Στην ίδια σελίδα βρίσκονται κυβέρνηση και θεσμοί σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι για το νόμο Κατσέλη. Αυτό «μαρτύρησαν» οι δηλώσεις που έκανε ο Γιάννης Δραγασάκης και οι οποίες ήταν εν πολλοίς ταυτόσημες με εκείνες που έκανε χθες (05/11) ο επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΚΤ για την Ελλάδα Φραντσέσκο Ντρούντι, μιλώντας στο συνέδριο της Capital+Vision στην Αθήνα – «Πάντα θα υπάρχει ένα σύστημα που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία, όπως κι αυτό να ονομάζεται», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, γυρίζοντας ουσιαστικά την κλεψύδρα για το τέλος του νόμου Κατσέλη.
Ο Φραντσέσκο Ντρούντι είχε εκφράσει την απροθυμία των θεσμών στο ενδεχόμενοι παράτασης του νόμου Κατσέλη και έδειξε πως οι Θεσμοί θεωρούν κρίσιμη την οριστική διευθέτηση των 135.000 υποθέσεων που εμπίπτουν στο νόμο Κατσέλη και εκκρεμούν.
Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε στο Eurogroup του Ιουνίου σε ένα σχέδιο δράσης για να διευθετηθούν όλες οι περιπτώσεις του νόμου Κατσέλη έως το 2021.
Σήμερα ο Γιάννης Δραγασάκης άφησε να εννοηθεί πως έρχεται το τέλος του νόμου Κατσέλη, ο οποίος θα αντικατασταθεί με ένα πιο γενικό πλαίσιο προστασίας που θα λαμβάνει πρόνοια για την πρώτη κατοικία.
Απαντώντας σε ερώτηση για το νόμο Κατσέλη διευκρίνισε ότι βούληση της κυβέρνησης παραμένει η προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ στο τέλος του χρόνου θα έχει οριστικοποιηθεί η νέα μορφή.
«Θα υπάρχει πάντα ένα πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό, θα το δούμε. Ο νόμος Κατσέλη δημιουργήθηκε προκειμένου να αντιμετωπίσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της κρίσης», είπε και προσέθεσε πως το Δεκέμβριο θα εξετασθεί η πορεία του νόμου με βάση τα νέα δεδομένα και θα υπάρξουν οι ανάλογες αποφάσεις.
«Ο νόμος Κατσέλη ήταν προϊόν μιας συγκυρίας, της κρίσης», όπως εξήγησε ο κ. Δραγασάκης σημειώνοντας ότι «αυτό που θα πρέπει να σκεφτούμε είναι έναν νόμο που πάλι θα προσφέρει προστασία σε αυτούς που έχουν ανάγκη, αλλά θα συνδέεται και με την στεγαστική πολιτική που θα πρέπει να έχει η Ελλάδα, αφουγκραζόμενο και τα νέα δεδομένα στη στεγαστική αγορά κ.λπ.».
Την ίδια στιγμή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναμένει και πρωτοβουλίες από τις τράπεζες προς την κατεύθυνση της μείωσης του στοκ των υποθέσεων που έχει συγκεντρωθεί στο νόμο Κατσέλη.
Παράλληλα, ο κ. Δραγασάκης, όπως και ο Φραντσέσκο Ντρούντι, ανέφερε πως υπάρχει ένα μεγάλο απόθεμα υποθέσεων που έχουν υπαχθεί στο νόμο και δεν έχουν εκδικαστεί. Ενθάρρυνε δε τις τράπεζες να αναλάβουν πρωτοβουλίες λέγοντας ότι στις περιπτώσεις που εκτιμούν για μια υπόθεση ότι θα υπάρξει γενναία ρύθμιση του δανείου με τη δικαστική απόφαση, είναι προτιμότερο να το κάνουν οι ίδιες και να τελειώνουν με τις εκκρεμότητες.
Βέβαια αυτή η παρότρυνση δεν είναι πάντα συμβατή με το εταιρικό δίκαιο, και μπορεί να οδηγήσει σε περιπέτειες τα τραπεζικά στελέχη που προτιμούν να επικαλούνται τις δικαστικές αποφάσεις για να μην κατηγορηθούν για απιστία.
Για το θέμα των συντάξεων, ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι περικοπή αυτών δεν συμβάλλει ούτε στη βιωσιμότητα του συστήματος ούτε στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών. «Με αυτά τα επιχειρήματα, έχουν πειστεί όσοι θέλουν να πειστούν. Από εκεί και πέρα υπάρχουν απόψεις… και εντός και εκτός Ελλάδας. Πάντα θα υπάρχει μια κυρία Ξαφά που θα θέλει να κοπούν οι συντάξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γ. Κουρμούσης, εστιάζοντας στον εξωδικαστικό μηχανισμό κάλεσε τις εταιρίες να αξιοποιήσουν το συγκεκριμένο εργαλείο προκειμένου να διαπραγματευτούν το χρέος τους με το Δημόσιο, αφού προσφέρει το πλεονέκτημα ο ενδιαφερόμενος να μην εισέρχεται στη «μέγγενη των 12 δόσεων». Το διάστημα ωστόσο της διαδικασίας ανέρχεται σε 3 περίπου μήνες, διάστημα απαραίτητο για ελέγχους, πάντα για την προστασία του Δημοσίου.
Στο τέλος του χρόνου, η κυβέρνηση προγραμματίζει να έχει γίνει νόμος του κράτους, ο νόμος για τις εισπρακτικές εταιρίες, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, συμπληρώνοντας ότι στα τέλη του χρόνου η χώρα θα έχει κι ένα πολύ εκσυγχρονισμένο εταιρικό δίκαιο. Ο εν λόγω νόμος είναι στην τελική φάση, όπως εξήγησε, και το κρίσιμο θέμα είναι εκείνο των ελεγκτικών εταιριών και σχετίζεται με το ρόλο των δικηγορικών εταιριών που έχουν εξελιχθεί σε ελεγκτικές εταιρίες.
Πηγή: www.newsbomb.gr
Discussion about this post