Επιδότηση ύψους 25.000 με 250.000 ευρώ θα μπορούν να λάβουν, από τον Δεκέμβριο, μικρές, μεσαίες και μεγάλες κοινωνικές επιχειρήσεις, με σκοπό να δοθεί ώθηση σε νέα παραγωγικά εγχειρήματα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας, συνολικού προϋπολογισμού 27 εκατ. ευρώ, θα παρέχει επιχορήγηση για 18 μήνες σε υφιστάμενους φορείς.
Το ύψος της θα εξαρτάται από τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης. Για φορείς με χαμηλό τζίρο, η επιδότηση θα πηγαίνει στις λειτουργικές δαπάνες, ενώ φορείς με μεγαλύτερο τζίρο θα λαμβάνουν υψηλότερη επιδότηση, με την προϋπόθεση όμως να δημιουργούν μία επιπλέον θέση εργασίας.
«Δίπλα στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα αναπτύσσεται ο τομέας της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, με δικά του χαρακτηριστικά την κάλυψη των αναγκών με τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, την ισότητα, τη δημοκρατική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, την ισορροπημένη διάχυση του οφέλους», σημειώνει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε ομιλία της στην ανοιχτή πολίτικη εκδήλωση της ν.ε. της ανατολικής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ξεχωριστό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για ίδρυση νέων σχημάτων θα τρέξει, από τις αρχές του 2019, από τις Περιφέρειες.
Παράλληλα, προωθείται συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τη διευκόλυνση των υφιστάμενων φορέων να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς του δημοσίου και δημιουργείται Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας που θα χορηγεί μικροπιστώσεις και μικροδάνεια για επενδυτικές δαπάνες και κεφάλαια κίνησης.
Το υπουργείο Εργασίας προωθεί, επίσης, πρόγραμμα για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, συνολικού ύψους 11 εκατ. ευρώ, με ξεχωριστό προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ για πρόσληψη ατόμων με αναπηρία.
«Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία αποτελεί οριζόντια και στρατηγικής σημασίας επιλογή για την κυβέρνηση (…) Συνιστά τομέα στον οποίο μπορεί να δημιουργηθούν οι θέσεις εργασίας που θέλουμε, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας αφενός, αφετέρου να είναι θέσεις εργασίας αξιοπρεπείς και σταθερές», όπως αναφέρει η υπουργός Εργασίας.
Στο μητρώο Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας έχουν εγγραφεί τα τελευταία τρία χρόνια περισσότερες από 1.200 επιχειρήσεις, από τον χώρο των κατασκευών, των υπηρεσιών Υγείας, μέχρι των εφαρμογών υψηλής τεχνολογίας.
Απασχολούν περισσότερους από 2.500 εργαζόμενους, δηλαδή αντιστοιχούν κατά μέσο όρο δύο εργαζόμενοι σε κάθε επιχείρηση.
Το επόμενο διάστημα, δημιουργούνται 90 κέντρα στήριξης σε όλη την Ελλάδα, στα οποία θα δοθεί επιχορήγηση 127.000 ευρώ για 30 μήνες.
Στόχος η προώθηση δράσεων ενημέρωσης, στήριξης και προβολής των εγχειρημάτων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.
Πηγή: www.dikaiologitika.gr
Discussion about this post