Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στις εγκαταστάσεις της 4ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) στην Κομοτηνή, εκδήλωση για την παραλαβή διασωστικού εξοπλισμού, μία δωρεά του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡAG).
Η δωρεά υλοποιήθηκε μέσω του συνεργάτη του ΤΑΡ «Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής»και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Αποτελείται από ειδικό αναρριχητικό/ορειβατικό εξοπλισμό, όπως κράνη, ζώνες, καταβατήρες, γάντζους, ιμάντες, τροχαλίες, σχοινιά κ.λπ. που θα υποστηρίξουν το σημαντικό διασωστικό έργο της 4ης ΕΜΑΚ Κομοτηνής, και πιο συγκεκριμένα των ειδικών ομάδων «Ορειβατική Έρευνας και Διάσωσης», «Κυνοφιλική Έρευνας και Διάσωσης» και «Υποβρύχιων Διασώσεων».
Ο ΤΑΡ αναγνωρίζει ότι η χρήση σύγχρονου εξοπλισμού αποτελεί κλειδί για την ασφάλεια των διασωστών, καθώς και των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο και οι διασώστες καλούνται να βοηθήσουν. Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζουμε με συνέπεια τις Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης και Διάσωσης που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα,στις περιοχές από όπου διέρχεται ο αγωγός.
Την εκδήλωση παράδοσης-παραλαβής της δωρεάς τίμησαν με την παρουσία τους αξιωματούχοι του Πυροσβεστικού Σώματος και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Από πλευράς Περιφέρειας παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης, η Εκτελεστική Γραμματέας, Ζωή Κοσμίδου, και ο εκπρόσωπος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, Δημήτριος Παπαλεξίου.
Την Πυροσβεστική εκπροσώπησαν ο Συντονιστής Επιχειρήσεων, Υποστράτηγος Ναθαναήλ Ρήγας, ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, Αρχιπύραρχος Μάριος Αποστολίδης, ο Διοικητής της 4ης ΕΜΑΚ Επιπυραγός Σπύρος Κούτρας, οι Διοικητές Διοικήσεων των Πυροσβεστικών ΥπηρεσιώνΈβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας, καθώς και ο Διοικητής Π.Υ. Κομοτηνής.
Ο ΤΑΡ εκπροσωπήθηκε από τον Υπεύθυνο Τοπικών Κοινωνιών για την Ανατολική Μακεδονία- Θράκη, Σπύρο Νάκο, στον οποίο παραδόθηκε και τιμητική πλακέτα με το έμβλημα του Πυροσβεστικού Σώματος. Παραλαμβάνοντάς την,ευχαρίστησε όσες και όσους συνεργάστηκανγια την υλοποίηση της δωρεάς, εστιάζοντας στη μεγάλη σημασία που το έργο αποδίδει στην προαγωγή της υγείας και της ασφάλειας.
Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)
Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα ShahDenizII του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό TransAnatolianPipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.
Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.
Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να έχουν ξεκινήσει, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη αναμένονται το 2020.
Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).
Discussion about this post