Στην πιθανότητα να δυναμιτίσει τη «νέα εποχή» στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ενδεχόμενη αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, που επικαλείται λόγους υγείας «εκμεταλλευόμενος νόμο που πέρασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρεται η Wall Street Journal.
«Οι ΗΠΑ αντέδρασαν δημοσίως, πριν πουν οι Ελληνικές Αρχές αν θα αποφυλακιστεί ο κ. Ξηρός», που έχει καταδικαστεί για τους φόνους δύο Αμερικανών, γράφει αναφερόμενη σε ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στα τέλη Οκτωβρίου.
«Η «επαναστατική οργάνωση 17ης Νοέμβρη» μια εξτρεμιστική-αριστερή τρομοκρατική ομάδα, δολοφόνησε 23 άτομα μεταξύ του 1975 και του 2000, περιλαμβανομένων και πέντε Αμερικανών. Η ομάδα πήρε το όνομά της από την ημερομηνία του 1973, όταν σύμμαχος των ΗΠΑ στρατιωτική χούντα της Ελλάδας κατέστειλε με άρματα μάχης τη φοιτητική εξέγερση στην Αθήνα.
Αργότερα, οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη λύπη τους για την υποστήριξη της χούντας, η οποία έπεσε το 1974, στο πλαίσιο της γεωπολιτικής του Ψυχρού Πολέμου. Όμως, πολλοί στη ριζοσπαστική Αριστερά της ελληνικής πολιτικής σκηνής συνέχισαν να βλέπουν με καχυποψία την αμερικανική εξουσία και να τρέφουν συμπάθεια για μικρές βίαιες αριστερές ομάδες που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται σε κάποιες ελληνικές πόλεις.
Αυτό το κεφάλαιο στη σύγχρονη ταραχώδη ιστορία της Ελλάδας έρχεται να στοιχειώσει την κυβέρνηση της χώρας. Το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μεγάλωσε από την αντικαπιταλιστική Ακροαριστερά της Ελλάδας, μέρος της οποίας έτρεφε επί μακρόν συμπάθεια για τους Μαρξιστές και αναρχικούς αντάρτες πόλεων».
Όπως αναφέρει η WSJ, επί των ημερών του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία, καλλιεργούνται σχέσεις με την Ουάσιγκτον, που κάποιοι Αμερικανοί διπλωμάτες τις χαρακτηρίζουν τις «φιλικότερες που είδαν ποτέ από Έλληνα ηγέτη».
«Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ επεκτείνουν τη χρήση ελληνικών βάσεων με την υποστήριξη της κυβέρνησης, που σπάζει ένα παλιό ταμπού για την Αριστερά της χώρας. Οι ι ΗΠΑ ήταν επίσης ειδικός προσκεκλημένος στην εμπορική έκθεση στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο με τον Υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπερ Ρος να ηγείται μιας αμερικανικής αποστολής με δεκάδες στελέχη επιχειρήσεων.
Ο κ. Τσίπρας συνέβαλε εξάλλου στην ώθηση των ΗΠΑ για σταθεροποίηση των Βαλκανίων με τον συμβιβασμό που έκανε στην κόντρα της Ελλάδας με τη γειτονική “Μακεδονία” για το όνομα της τελευταίας, ως προοίμιο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
“Ο «καλύτερος στρατηγικός σύμμαχος της Ελλάδας στην περιοχή είναι οι ΗΠΑ”, είπε ο κ. Τσίπρας στην Wall Street Journal σε πρόσφατη συνέντευξή του. Όμως, παρά τη φιλοαμερικανική αλλαγή της Αθήνας, πολλοί στο ΣΥΡΙΖΑ διατηρούν δεσμούς και συμπάθειες με τη ριζοσπαστική αριστερή πολιτική σκηνή,η οποία περιλαμβάνει μαρξιστές, αναρχικούς και άλλους που παραδοσιακά αντιτίθενται στην αμερικανική εξουσία.
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέκτησε την εξουσία το 2015, πέρασε νόμο για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, διευκολύνοντας παράλληλα την πρόωρη αποφυλάκιση ηλικιωμένων καταδίκων ή όσων θεωρούνται άτομα με ειδικές ανάγκες. Το κόμμα δήλωσε ότι ο στόχος ήταν να μειωθεί ο υπερπληθυσμός των φυλακών. Οι επικριτές είχαν δηλώσει ότι ο νόμος είχε ως στόχο την απελευθέρωση βετεράνων Αριστερών μαχητών. Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος φούντωσε αυτές τις υποψίες, όταν δήλωσε ότι η διάταξη για την έκτιση των ποινών κατ’ οίκον θα μπορούσε να ωφελήσει μόνο δύο κρατούμενους ελληνικών φυλακών, εκ των οποίων ο ένας ήταν ο κ. Ξηρός.»
Η αμερικανική εφημερίδα υπογραμμίζει και την αντίδραση της Ουάσιγκτον μετά τη μεταφορά του Δημήτρη Κουφοντίνα σε αγροτικές φυλακές.
«Δεν είναι σαφές εάν η αίτηση αποφυλάκισης του Ξηρού θα γίνει δεκτή, αν και οι Έλληνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι πληρούνται τα κριτήρια περί αναπηρίας. Η κυβέρνηση έχει πει ότι θα πρέπει να φορέσει ηλεκτρονικό βραχιόλι, όρο που έχει απορρίψει ο Ξηρός.
Οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι τα χέρια και τα πόδια του είναι πολύ αδύναμα για να φέρουν μια τέτοια συσκευή», υπογραμμίζεται στο άρθρο.
Πηγή: www.iefimerida.gr
Discussion about this post