρνησης μετέτρεψε μια εν δυνάμει κερδοφόρα, για την βιομηχανία, χρονιά σε καταστροφή! Αν μην ξεχνάμε ότι ‘πράσινο φως’ για σπορά δόθηκε τέλος Απριλίου, στο τέλος δηλαδή της περιόδου που είναι εφικτή η σπορά.
Οι τευτλοπαραγωγοί του νομού Έβρου αλλά και όλης της χώρας περιμένουν υπεύθυνη ενημέρωση για το νέος έτος που διανύουμε, για το σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση σχετικά με το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, και το οποίο παρασύρει και τον επαγγελματικό/οικονομικό σχεδιασμό των τευτλοπαραγωγών!
Οι ετήσιες εγχώριες ανάγκες σε ζάχαρη ανέρχονται σε 320.000 τόνους και εντός του 2018 παρήχθησαν 3.500 τόνοι!! Εισάγαμε δηλαδή ως χώρα το 99% των αναγκών μας σε ζάχαρη, ως συνέπεια μια σειράς λαθών και παραλείψεων, και έχουμε ακόμα κι αυτούς τους λίγους παραγωγούς απλήρωτους!
Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω ερωτάσθε:
1. Πότε και πώς θα αποζημιωθούν οι τευτλοπαραγωγοί για τα ασυγκόμιστα τεύτλα όσον αφορά την παραγωγή του έτους 2017;
2. Πότε και πώς θα πληρωθούν οι παραγωγοί που δεν είχαν την δυνατότητα να λάβουν τα προς είσπραξη από την Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών και στους οποίους δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα τα εισπράξουν με άλλον τρόπο;
3. Πότε θα καταβληθούν οι πληρωμές για το σύνολο της παραγωγής του 2018, που ανέμεναν οι αγρότες κατόπιν υποσχέσεων έως 31/12/2018?
4. Ποιος είναι ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την ΕΒΖ για το 2019? Τί προβλέπεται για το Εργοστάσιο της Ορεστιάδας?
5. Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να ενισχύσει την παραγωγή ενός βασικού αγροτικού προϊόντος πρώτης γραμμής, την ελληνική ζάχαρη, η οποία αφανίζεται σταδιακά?
Discussion about this post