Πρώτος σε όλη τη χώρα είναι ο νομός Έβρου στην καλλιέργεια ηλίανθου, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του 2017.
Στην περιοχή καλλιεργήθηκαν πέρυσι 350.000 στρέμματα, που αντιστοιχούσε στο 50% των συνολικών εκτάσεων με ηλίανθο σε όλη την επικράτεια. Ακολούθησαν οι νομοί Σερρών, Ξάνθης και Δράμας, καθιστώντας την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη κύριο τόπο παραγωγής του προϊόντος στην Ελλάδα.
Όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας το μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Σιδέρης Φωτιάδης, η καλλιέργεια του ηλίανθου παρουσιάζει αυξητική τάση από το 2009 μέχρι και σήμερα, με το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να προορίζεται πλέον για βιοντίζελ. “Αποτελεί υποχρέωση, βάσει κοινοτικής οδηγίας, τα βιοκαύσιμα να υποκαταστήσουν το συνολικό ντίζελ κατά 10% μέχρι το 2020”, εξήγησε ο κ. Φωτιάδης και πρόσθεσε ότι “στην Ελλάδα, το 2018 έχουμε φτάσει το 6% και μέχρι το 2020 πρέπει να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό στόχο”.
Εξήγησε επίσης πως η καλλιέργεια του ηλίανθου είναι ελκυστική για τους αγρότες του Έβρου, καθώς είναι ένα είδος που το ξέρουν καλά, έχει καλές αποδόσεις, καλές τιμές για τους παραγωγούς, είναι χαμηλού ρίσκου καλλιέργεια, έχει χαμηλότερο κόστος παραγωγής σε σχέση με τις υπόλοιπες σκαλιστικές καλλιέργειες, όπως είναι το βαμβάκι και το καλαμπόκι και η παραγωγή έχει εξασφαλισμένη διάθεση σε κάποια από τις 12 εταιρείες που ασχολούνται με το βιοντίζελ στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι με το θέμα της καλλιέργειας του ηλίανθου ξεκίνησε εχθές στην Ορεστιάδα ο φετινός, 4ος Κύκλος της Ακαδημίας-Δομής Βια Δίου Μάθησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το πρόγραμμα της “Ακαδημίας” υλοποιείται σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα, με θεματικές ενότητες που προσαρμόζονται στο αντικείμενο των πανεπιστημιακών τμημάτων που λειτουργούν σε κάθε μία από τις έξι πόλεις.
Πηγή: www.ert.gr
Discussion about this post