Εάν στο χαρακτήρα σας κυριαρχεί η παρορμητική και οξύθυμη συμπεριφορά και θέλετε να καταφέρετε να το περιορίσετε, υπάρχουν μερικοί πολύ απλοί τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν.
Κατ´ αρχήν πρέπει να σκεφτείτε τις ώρες που είστε ήρεμοι, τι είναι αυτό που σας κάνει να θυμώνετε εύκολα και να χάνετε τον έλεγχο. Η διαχείριση θυμού, δεν είναι απλό θέμα και χρειάζεται πειθαρχία. Το πρώτο βήμα λοιπόν, είναι να προσπαθείτε να συγκρατείτε το θυμό σας, όταν αισθάνεστε ότι αρχίζει να σας κυριεύει. Οι αλλαγές πάνω σας θα σας προειδοποιήσουν για αυτό: η αδρεναλίνη σας ανεβαίνει, σας πλημμυρίζει κρύος ιδρώτας, νιώθετε ταχυπαλμία, τα χέρια σας και τα πόδια σας τρέμουν.
Τα συγκεκριμένα συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα του φόβου, αλλά ο θυμός με το φόβο δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους όσον αφορά τα συμπτώματα, δεδομένου ότι και ο θυμός είναι ένα αίσθημα φόβου. Φόβος ότι δεν μας υπολογίζουν, ότι μας απορρίπτουν, ότι δεν ελέγχουμε την κατάσταση, ότι δεν μας αγαπούν και δεν ενδιαφέρονται για εμάς. Είναι το πιο σημαντικό λοιπόν, να καταλάβουμε τι από όλα αυτά τα συναισθήματα μας οδηγούν στο θυμό.
Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται θυμό χωρίς σοβαρές αιτίες. ´Ισως πάσχουν από κάποια μορφή μελαγχολίας που τους οδηγεί διαρκώς σε αρνητικά συναισθήματα, σε απαξίωση του εαυτού τους, στο αίσθημα ανικανότητας κλπ. Εάν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία και αισθάνεστε συχνά αδικαιολόγητο θυμό και χωρίς σοβαρό λόγο, προσπαθήστε να καταγράψετε τι είναι αυτό που σας κάνει άδικους και επιθετικούς.
Αναρωτηθείτε εάν συχνά πληγώνετε τους δικούς σας ανθρώπους για επιπόλαια θέματα, εάν θυμώνετε με συναδέλφους και προϊσταμένους χωρίς λόγο, εάν είστε συνεχώς έτοιμοι να αντιδράσετε βίαια. Περιορίστε την ακραία αυτή συμπεριφορά σας αποφασίζοντας ότι έτσι κι αλλιώς δεν σας βοηθά, ενώ αντίθετα πληγώνει τους γύρω σας. Αποφύγετε τη μνησικακία και αρχίστε να ξεπερνάτε τα απλά προβλήματα της ζωής πιο εύκολα, μάθετε να συγχωρείτε πιο συχνά. Η ζωή είναι μικρή και τα συναισθήματα της εκδίκησης, της ζήλειας, της επιθετικής συμπεριφοράς, θα σας δηλητηριάζουν την καθημερινότητα.
Φυσικά, επειδή όλοι κάνουμε λάθη και οι ειδικοί συμβουλεύουν να εξωτερικεύουμε τα συναισθήματά μας και να μην καταπιεζόμαστε, για το θυμό υπάρχει και ο αντίλογος. Προσπαθώντας να διαχειριστούμε το ελάττωμα του συχνού θυμού, δεν πρέπει να φθάσουμε στο άλλο άκρο και να τον καταπνίγουμε. Εάν συγκρατούμε το θυμό μας, ειδικά όταν νιώθουμε αδικημένοι και πληγωμένοι, κινδυνεύουμε να μην καταλάβουν εκείνοι που μας συμπεριφέρθηκαν άδικα, ότι μας θύμωσαν. Η διαχείριση του θυμού και η πειθαρχία να τον συγκρατήσουμε, δεν πρέπει να μας οδηγήσει στο άλλο άκρο της απάθειας, κάνοντας τους ανθρώπους γύρω μας να μην έχουν ιδέα για τα συναισθήματά μας.
Για να αντιμετωπίσετε ένα ξέσπασμα θυμού, όταν αντιληφθείτε ότι σας κυριεύει, προσπαθήστε κατ´ αρχήν να χαλαρώσετε. Αναπνεύστε αργά από το διάφραγμα, εισπνέοντας από τη μύτη και κρατώντας λίγο αέρα στην κοιλιά σας εκπνεύστε αργά από το στόμα. Η άσκηση αυτή χαλαρώνει το σώμα και μπορεί να σας βοηθήσει να απαλύνετε τα σωματικά συμπτώματα του θυμού.
Discussion about this post