Γραπτή Ερώτηση προς Υπουργούς Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη & Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, σχετικά με την άρση του περιορισμού θήρας πλησίον του ποταμού Έβρου.
Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, στην φετινή υπουργική απόφαση 143542/2086/31.7.2018 σχετικά με τις Ρυθμίσεις Θήρας για την κυνηγητική περίοδο, ήρθησαν όλοι οι περιορισμοί θήρας σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων στα χερσαία σύνορα της χώρας με εξαίρεση τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Το αίτημα της άρσης του συγκεκριμένου περιορισμού, και συγκεκριμένα όσο αφορά τα ελληνοβουλγαρικά κι ελληνοτουρκικά σύνορα είχε τεθεί και μετην παρέμβασή τουβουλευτή στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων.
Η Κυβέρνηση με την ως άνω Υπουργική Απόφαση έκανε δεκτή για τον Έβρο, μερικώς την πρόταση του σε ότι αφορά την κατάργηση του περιορισμού της ζώνης των 500Μ στην Ελληνο-Βουλγαρική μεθόριο, εξαιρώντας δυστυχώς την αντίστοιχη ζώνη στην Ελληνο-τουρκική μεθόριο.
Με την Γραπτή Ερώτηση τίθεται το αίτημα της πρόσβασης των κυνηγών μέχρι το πρώτο αντιπλημμυρικό ανάχωμα πριν τον ποταμό Έβρο, με συγκεκριμένους κανόνες και θεσμοθετημένες προϋποθέσεις. Η άρση αυτή θα διευρύνει το κυνηγητικό πεδίο, θα διαθέσει και με τον νόμο μια πλούσια σε πανίδα περιοχή στον κυνηγετικό τουρισμό, ενώ θα ενισχύσει την ανθρώπινη παρουσία στις παρέβριες περιοχές, λειτουργώντας αποτρεπτικά σε αυτούς που σχεδιάζουν & επιχειρούν να παραβιάσουν τα Ελληνικά Σύνορα που είναι & ευρωπαϊκά !
Για το ζήτημα ο βουλευτής έχει τοποθετηθεί σχετικά και κατά την ομιλία του στην Eκδήλωση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας και της Δ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας, όσο και σε επαφές που είχε και διατηρεί με συλλόγους του Έβρου & της Θράκης.
Στην Γραπτή Ερώτηση υπογραμμίζεται ότι αποτελεί λογικό παράδοξο να εμπιστευόμαστε τους άνδρες με την ιδιότητα του Εφέδρου ή του Εθνοφύλακα αλλά να τους διώκουμε με την ιδιότητα του κυνηγού πλησίον του ποταμού. Άλλωστε οι κυνηγοί με την αυτοεκπαίδευση και την φιλοσοφία του σωστού κυνηγού αποτελούν υπολογίσιμη μαχητική δύναμη, η οποία προσδίδει πολλαπλασιαστική ισχύ στις δυνάμεις προστασίας των συνόρων μας.
Ερωτώνται οι υπουργοί αν θα θεσμοθετήσουν την πρόσβαση των κυνηγών μέχρι το πρώτο αντιπλημμυρικό ανάχωμα πριν το ποτάμι του Έβρου, καθώς επίσης κι αν θα υπάρξει πρόνοια από το ΥπΑΑΤ προκειμένου να αποζημιώνονται οι αγρότες για τις καλλιέργειες που καταστρέφονται από τους αγριόχοιρους και τα άλλα άγρια ζώα.
Αναλυτικά η Ερώτηση:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΘΕΜΑ: Άρση των περιορισμών κυνηγιού στην χερσαία μεθοριακή –ελληνοτουρκική γραμμή στον Έβρο
Στην υπ’ αριθμ. 143542/2086/31.07/2018 Υπουργική Απόφαση που αφορά στις Ρυθμίσεις Θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2018-19 , στις ειδικές ρυθμίσεις είδαμε φέτος να αίρεται η απαγόρευση θήρας στην ζώνη πλάτους 500 μέτρων από τα χερσαία σύνορα της χώρας μας, με εξαίρεση τα σύνορα με την Τουρκία.
Το κυνήγι αποτελεί μια δραστηριότητα μεγάλης τουριστικής σημασίας για την περιοχή του Έβρου, καθώς στην περιοχή καταφτάνουν ετησίως πολλοί φίλοι του κυνηγιού, για να απολαύσουν την πλούσια χλωρίδα και πανίδα με πολλά οικονομικά οφέλη για τα τουριστικά καταλύματα, τις επιχειρήσεις εστίασης κ.ά
Στο πρόσφατο παρελθόν η Συνομοσπονδία Κυνηγητικών Συλλόγων Μακεδονίας & Θράκης – με τον ενθαρρυντικό & επαναλαμβανόμενο πολιτικό λόγο του υπογράφοντος – έχει προβεί σε αίτημα σχετικά με την άρση του περιορισμού θήρας στην ζώνη πλάτους 500 μέτρων από τα χερσαία σύνορα της χώρας μας, κάτι που ικανοποιήθηκε φέτος για την υπόλοιπη χώρα αλλά & για τον Έβρο σε ότι αφορά την Ελληνοβουλγαρική μεθόριο. Προσωπικά για το αίτημα αυτό έχω τοποθετηθεί και στην παρέμβαση που έκανα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων.
Οι κυνηγοί είναι προστάτες του φυσικού περιβάλλοντος, αποτελούν φύλακες της οικολογίας και της φύσης, ενώ συμβάλλουν σημαντικά στην ισορροπία του οικοσυστήματος, λειτουργώντας μέσα από τους συλλόγους σύννομα και διασφαλίζοντας τις ορθές πρακτικές.
Συγκεκριμένα στον Έβρο είναι σημαντική η συμβολή τους στην προστασία των παρέβριων αγροτικών καλλιεργειών, οι οποίες καταστρέφονται από τους ημίαιμους χοίρους κι αγριόχοιρους αλλά και από άλλα άγρια ζώα. Το πρόβλημα φέτος με τους πληθυσμούς των αγριόχοιρων είναι οξύ κι επηρεάζει σημαντικά την αγροτική οικονομία σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Είναι ανάγκη να ρυθμιστεί νομικά να επιτρέπεται η παρουσία των κυνηγών μέχρι το πρώτο αντιπλημμυρικό ανάχωμα πριν το ποτάμι του Έβρου. Η πρόσβαση θα πρέπει να δίνεται με κανόνες και σχέδιο, με προϋποθέσεις ασφαλείας και πειθαρχημένα.
Με αυτόν το τρόπο θα διευρυνθεί το κυνηγητικό πεδίο, θα διατεθεί και με τον νόμο μια πλούσια σε πανίδα περιοχή στον κυνηγητικό τουρισμό, ενώ θα ενισχύσει την ανθρώπινη παρουσία στις παρέβριες περιοχές, λειτουργώντας αποτρεπτικά στην παραβίαση των συνόρων μας & στη ταυτόχρονη διάπραξη κάθε διασυνοριακού εγκλήματος.
Είναι οξύμωρο και λογικά παράδοξο να δείχνουμε εμπιστοσύνη στα στελέχη της Εφεδρείας και της Εθνοφυλακής, ως σημαντική μαχητική εθνική δύναμη, αλλά να μην τα επιτρέπουμε με την ιδιότητα του κυνηγού να κατέρχονται μέχρι τον ποταμό Έβρο. Είναι θλιβερό θέαμα οι αρμόδιες υπηρεσίες να διαθέτουν ανθρωποώρες για να ‘κυνηγούν’ τους κυνηγούς εφαρμόζοντας έναν νόμο στον οποίο δεν πιστεύουν.
Οι κυνηγοί με την αυτοεκπαίδευση που διαθέτουν και την τακτική του σωστού κυνηγού γνωρίζουν την αξία της συμμόρφωσης με αρχές και κανόνες, ενώ αποτελούν μια σημαντική Ελληνική Εφεδρεία, μια υπολογίσιμη μαχητική δύναμη, την οποία ο νόμος διώκει πλησίον του ποταμού Έβρου.
Ο ποταμός Έβρος αποτελεί ένα φυσικό σύνορο με τη γειτονική Χώρα, του οποίου η καθημερινή παραβίαση του, από ταυτισμένους αλλοδαπούς, οικονομικούς μετανάστες & πρόσφυγες πολέμου, αποτελεί διάπραξη σοβαρού ποινικού αδικήματος & λειτουργεί στην ανασφάλεια των κατοίκων του Έβρου.
Η εκεί παρουσία των κυνηγών ως στελέχη της Εφεδρείας & της Εθνοφυλακής θα τους καταστήσει γνώστες του πεδίου της συνοριογραμμής & θα αποτελέσει ταυτόχρονα φορέα πληροφόρησης, αλλά πάνω από όλα θα καταστεί έμμεσος παράγων αποτροπής και φύλαξης της περιοχής, δίδοντας πολλαπλασιαστική ισχύ στα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης (ΤΣΦ).
Σε περίπτωση υιοθέτησης της πρότασης μου που αποτελεί & βασικό αίτημα των Κυνηγών όπως κατά καιρούς διαπίστωσα με την παρουσία μου, αλλά & με τον πολιτικό μου λόγο σε εκδηλώσεις τους, προτείνεται να γίνονται ενημερωτικές Ημερίδες από τα στελέχη των ΤΣΦ της Ελληνικής Αστυνομίας, για μέτρα αυτοπροστασίας τους, μαζί με τους επικεφαλής των Εφέδρων & τον Εθνοφυλάκων της περιοχής
• Σκοπεύετε να θεσμοθετήσετε την πρόσβαση των κυνηγών μέχρι και το πρώτο αντιπλημμυρικό ανάχωμα από το ποτάμι του Έβρου, με όλους τους κανόνες και τις προϋποθέσεις που διασφαλίζουν σύννομες συμπεριφορές ;
• Θα υπάρξει μέριμνα αποζημίωσης των αγροτών για τις καλλιέργειες, οι οποίες καταστρέφονται από τα αγριογούρουνα αλλά και από άλλα άγρια ζώα, από το ΥπΑΑT όπως ο ΕΛΓΑ ή με την χρήση άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων ;
Discussion about this post