Το Μαξίμου δείχνει να πιέζεται ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό στα εθνικά θέματα. «Ανάσα» θεώρησε την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή των Σκοπίων στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης.
Η τροπολογία αναφέρει ότι ο όρος «Μακεδόνας» αναφέρεται στην ιθαγένεια κι όχι στην εθνότητα. Είναι αξιοσημείωτο, μάλιστα, πως ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε αυτή την τροπολογία για να επιτεθεί στη ΝΔ.
Στο κάδρο της κρίσης, όμως, έχει μπει για τα καλά και το ζήτημα των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Η στοχοποίηση της γηγενούς εθνικής ελληνικής μειονότητας δεν είναι κάτι νέο. Καιρό τώρα εφαρμόζεται ένα σχέδιο αφελληνισμού της Βορείου Ηπείρου. Η ένταση στις διμερείς σχέσεις, όμως, μοιάζει να χτύπησε κόκκινο μετά την απόφαση του Έντι Ράμα να δημεύσει περιουσίες που ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς στη Χειμάρα, με το επιχείρημα της τουριστικής αξιοποίησης.
Είχε προηγηθεί σειρά κλιμακούμενων προκλήσεων κατά της ελληνικής μειονότητας που κορυφώθηκαν με την εκτέλεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου στο χωριό Βουλιαράτες. Η αλβανική κυβέρνηση, μάλιστα, μετά τους εκβιασμούς που ακολούθησαν την εκτέλεση Κατσίφα, ετοιμάζει να επαναφέρει τα ερυθρά δελτία. Αυτό σημαίνει πως οι Βορειοηπειρώτες που ζουν εκτός της αλβανικής επικράτειας, κατά βάση στην Ελλάδα, δεν θα μπορούν να εισέλθουν στην Αλβανία, καθώς επίσης και να μετακινηθούν από περιοχή σε περιοχή, εντός της Αλβανίας!
Όπως ήταν φυσικό, η κρίση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις απασχόλησαν και την ελληνική Βουλή. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος αρχικά στο Σκοπιανό, είπε πως «περιμένει από τον πρωθυπουργό να μιλήσει και για την Αλβανία και συγκεκριμένα για την υφαρπαγή περιουσιών που γίνεται από το αλβανικό κράτος». Στέλνοντας, μάλιστα, ο ίδιος αυστηρό μήνυμα στα Τίρανα, τα προειδοποίησε πως εάν δεν σεβαστούν έμπρακτα τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, να ξεχάσουν τις ευρωπαϊκές τους φιλοδοξίες. Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε «μην κάνετε τον τζάμπα μάγκα για την Αλβανία. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει στείλει σαφές μήνυμα: Εάν δεν υπάρξει σεβασμός δεν θα έχει ευρωπαϊκή πορεία η Αλβανία».
Η πραγματικότητα είναι ότι μετά την έκδηλη αμηχανία, με την οποία αντιμετώπισε η ελληνική κυβέρνηση την δολοφονία Κατσίφα και τις προκλήσεις που ακολούθησαν, αντέδρασε έστω και καθυστερημένα. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος με επιστολές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλει τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων της εθνικής ελληνικής μειονότητας από το αλβανικό κράτος και ζητά από την ΕΕ να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.
Η πρώτη επιστολή απευθύνεται στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και η δεύτερη στον αρμόδιο για τη διεύρυνση Επίτροπο Γιοχάνες Χαν. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών καταγγέλλει ότι τα Τίρανα παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στη μειονότητα, σχετικά με την ενταξιακή διαδικασία και ζητά να ληφθούν μέτρα από την ΕΕ. Ουσιαστικά, διαμηνύει στα Τίρανα πως ο ευρωπαϊκός τους δρόμος περνάει αναγκαστικά από την Αθήνα, η οποία έχει τη δυνατότητα ακόμα και να κλείσει την στρόφιγγα των κοινοτικών κονδυλίων προς την Αλβανία, προκειμένου να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι σχέσεις των δύο χωρών περνούν κρίση, ενδεικτικό της οποίας είναι ότι έχει κοπεί κάθε γέφυρα επικοινωνίας. Τα Τίρανα πάντως δεν μοιάζουν να κόπτονται για τη διατήρηση της καλής σχέσης γειτνίασης με την Αθήνα. Τουναντίον συνεχίζουν την αδιάλλακτη στάση τους, φλερτάροντας διαρκώς με την Τουρκία.
Ενδεικτική η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι, ο οποίος αντέδρασε μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η αλβανική κυβέρνηση καταστρέφει τις μειονοτικές περιουσίες στη Χειμάρρα.
Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Μπουσάτι είπε ότι πρόκειται για μια απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει να αξιοποιήσει τα κρατικά ακίνητα για επενδυτικούς σκοπούς στον τομέα του τουρισμού και δεν αφορά την ιδιωτική περιουσία. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι δηλώσεις Μητσοτάκη βασίζονται σε ψευδείς ειδήσεις και ότι τα ακίνητα στην περιοχή της Χειμάρρας που θέλει να αξιοποιήσει η αλβανική κυβέρνηση δεν ανήκουν σε ιδιώτες.
Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών μίλησε για τις δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Ισχυρίσθηκε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Σερβία έχουν στάσιμες θέσεις σαν γρανίτη και ότι οι δύο χώρες για τα θέματα που ενδιαφέρουν την Αλβανία, έχουν την ίδια στάση. Παραδέχθηκε ότι υπήρξε επιβράδυνση του διαλόγου με την Ελλάδα, ειδικά τους τελευταίους μήνες, προσθέτοντας ότι υπήρχαν περισσότερες δηλώσεις και ρητορική παρά συγκεκριμένες ενέργειες.
Πηγή: www.protothema.gr
Discussion about this post