Με το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα είναι οι Θρακιώτες καπνοπαραγωγοί μετά την φετινή καταστροφή της καλλιέργειας που οφείλεται κυρίως στον ιό του κηλιδωτού μαρασμού της τομάτας και κυμαίνεται στο 60% με 100% της παραγωγής. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο από την πανωλεθρία της μονοκαλλιέργειας γιατί ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει καταστροφές από τη συγκεκριμένη ίωση.
Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης έστειλε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης Εσάτ Χουσεΐν με θέμα τα προβλήματα που προκάλεσε φέτος η νεκρωτική ίωση. «Στην επιστολή γράψαμε τα στρέμματα που έχουμε στους δυο νομούς 57.790, τα οποία καλλιεργούν 6.196 παραγωγοί, με μέσο όρο στρεμμάτων 9,5.
Επίσης, ο μέσος όρος των επιδοτήσεων είναι 1.448 ευρώ κατά άτομο» αναφέρει ο κ. Χουσεΐν προσθέτοντας ότι σχεδιάζουν να επισκεφθούν τον κ. Αραχωβίτη στην Αθήνα μαζί με τους τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκτός εάν έρθει εκείνος στη Θράκη. Μέχρι να γίνει η συνάντηση ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού δεν θέλει να προβλέψει εάν οι αποζημιώσεις μπορούν να δοθούν μέσω των πιστώσεων de minimis, όπως είχε ζητηθεί και από τον περιφερειάρχη σε επιστολή του το καλοκαίρι προς τον τότε υπουργό κ. Αποστόλου.
Γενική συνέλευση Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών
Το οικονομικό αδιέξοδο των καπνοπαραγωγών καταγράφηκε και στη γενική συνέλευση του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης που πραγματοποιήθηκε στις 6 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή. Ο κ. Χουσεΐν μεταφέρει στην «ΥΧ» ότι ενημερώθηκαν οι παραγωγοί για την πορεία των επιδοτήσεων, τις επαφές που είχε η διοίκηση στις Βρυξέλλες και τη σύσκεψη με την Διεθνή Ένωση Καπνοπαραγωγών UNITAB αλλά και τις κινήσεις που γίνονται για να υποστηρίξουν τον καπνό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η συζήτηση που ακολούθησε στο πλαίσιο της συνέλευσης αποτύπωσε το αδιέξοδο των Θρακιωτών παραγωγών που άρχισαν να συζητούν με ποια καλλιέργεια μπορούν σταδιακά ν’ αντικαταστήσουν τον καπνό. Προτεραιότητα για τον κ. Χουσεΐν είναι η επιβίωση των μελών τους. «Κάποιοι έβαλαν ελιές. Δηλώσαμε ότι θα σταθούμε στο πλευρό τους όποια καλλιέργεια κι αν προτείνουν. Στις Σέρρες, την Δράμα, την Κατερίνη, την Ελασσόνα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις αλλά στην περιοχή μας όχι, γι’ αυτό πολλοί παραγωγοί μεταναστεύουν στη Γερμανία για να επιβιώσουν».
Επίσης ανακοινώθηκε ότι θα στηρίξουν τους παραγωγούς που θα υποβάλλουν επιχειρηματικό σχέδιο στο Υπομέτρο 6.3 «Ανάπτυξη Μικρών Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων» και δεν θα πάρουν τα χρήματα παρά μόνο όταν ο δικαιούχος λάβει το ποσό της ενίσχυσης των 14.000 ευρώ.
Πηγή: www.ypaithros.gr
Discussion about this post