Ποιος γονιός δε θέλει να μεγαλώσει ένα παιδί που δεν υποκύπτει στον πειρασμό να πει ψέματα όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, αλλά του αρέσει να μιλάει με ειλικρίνεια όταν πρέπει; Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται συστηματική εκπαίδευση:
Το πρώτο είναι να διδαχθεί και να πάρει ταυτόχρονα το καλό παράδειγμα από εσάς να μη λέει ψέματα και να αναλαμβάνει τις ευθύνες του όταν κάνει ένα λάθος. Για να γίνει αυτό επίσης, θα πρέπει να μη φοβάται τις αντιδράσεις σας.
Συν τω χρόνω, το παιδί πρέπει να μάθει ότι η ειλικρίνεια είναι μεν το ζητούμενο, αλλά με όρια, καθώς ορισμένες φορές μπορεί να προσβάλει κάποιον άθελά του. Θα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζει εκ προοιμίου τα προαναφερθέντα όρια.
Δομήστε μια σχέση ειλικρίνειας με το παιδί για να είναι υγιής και ταυτόχρονα να παίρνει βιωματικά το καλό παράδειγμα από εσάς. Και μέσα από μια τέτοια σχέση, θα δοθούν αφορμές για να αντιληφθεί σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να μιλάει με το χέρι στην καρδιά και πότε πρέπει να τιθασεύσει τον αυθορμητισμό του.
Αν περιμένετε από εκείνο να σας μιλάει με ειλικρίνεια, προσέξτε πώς αντιδράτε εκείνες τις φορές που δεν εκφράζεται με τον ενδεδειγμένο τρόπο ή σας λέει πράγματα που δε σας αρέσουν. Αν το μόνο που κάνετε είναι να το αποπαίρνετε, θα σκεφτεί πολύ σοβαρά αν θα λειτουργήσει το ίδιο αυθόρμητα την επόμενη φορά. Και αν γίνει μόνιμη κατάσταση, η απόκρυψη της αλήθειας θα είναι στην ημερήσια διάταξη.
Εξηγήστε του ότι ένας από τους λόγους που το ενθαρρύνετε να σας μιλάει με ειλικρίνεια ακόμα κι όταν θεωρεί ότι δεν το συμφέρει, είναι να το βοηθήσετε να βρει λύση στο πρόβλημά του και όχι να του κάνετε κήρυγμα.
Πηγή: mother.gr
Discussion about this post