Ξεκινούν και στην Αθήνα οι προβολές των ταινιών του «Home New Home», οι οποίες γυρίστηκαν από νέους σε Ελλάδα, Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανο και Παλαιστίνη. Πρωταγωνιστές είναι οι ίδιοι οι πρόσφυγες στις χώρες υποδοχής. Πρόκειται για ντοκιμαντέρ, τα οποία θα προβληθούν 29-30 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου στο Ινστιτούτο Γκαίτε και 12 και 13 Νοεμβρίου στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.
Οι περισσότεροι δημιουργοί έπιασαν κάμερα για πρώτη φορά. Όλοι εκπαιδεύτηκαν στην κινηματογραφική αφήγηση σε εντατικά σεμινάρια από καταξιωμένους σκηνοθέτες και καθηγητές σε σχολεία, πανεπιστήμια και μέσα στους προσφυγικούς καταυλισμούς.
Για τη σημασία τέτοιων εγχειρημάτων στην ένταξη των προσφύγων, την κατανόηση, τον αλληλοσεβασμό και τη συνύπαρξη των ανθρώπων, αναφέρθηκαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Κλάπας, η ειδική γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Φωτεινή Παντιώρα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρης Κρέτσος, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φιλίπ Λεκλέρ και ο Κώστας Σπυρόπουλος, εμπνευστής της πολιτιστικής δράσης «Home New Home».
Συγκεκριμένα, ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε «πολυσήμαντη την πρωτοβουλία», γιατί οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αισθάνονται αθέατοι στον τόπο μας, καθώς ακόμα δεν έχει γίνει η πρόσμιξη και δεν έχει αναπτυχθεί η συνείδηση, πώς όλοι είμαστε συμπολίτες.
«Ο πολιτισμός ενώνει και παράγει πανανθρώπινα νοήματα», τόνισε η κ. Παντιώρα, ενώ ο κ. Κλάπας ανέδειξε τη διαπολιτισμική διάσταση του έργου.
«Οι πρόσφυγες γίνονται ξανά πρωταγωνιστές της ζωής τους», πρόσθεσε ο κ. Λεκλέρ. Ο κ. Σπυρόπουλος εξήγησε ότι στις ταινίες δεν έγινε καμία υπόδειξη για το τι είναι πολιτικώς ορθό, όλοι εκφράστηκαν ελεύθερα.
Οι ταινίες προβλήθηκαν πρώτα στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και ακόμα πέντε νησιά. Μετά την Αθήνα θα «ταξιδέψουν» και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Discussion about this post