Προβληματισμό για το μέλλον της βιομηχανίας προκάλεσαν οι πρόσφατες αντικρουόμενες δηλώσεις, η μία προερχόμενη από τον Αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα και η άλλη από τον Lucas Fecker, εκπρόσωπος του fund Innovation Brain.
Την περασμένη εβδομάδα οι Πιτσιόρλας και Fecker προχώρησαν σε δηλώσεις σχετικά με το “τι μέλλει γενέσθαι” σχετικά με την ΕΒΖ. Ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου “Είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε εναλλακτικές λύσεις αναφορικά με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, καθώς η τρέχουσα λύση «έχει χλωμιάσει»”. Ακόμη όπως είπε ο κ. Πιτσιόρλας, για την τρέχουσα περίοδο θα υπάρξει παραγωγή ζάχαρης καθώς οι παραγωγοί παραδίδουν τεύτλα και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση από άλλους επενδυτές.
Εξετάζουμε και είμαστε σε συζήτηση για εναλλακτικές λύσεις για την εξυγίανση της ΕΒΖ, με την συμμετοχή ιδιώτη επενδυτή και σύντομα θα έχουμε νέα να ανακοινώσουμε, είπε ο κ. Πιτσιόρλας, επισημαίνοντας ότι το προηγούμενο σχήμα (Innovation Brain) δεν υπέβαλλε δεσμευτική προσφορά στην καταληκτική ημερομηνία.
Από πλευράς του ο εκπρόσωπος του fund Lucas Fecker δήλωσε: «Ποτέ δεν είπαμε ότι αποσυρόμαστε. Προσπαθούμε να βρούμε λύση». Ο κ. Fecker σχολιάζοντας τους λόγους που δεν καταθέσαν δεσμευτική προσφορά εξηγεί πως αυτό συνέβη γιατί δεν έλαβαν τις κατάλληλες διασφαλίσεις για τα χρήματα που θα έβαζαν στην ενδιάμεση περίοδο έως την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης από το αρμόδιο δικαστήριο.
Συγκεκριμένα, όπως λέει, η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση για επιτόκιο ύψους 7,5% που πρόσφερε το fund για να δανείσει την ΕΒΖ, ως ιδιαίτερα ακριβό. «Δεν θέλαμε να δώσουμε λεφτά, χωρίς να έχουμε τον έλεγχο και χωρίς διασφαλίσουμε ότι δεν θα χαθούν», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όλα δείχνουν τις σκληρές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Innovation Brain για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, καθώς η έλλειψη κάποιου άλλου υποψηφίου αφήνει “χώρο” στον κ. Fecker για πιέσεις, κάτι που οδήγησε σε “πάγωμα” των συνομιλιών των δύο πλευρών. Παράλληλα πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αναφέρουν συζητήσεις με τουλάχιστον άλλους δύο επενδυτές εκ των οποίων ο ένας Έλληνας – σύμφωνα με ορισμένους κύκλους δεν είναι απίθανο να πρόκειται για τον Ιβάν Σαββίδη, χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί ακόμη οτιδήποτε σχετικά με την ταυτότητα των δύο ενδιαφερομένων.
Αν δεν καρποφορήσουν οι συνομιλίες υπάρχουν δύο σενάρια τα οποία είναι πιθανό να ακολουθήσει η κυβέρνηση: το πρώτο -και λιγότερο πιθανό- είναι να οδηγηθεί σε πτώχευση η ΕΒΖ, το οποίο όμως δεν θεωρείται επί του παρόντος ιδιαίτερα ρεαλιστική επιλογή. Το δεύτερο – και πιθανότερο σενάριο- είναι να οδηγηθεί σε κρατικοποίηση και έπειτα, με ένα σφιχτό πλάνο 2ετίας ή 3ετίας, να επιστρέψει στις αγορές και στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή με νέους όρους. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε διοικητικό συμβούλιο στην ΕΒΖ ωστόσο δεν έχει γνωστοποιηθεί κάτι νεότερο για το μέλλον της βιομηχανίας.
Πηγή: www.radioevros.gr
Discussion about this post