Ραγδαίες προβλέπονται οι εξελίξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό, το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά ακόμα και εκείνο της επίσπευσης των εκλογών. Την ώρα που ο Πάνος Καμμένος σε φανερό αδιέξοδο, εγκλωβισμένος από την γρήγορη τροπή που έχουν πάρει οι εξελίξεις στα Σκόπια, αλλά και από την κακή εικόνα στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής του ομάδας, το Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβει πλέον ότι σχεδιάζει τα επόμενα βήματα του χωρίς τον μέχρι σήμερα κυβερνητικό του εταίρο.
Δεν είναι λίγοι άλλωστε που εκτιμούν πως είτε ο κ. Καμμένος επιλέξει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση την ημέρα ψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών από την σκοπιανή βουλή (15 Ιανουαρίου) είτε το κάνει όταν αυτή επικυρωθεί από την ελληνική (μετά τα μέσα Φεβρουαρίου και μέχρι τα μέσα Μαρτίου), το αποτέλεσμα πολιτικά θα είναι το ίδιο.
Εξόχως αποκαλυπτικός προς αυτή την κατεύθυνση ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.
Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού για πρώτη φορά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να συνεχίσει χωρίς την στήριξη του κ. Καμμένου, επικαλούμενος μάλιστα το παράδειγμα της Ισπανίας.
«Να σας θυμίσω ότι και στην Ισπανία υπήρξε κυβέρνηση μειοψηφίας η οποία κυβέρνησε με επιτυχία. Κάτι τέτοιο προβλέπεται συνταγματικά. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα» τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όμως δεν σταμάτησε εκεί, “φωτίζοντας” πολλά από τα σημεία του κυβερνητικού χρονοδιαγράμματος, αναφορικά με την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Εφόσον το κείμενο κυρωθεί στα μέσα Ιανουαρίου στα Σκόπια στη συνέχεια, θα έρθει προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.
Κάπου εκεί λοιπόν, αρχίζουν τα σχέδια χωρίς τους ΑΝΕΛ. Στη περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος κάνει πράξη την “απειλή” του και αποχωρήσει μαζί με τα μέλη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων από το υπουργικό συμβούλιο αλλά δε ψηφίσει την πρόταση μομφής της ΝΔ, τότε ουσιαστικά από τις αρχές της άνοιξης θα έχουμε να κάνουμε με μίας μορφής κυβέρνησης “μειοψηφίας”, στηριζόμενη από τη ψήφο ανοχής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Προφανώς και ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι εντός συνταγματικού πλαισίου, ασφαλώς όμως εμπεριέχει δόση κοινοβουλευτικής “αταξίας”.
Το μεγάλο ερωτηματικό που τίθεται σε μία τέτοια περίπτωση είναι το μέχρι πότε θα μπορούσε να αντέξει πολιτικά ένα τέτοιο σχήμα. Η απάντηση είναι πως όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Στο πλαίσιο αυτό “κουμπώνουν” τα σενάρια προκήρυξης των εθνικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές, μια και πολύ δύσκολα θα μπορούσε να περπατήσει μία τέτοια εκδοχή πέραν του ενός ή δύο μηνών. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο δηλαδή σε πολιτικό επίπεδο να λειτουργήσει ένα κυβερνητικό σχήμα τέτοιας μορφής, με τους βουλευτές των ΑΝΕΛ εκτός υπουργείων, έχοντας όμως το “βραχνά” των επικείμενων εκλογών και προσπαθώντας να κάνουν αισθητή την παρουσία τους με κάθε ευκαιρία, απλώς να στηρίζουν κοινοβουλευτικά κατά το δοκούν.
Κομβικό όμως γεγονός που από μόνο του μπορεί να προκαλέσει εκλογές είναι η διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών. Στο ενδεχόμενο καταψήφισής της, τότε οι κάλπες είναι μονόδρομος, ενώ στην πιθανότητα υπερψήφισης με λιγότερες από 151 ψήφους πάλι το Μέγαρο Μαξίμου έχει πολιτικό ζήτημα.
Αυτή την στιγμή τα “μαθηματικά” δείχνουν ότι σίγουροι για το “ναι” είναι οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης. Ερωτηματικό ακόμα αποτελεί η στάση της Κατερίνας Παπακώστα, η οποία διατηρεί επιφυλάξεις, αν και μέλος του υπουργικού συμβουλίου αλλά και η Έλενα Κουντουρά, η οποία ακούγεται για θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Άγνωστο παραμένει το τί θα πράξουν τελικά οι βουλευτές του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης και Γιώργος Μαυρωτάς, οι οποίοι δεν έχουν κρύψει τη θετική τους πρόθεση, ενώ οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός πιθανότατα θα καταψηφίσουν.
Ακόμα και στην πιθανότητα λοιπόν που ο κ. Τσίπρας επιδιώξει να προσπεράσει τον σκόπελο της κύρωσης της συμφωνίας, αφήνοντας πίσω του τον Πάνο Καμμένο, φαντάζει εξαιρετικό δύσκολο να πάει πιο μακριά από τον Μάιο.
Πηγή: www.liberal.gr
Discussion about this post