Αφήνοντας στο παρελθόν τη λογική των στενών κομματικών τειχών, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έσπευσε να στείλει μηνύματα συστράτευσης και ενότητας από το βήμα του 12ου Συνεδρίου. Μηνύματα συμπόρευσης, που έρχονται, για να “αγκαλιάσουν” όλους τους πολίτες, στη λογική της δημιουργίας μίας ευρύτατης κοινωνικής συμμαχίας, η οποία θα αποτυπωθεί στις τετραπλές κάλπες του 2019. Για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η επισήμανση ότι η “γαλάζια” παράταξη είναι το κόμμα των πολλών μετατρέπεται σε κομβικό αφήγημα. Η επισήμανση ότι η Νέα Δημοκρατία ενώνει τους Έλληνες και γεφυρώνει τα ρήγματα που η κρίση προκάλεσε μετατρέπεται σε αιχμή του λόγου, στο δρόμο προς τις εκλογές. Η οικονομική και κοινωνική ατζέντα, παράλληλα, τοποθετείται στην κορωνίδα. Μία ατζέντα που απευθύνεται σε όλους. Στους νέους, στους ανέργους, στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, στη μεσαία τάξη. Όλοι αυτοί, όπως έδειξε μέσα από την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκονται στο επίκεντρο του “γαλάζιου” προγραμματικού λόγου. Από κοντά, δε, έρχεται και το σύνθημα “Ελλάδα μπορούμε”. Με στόχο όχι μόνο να γίνει ξεκάθαρο ότι η οδός Πειραιώς έχει το δομικό σχέδιο, προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη. Αλλά και τη στρατηγική εκείνη, η οποία θα άρει τις διαιρέσεις και θα μειώσει τις ανισότητες.
“Σήμερα η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας απευθύνει ένα και μόνο σύνθημα στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: “Φύγετε”. Και ζητά ένα και μόνο πράγμα από εμάς: “Προχωρήστε μπροστά”. Είναι, λοιπόν, διπλό το χρέος μας: Να τελειώσει η παρακμή και η Ελλάδα να πάει, επιτέλους, μπροστά. Να σχεδιάσουμε μαζί το παρόν και το μέλλον. Να γεφυρώσουμε τα ρήγματα που αφήνει πίσω της η κρίση. Να ενώσουμε ξανά την Ελλάδα”, ανέφερε.
-Οι δεσμεύσεις.
Στον ορίζοντα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται η οικονομική ανάταξη της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό και ως συνέχεια των δεσμεύσεων που ανέλαβε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο κ. Μητσοτάκης έφερε στο προσκήνιο ακόμα δύο μέτρα-αιχμή. Ποια είναι αυτά; Η βοήθεια 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε νέο παιδί που θα γεννιέται στην Ελλάδα. Και η αύξηση του κατώτατου μισθού με ρυθμό διπλάσιο από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της χώρας. Από το βήμα του 12ου Συνεδρίου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σκιαγράφησε μία ολοκληρωμένη παρέμβαση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ότι στον πρώτο κιόλας προϋπολογισμό που θα καταθέσει η κυβέρνησή του θα προβλέπεται επίδομα 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε παιδί που θα γεννιέται. Ποσό που διασφαλίζει την κάλυψη των αναγκαίων εξόδων το πρώτο διάστημα της ζωής του και θα δοθεί με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια στη συντριπτική πλειονότητα των νέων οικογενειών. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύθηκε ότι:
-Όλα τα βρεφικά είδη και τα είδη πρώτης ανάγκης των νέων μητέρων θα υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.
-Το αφορολόγητο όριο για κάθε παιδί θα προσαυξάνεται στις οικογένειές τους κατά 1.000 ευρώ.
-Θα θεσμοθετήσει για τις νέες μητέρες τη δυνατότητα να επιλέγουν εκείνες το χρόνο για την άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας.
-Θα καθιερώσει (για πρώτη φορά στην Ελλάδα) το πρόγραμμα “Βοήθεια στην εργαζόμενη μητέρα”. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με το οποίο θα πιστοποιούνται εξειδικευμένες γυναίκες και θα αναλαμβάνουν εκείνες την φύλαξη παιδιών προσχολικής ηλικίας, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του εξωτερικού για να διευκολύνονται οι εργαζόμενες νέες μητέρες.
-Κάθε οικογένεια που το παιδί της δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, θα λαμβάνει ενίσχυση 180 ευρώ το μήνα για δέκα μήνες το χρόνο, προκειμένου να επιλέγει εκείνη το βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της.
“Αυτονόητη είναι η στήριξή μας στις πολύτεκνες οικογένειες. Τα επιδόματα που έκοψε ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα επαναφέρουμε στο ακέραιο, ενώ θα υπάρξουν και νέα μέτρα στήριξης όπως εκπτώσεις στα τέλη κυκλοφορίας και επανεξέταση των τεκμηρίων, έως την ενηλικίωση των τέκνων και η αύξηση του αφορολογήτου για την αγορά πρώτης κατοικίας…Με αυτές και με πολλές σχετικές παρεμβάσεις μας, προσβλέπουμε πολύ σύντομα η δημιουργία οικογένειας να μην αντιμετωπίζεται πια από τους νέους μας με δισταγμό, αλλά ως αυτό που είναι στην πραγματικότητα: η σημαντικότερη χαρά τη ζωής”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του, από το βήμα του 12ου Συνεδρίου.
Τη μετάβαση από την εποχή της ανασφάλειας, στην εποχή των προσδοκιών σφράγισε η εξαγγελία Μητσοτάκη για τον κατώτατο μισθό. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προανήγγειλε πως ο κατώτατος μισθός θα αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ. “Το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία, ώστε να προχωράμε όλοι μαζί μπροστά και να μη μένει κανείς πίσω”, σημείωσε. Τι σημαίνει η συγκεκριμένη εξαγγελία; Ότι, εάν όπως προβλέπεται, η ελληνική οικονομία αναπτυχθεί με 10% την επόμενη τριετία, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 20%. Δηλαδή θα επανέλθει σταδιακά στα 703 ευρώ. Το πλέγμα αυτό των νέων δεσμεύσεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπορεύεται με τα μέτρα εκείνα που ήδη έχουν έρθει στο προσκήνιο και δημιουργούν ένα οικονομικό και κοινωνικό πακέτο. “Έντεκα λέξεις να θυμάστε: Λιγότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερες επενδύσεις και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Αποκλιμάκωση των πλεονασμάτων και γενναία μείωση φόρων. Ριζοσπαστικά κίνητρα για επενδύσεις και για ευρύτατες αποκρατικοποιήσεις. Επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες και ρευστότητα, ώστε να χρηματοδοτηθεί η επιχειρηματικότητα και η απασχόληση. Έτσι βλέπουμε εμείς το αύριο. Με εξωστρέφεια και καλλιέργεια όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου”, ήταν το μήνυμα Μητσοτάκη.
-Ενώνουμε τους Έλληνες. Να ξαναδημιουργήσουμε τη μεσαία τάξη.
Κυρίαρχο στοιχείο στην ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο συμπορεύθηκε στην ολότητά του με τα μηνύματα της συμπόρευσης και της ενότητας, ήταν η κομβική έννοια ότι η “γαλάζια” παράταξη έρχεται να ενώσει τους Έλληνες και όχι να τους διχάσει, όπως επιχειρεί χρόνια τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε τα ρήγματα που αποτέλεσαν δημιούργημα της πολιτικής του κυβερνητικού συνασπισμού. Ρήγματα ανάμεσα σε αυτούς που κατοικούν σε δυναμικά αστικά κέντρα και σε αυτούς που βρίσκονται στην παραμελημένη περιφέρεια. Ρήγματα ανάμεσα σε αυτούς που ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και σε αυτούς που βουλιάζουν στα χρέη. Ρήγματα ανάμεσα στους νέους και τους ηλικιωμένους, εις βάρος των νέων. Ρήγματα ανάμεσα σε αυτούς που έχουν σταθερή εργασία και σε αυτούς που ζουν τον εφιάλτη της μερικής και συχνά ανασφάλιστης απασχόλησης. “Στόχος της πολιτικής μας δεν είναι μόνο η ανάπτυξη της χώρας, αλλά να γεφυρώσουμε αυτά τα ρήγματα, να άρουμε τις διαιρέσεις, να μειώσουμε τις ανισότητες. Να δουλέψουμε δηλαδή για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της μεσαίας τάξης στη χώρα μας”, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
-Η πολιτική διεύρυνση βρίσκεται στο DNA μας.
Ο κ. Μητσοτάκης έστρεψε το βλέμμα στα παλαιά στελέχη, αλλά και σε όσους είχαν εγκαταλείψει την παράταξη και τώρα γυρίζουν “στο σπίτι του”. Εστίασε, δε, σε εκείνους που δε στήριξαν τη ΝΔ στις προηγούμενες κάλπες, αλλά πλέον βλέπουν λύσεις απτές στον προγραμματικό της λόγο, δίνοντας το σύνθημα των ανοιγμάτων. “Η πολιτική διεύρυνση βρίσκεται στο DNA αυτής της παράταξης: 54,4% το 1974, 46,9% το 1990 και 45,4% το 2004. Αυτά ήταν τα υψηλότερα εκλογικά ποσοστά μας. Και όλα τους ήλθαν όταν η Νέα Δημοκρατία άνοιξε τολμηρά τις πόρτες της σε νέους φίλους. Αυτό το δίδαγμα γίνεται και πάλι επίκαιρο. Είπα και άλλοτε πως υπάρχουν ιστορικές περίοδοι, κατά τις οποίες οι επί μέρους διαφορές υποχωρούν μπροστά σε ένα υπέρτερο διακύβευμα. Μία τέτοια συγκυρία βιώνουμε και τώρα, ύστερα από 8 χρόνια κρίσης, 2 πτωχεύσεις, 4 μνημόνια και 4 χρόνια διακυβέρνησης ψέματος και ανικανότητας. Αρκετά. Στις εκλογές που έρχονται θα αντιπαρατεθούν από τη μία, οι δυνάμεις της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των μεταρρυθμίσεων. Και από την άλλη, οι δυνάμεις της εσωστρέφειας, της καθήλωσης και της φτώχειας. Ε, λοιπόν, αυτό το πρώτο ευρύ φάσμα θα εκφράσει πρωταγωνιστικά η Νέα Δημοκρατία”, ανέφερε.
-Μηνύματα και προς το εσωτερικό.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι εκλογικός αντίπαλος της ΝΔ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. “Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ηγηθεί κατά κράτος στις επόμενες εκλογές και να αναλάβει με ορμή η παράταξή μας την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται καμία επανάπαυση, αλλά απόλυτη ετοιμότητα και εγρήγορση. Σας θέλω όλους πανέτοιμους να δώσουμε μαζί τη μεγάλη εκλογική μάχη. Όσοι ήδη έχουν ράψει κοστούμια εξουσίας, σας συνιστώ να τα αφήσετε στη ναφθαλίνη και να φορέσετε στολή εργασίας. Γιατί η μάχη είναι σκληρή”, σημείωσε.
-Κατηγορώ τον κ. Τσίπρα ότι δίχασε το λαό.
Με τη φράση “φύγετε για να πάει επιτέλους η Ελλάδα μπροστά”, ο κ. Μητσοτάκης άσκησε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το σύνολο των πεπραγμένων της, δίνοντας έμφαση στη διάλυση της μεσαίας τάξης και την εξαπάτηση των Ελλήνων ως εργαλείο της πολιτικής της. Κινούμενος στα απόνερα των καταγγελιών του στη Βουλή, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έβαλε στο στόχαστρό του τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για το μείζον ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι δίχασε τον ελληνικό λαό και δεν επιχείρησε ποτέ να δημιουργήσει συνθήκες εθνικής συναίνεσης για να λύσει το μείζον εθνικό πρόβλημα, ότι είπε “ναι” εκεί που έξι πρωθυπουργοί είπαν “όχι” (δηλαδή, στην αναγνώριση δήθεν “μακεδονικής” γλώσσας και εθνότητας) και ότι αντάλλαξε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να έχει ληφθεί ποτέ με μία μείζονα εθνική υποχώρηση.
“Η χρονική σύμπτωση της συμφωνίας των Πρεσπών με την ξαφνική αλλαγή στάσης των εταίρων, μόνο τυχαία δεν είναι. Ο διεθνής παράγοντας θέλει να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ με κάθε κόστος. Και δεν δυσκολεύτηκε να επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να πάρει πίσω το αχρείαστο μέτρο της περικοπής των συντάξεων. Εξάλλου, ο λόγος που το μέτρο είχε επιβληθεί ήταν ακριβώς η προσωπική του αναξιοπιστία. Η Νέα Δημοκρατία δε θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Ούτε τώρα, ούτε στην επόμενη Βουλή, ούτε ποτέ. Ταυτόχρονα ζητώ από τους πολίτες να μην σαγηνευτούν από τις σειρήνες του ανέξοδου εθνικισμού”, επεσήμανε. “Στείλτε στον κ. Τσίπρα το λογαριασμό στις εκλογές. Να τις κάνει μια ώρα αρχύτερα για να μιλήσει ο λαός με την ψήφο του αν θέλει ή όχι τη συμφωνία των Πρεσπών”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Πηγή: www.capital.gr
Discussion about this post