Όταν πηγαίνετε σε εκδηλώσεις δικτύωσης, ή όταν παρακολουθείτε κάποιο συνέδριο, κάποια εκπαίδευση, ή απλά όταν παραβρίσκεστε κάπου και γνωρίζετε επαγγελματικό κόσμο, ο κόσμος σας δίνει την κάρτα του. Τι κάνετε με αυτές τις κάρτες;
Τον τελευταίο μήνα ρώτησα πολύ κόσμο γύρω μου: τι κάνεις τις κάρτες που μαζεύεις από εκδηλώσεις και γνωριμίες σε επαγγελματικούς χώρους; Αλήθεια, εσείς τι κάνετε με τις κάρτες που σας δίνουν άνθρωποι που συναντάτε;
Οι απαντήσεις που πήρα ήταν διάφορες, από «τίποτα» ως «προσθέτω το μαιλ στη λίστα με τα διαφημιστικά που στέλνω»… Και τα δύο απογοητευτικά καθώς και διάφορες ενδιάμεσες εκδοχές της ίδιας πραγματικότητας: Η κάρτα είναι εργαλείο, και για να είναι χρήσιμη πρέπει να ακολουθήσεις στρατηγική στη χρήση της, ως δότης και ως αποδέκτης.
Όταν δίνουμε λοιπόν την κάρτα μας είναι σαν να «χτίζουμε» μισή γέφυρα. Την άλλη μισή, πρέπει να τη χτίσει αυτός που μας δίνει τη δική του, έτσι ώστε να συναντηθούμε στη μέση και να αρχίσουμε να καλλιεργούμε μια ανθρώπινη σχέση.
Λαμβάνετε την κάρτα κάποιου; Δημιουργείστε τη συνήθεια αμέσως μόλις γυρίσετε από κάποια εκδήλωση και είστε σε υπολογιστή, στείλτε ένα απλό φιλικό μαιλ σε αυτόν που σας έδωσε την κάρτα του.
Γράψτε κάτι σύντομο και ευγενικό, έτσι ώστε ο άλλος να εκτιμήσει τον επαγγελματισμό σας.
Ακόμη καλύτερα, κατά τη διάρκεια της σύντομης γνωριμίας σας, δημιουργήστε μια «σκυτάλη» λόγου που να δίνει ιδιαίτερο νόημα στο follow up μήνυμά σας και έτσι ο άλλος να είναι πολύ πιθανό να σας απαντήσει και αυτός με κάτι.
Η ανταλλαγή κάρτας είναι κάτι σαν υπόσχεση για follow up, όσο κι αν το ξεχνούν το 99% των ανθρώπων του επιχειρείν. Κάνετε τη διαφορά και φανείτε συνεπής στο follow up.
Έχετε πρόχειρα κάποια απλά conversation starters (θέματα για αρχή κουβέντας), και ανάλογα με τον άνθρωπο που έχετε δίπλα σας, προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα ενδιαφέρον, σύντομο και απλό.
Με αυτό το σύντομο και απλό θέμα που συζητήσατε, φτιάξτε τη δεύτερη πρόταση στο email που θα στείλετε την επόμενη μέρα στον άνθρωπο που σας έδωσε την κάρτα του: «Αγαπητέ Γιώργο, χάρηκα για τη γνωριμία μας στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου την προηγούμενη Τρίτη, και εύχομαι να τα πούμε σύντομα με κάποια προσεχή ευκαιρία. Καλή επιτυχία με το νέο πρόγραμμα running που ξεκίνησες!».
Εξαιρετικό το follow up στην πρώτη του πρόταση. Σας ξεχωρίζει από τον κόσμο που απλά συλλέγει κάρτες, και σας φέρνει στη μνήμη του ανθρώπου που μαζί με σας γνώρισε και πολύ άλλο κόσμο στην ίδια εκδήλωση. Την παράσταση όμως κλέψατε, αν καταφέρατε να τον κάνετε να χαμογελάσει διαβάζοντας τη δεύτερη πρόταση, διότι θυμηθήκατε, σκεφτήκατε και ευχηθήκατε για κάτι το οποίο συζητήσατε μαζί του.
Ανοίγοντας ανθρώπινες, απλές συζητήσεις με αυτούς που συναντάτε για λίγο στις επαγγελματικές σας περιηγήσεις, δεν φαίνεστε εκτός θέματος. Αν έχετε χειριστεί το λόγο με σεμνότητα και μέτρο, αν δεν μπαίνετε εκτός θέματος να ανοίξετε διάλεξη, αν τηρείτε τον κανόνα του καλού networker που έχει ένα στόμα και δύο αφτιά και τα χρησιμοποιεί με αυτή την αναλογία, τότε καταφέρατε ένα βήμα: την αρχή μιας χαλαρής ανθρώπινης επικοινωνίας.
Στο networking το σημαντικότερο συστατικό είναι η επένδυση στον άνθρωπο. Οπλιστείτε με αληθινό ενδιαφέρον και μετατρέψτε τις σχέσεις σας σε εργαλεία ανάπτυξης.
Discussion about this post