Παγκόσμια ημέρα διατροφής η 16η Οκτωβρίου,η οποία καθιερώθηκε το 1945 όπου και ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Ο Ιπποκράτης έλεγε πριν 2500 χρόνια περίπου «Φάρμακο σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακο σας» και όχι άδικά! Η σχέση της διατροφής με την υγεία είναι ευρέως γνωστή, καθώς η επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει επανειλημμένα πως πολλά από τα χρόνια νοσήματα σχετίζονται άμεσα με τις διατροφικές μας συνήθειες. Για τον λόγο αυτό είναι βασικό να υιοθετούνται υγιεινές διατροφικές συνήθειες που θα συμβάλουν στην προαγωγή τόσο της ατομικής όσο και της δημόσιας υγείας.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ
1. Καταναλώστε 5-6 μικρά γεύματα καθημερινά: Η τακτική κατανάλωση γευμάτων εφοδιάζει τον οργανισμό με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά κατα την διάρκεια της ημέρας. Έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων μέσα στην ημέρα σχετίζονται με τον έλεγχο της πείνας και ενισχύουν την προσπαθεια απώλειας και διατήρησης του βάρους.
2. Μην παραλείπετε το πρωινό σας γεύμα: Το πρωινό αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Η κατανάλωση πρωινού έχει συσχετιστεί με την μείωση της όρεξης καθώς και με την επιλογή καλύτερης ποιότητας τροφίμων καθόλη την διαρκεια της ημέρας. Με βάση τη βιβλιογραφία, η κατανάλωση πρωινού σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων και καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος.
3. Καταναλώστε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως: Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες καθώς και άλλα συστατικά που προστατεύουν τον οργανισμό από την εμφάνιση απλών κρυολογημάτων μέχρι και την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου!
4. Ενυδατωθείτε επαρκώς: Το νερό είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία για την διατήρηση της ζωής. Αν και δεν έχει απο μόνο του κάποια θρεπτική αξία είναι απαράιτητο για τη διάλυση και την χρησιμοποίηση πολλών θρεπτικών συστατικών καθώς και για πολλές άλλες βασικές λειτουργίες του οργανισμού.
Για τον λόγο αυτό συστήνεται η κατανάλωση 8-10 ποτηριών νερού καθημερίνα.
5. Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης: Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης σχετίζεται με την παχυσαρκία, με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, την αύξηση τριγλυκεριδίων στο αίμα κ.α.Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συστήνει κατανάλωση ζάχαρης λιγότερο από 10% των ημερίσιων θερμιδών. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις κρυφές πηγές ζάχαρης (πχ. ψωμί, σνακ, μπάρες δημητριακών, σάλτσες).
6. Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού:Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και την εμφάνιση καρδιαγγειακών και άλλων παθήσεων. Ο ΠΟΥ συστήνει κατανάλωση αλατιού λιγότερο από 5 γρ. ημερησίως (1 κουταλάκι γλυκού). Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις κρυφές πηγές αλατιού, μιας και έρευνες σε ευρωπαικά κράτη έχουν δείξει οτι το 70-75% του αλατιού που καταναλώνται καθημερινά προέρχεται από επεξεργασμένες τροφές και γρήγορο φαγητό.
7. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ: Οι διεθνής συστάσεις τονίζουν πως η μέτρια κατανάλωση του αλκοόλ μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία και μείωση κινδύνου για εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων. Επομένως, συστήνεται η κατανάλωση 1 μερίδας αλκοόλ για τις γυναίκες και 2 μερίδες αλκοόλ για τους άντρες καθημερινά (ως μια μερίδα αλκοόλ ορίζεται 1 ποτήρι κρασί 150 ml ή 1 μπουκάλι μπύρα 330 ml ή 1 μερίδα αποστάγματος 45 ml). Σε περίπτωση υπερκατανάλωσης αλκοόλ όλα τα θετικά οφέλη αναιρούνται!!
8. Αυξήστε την φυσική σας δραστηριότητας: Η τακτική φυσική δραστηριότητα συμβάλει στην μείωση εμφάνισης παχυσαρκίας και μη μεταδοτικών νοσημάτων καθώς και στη βελτίωση της νοητικής και ψυχικής υγείας. Για υγιείς ενηλίκους ηλικίας 18 έως 65 ετών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συστήνει σωµατική άσκηση µεσαίας έντασης διάρκειας τουλάχιστον 30 λεπτών επί πέντε ηµέρες την εβδοµάδα ή εντονότερη σωµατική άσκηση τουλάχιστον 20 λεπτών τρεις ηµέρες την εβδοµάδα σε συνδυασμό με ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης πάνω από 2 φορές την εβδομάδα.
9. Χωρίστε σωστά το πιάτο σας: Το πιάτο της υγιεινής διατροφής αποτελεί έναν οδηγό δημιουργίας τόσο υγιεινών όσο και ισορροπημένων γευμάτων και σύμφωνα με τις Αμερικάνικες Οδηγίες:
– Το ½ πιάτοπρέπει ν’ αποτελείται απόλαχανικά και φρούτα
– Το ¼ απόσύνθετους υδατάνθρακες και
– To υπόλοιπο ¼ από άπαχη πρωτεΐνη
Web: http://votsi.diaitologos.com/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC_bp6IbPZT_dZVHM02Q5GHA?view_as=subscriber
Discussion about this post