Το Δέλτα του Έβρου συμπεριλαμβάνεται στις τρεις περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες θα μελετηθούν από ομάδα επιστημόνων αναφορικά με τη σχετική άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Πρόκειται για ένα ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιείται στο πλαίσιο των έργων του ΕΣΠΑ με στόχο τη συγκράτηση των νέων επιστημόνων στην Ελλάδα, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε 15 μήνες. Όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο ακαδημαϊκός σύμβουλος του προγράμματος, καθηγητής τηλεπισκόπησης στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Ισαάκ Παρχαρίδης, η ομάδα θα χρησιμοποιήσει δορυφορικά δεδομένα των τριών περιοχών που θα μελετηθούν, τα οποία, συνδυαστικά με τις επιστημονικές παρατηρήσεις και για την καθίζηση των ακτών, θα δώσουν μία εκτίμηση για την κατάσταση μετά από 50 ή 100 χρόνια. «Δεν υπάρχει λόγος για φόβο, το φαινόμενο της ανόδου της στάθμης της θάλασσας δεν μας απειλεί άμεσα, θα πρέπει όμως να το μελετήσουμε, να το αξιολογήσουμε και να δούμε ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Παρχαρίδης. Εκτός από το Δέλτα του Έβρου, που επελέγη λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα που έχει ως προστατευόμενη περιοχή, η επιστημονική ομάδα του προγράμματος θα μελετήσει τον Θερμαϊκό λόγω της μεγάλης πληθυσμιακής συγκέντρωσης που παρουσιάζει και το βορειοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου, όπου σημειώνονται έντονα γεωδυναμικά φαινόμενα και ταυτόχρονα υπάρχει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη.
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και με βεβαιότητα είναι ένα υπαρκτό θέμα, τις επιπτώσεις του οποίου ήδη ζουν ορισμένα νησιωτικά συμπλέγματα του πλανήτη, ανέφερε στις δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ. Παρχαρίδης. Ο ίδιος σημείωσε ότι επειδή η Ελλάδα είναι μία περιοχή που έχει μεγάλο μήκος ακτών και βρίσκεται σε μία ζώνη με έντονα γεωδυναμικά φαινόμενα, «είναι αναγκαίο να διερευνηθούν όλα τα δεδομένα και να αναλυθούν, ώστε να είναι δυνατός ο προσδιορισμός του κινδύνου σε βάθος χρόνου».
Πηγή: www.ert.gr
Discussion about this post