Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια ώρα της ημέρας είναι η κατάλληλη για λίγη γυμναστική; Η απάντηση των ειδικών είναι πως… όλα έχουν να κάνουν με τους στόχους που έχουμε βάλει. Αυτό που λέμε πως υπάρχουν “πρωινοί τύποι”, όντως συμβαίνει. Το πιο σημαντικό, πάντως, είναι να μπορούμε να μείνουμε σταθεροί στο πρόγραμμα γυμναστικής μας. Ας δούμε, όμως, τις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν από ώρα σε ώρα.
Γυμναστική το πρωί
Πολλοί πιστεύουν πως, αν θέλουμε να κάψουμε περισσότερες θερμίδες και να χάσουμε βάρος, πρέπει να γυμναζόμαστε το πρωί, πριν το πρωινό. Ένα επιχείρημα υπέρ αυτού του ισχυρισμού είναι πως με την πρωινή αερόβια άσκηση, ο μεταβολισμός μας διατηρείται ενεργός για αρκετές ώρες μετά τη γυμναστική. Επιπλέον, αν έχουμε φάει από λίγο ως καθόλου το προηγούμενο βράδυ, υποτίθεται πως το σώμα μας θα αρχίσει να καίει περισσότερο λίπος.
Αυτό, όμως, δεν ισχύει και τόσο πολύ. Αν έχουμε στερήσει φαγητό από τον οργανισμό μας για 12 ώρες, τα επίπεδα ενέργειάς μας θα είναι χαμηλά, άρα δεν θα μπορέσουμε να γυμναστούμε σωστά. Συνεπώς, πριν την πρωινή γυμναστική, ένα ελαφρύ σνακ θα ήταν ό,τι πρέπει για να “ενεργοποιήσετε” το σύστημά σας.
Οι καλύτερες ασκήσεις για τους πρωινούς τύπους, λοιπόν, είναι αυτές που προσφέρουν τα οφέλη της γυμναστικής, αλλά με χαμηλή ένταση. Το περπάτημα και η γιόγκα είναι δύο καλές επιλογές, καθώς βοηθούν το αίμα να κυκλοφορήσει και τους παλμούς της καρδιάς να αυξηθούν, προετοιμάζοντάς μας ταυτόχρονα για την υπόλοιπη ημέρα μας.
Γυμναστική το απόγευμα
Αν, πάλι, είστε από αυτούς που προτιμούν να επισκεφθούν το γυμναστήριο μετά τη δουλειά, υπάρχουν έρευνες που κατέληξαν στο ότι οι καλύτερες ώρες για να αξιοποιήσουμε τα αποθέματα ενέργειάς μας είναι ανάμεσα στις 4 και 5 το απόγευμα. Συνεπώς, εκείνες οι ώρες είναι καλύτερες για ασκήσεις ενδυνάμωσης και αντοχής. Πάντως, έχει παρατηρηθεί ότι ενώ η απογευματινή γυμναστική ίσως είναι καλύτερη από άποψη απόδοσης, είναι πιο εύκολο να παραμείνουμε πιστοί στο πρόγραμμά μας αν ασκούμαστε το πρωί. Αυτό ίσως να οφείλεται στο ότι οι περισσότεροι μπορεί να αισθάνονται κουρασμένοι και να βρίσκουν πιο εύκολα δικαιολογίες για να μην γυμναστούν μετά το μεσημέρι.
Οι καλύτερες απογευματινές ασκήσεις, ή τουλάχιστον οι πιο συχνές, είναι οι ασκήσεις ενδυνάμωσης. Μπορούμε να κάνουμε βάρη, όπως και αερόβια γυμναστική πιο υψηλής έντασης (για παράδειγμα, τρέξιμο στον διάδρομο). Πρέπει, όμως, να θυμάστε το εξής: αν γυμναστείτε λίγο πριν την ώρα που πέφτετε στο κρεβάτι, ίσως αντιμετωπίσετε προβλήματα στον ύπνο. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι σωστό να αποφεύγετε τις ασκήσεις υψηλής έντασης για τουλάχιστον δύο με τρεις ώρες πριν τον ύπνο.
Discussion about this post