Με τεχνικούς όρους η συμφωνία στο Eurogroup μεταφράζεται ως εξής:
- εκταμιεύεται δόση ύψους 8,5 δις ευρώ σε υποδόσεις μετά το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης
- τα πρωτογενή πλεονάσματα θα κινηθούν έως το 2% του ΑΕΠ μετά το 2022
- υπάρχει πιο συγκεκριμένο πλαίσιο για τη μελλοντική ρύθμιση του χρέους
- θα εφαρμοστεί μηχανισμός σύνδεσης του χρέους και της αποπληρωμής του ανάλογα με την πορεία του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος)
- το ΔΝΤ συμμετέχει στο πρόγραμμα επί της αρχής, αλλά τα χρήματα, αν υπάρξουν, είναι για αργότερα
- ενεργότερη συμμετοχή της Αναπτυξιακής Τράπεζας
Ως προς τις πρώτες αντιδράσεις έχουμε και λέμε:
- Τσακαλώτος: «Ίσως να μην είναι επαρκής η λύση, αλλά θέλει σαφήνεια».
- Μαξίμου: «Θετικό μήνυμα στις αγορές – Πήραμε αυτά που θέλαμε».
- Αλέξης Τσίπρας: «Η ασυμφωνία ανταποκρίνεται στις θυσίες του ελληνικού λαού».
- ΝΔ: «Άλμα κάτω από τον πήχη για κυβέρνηση και Αλέξη Τσίπρα».
- ΕΚΤ: «Έγινε το πρώτο βήμα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους».
Τι λέει ο διεθνής Τύπος για την απόφαση του Eurogroup
Στο Λουξεμβούργο, οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ συμφώνησαν να καταβάλουν στην Ελλάδα ένα νέο δάνειο. Με τον τρόπο αυτόν αποτρέπουν το φάντασμα μιας νέας κρίσης, γράφει η «Le Monde» για την απόφαση του Eurogroup.
Οι πιστωτές της Ελλάδας, Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), συμφώνησαν να καταβάλουν στην Ελλάδα ένα νέο δάνειο, ύψους 8,5 δισ. ευρώ.
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχουμε καταλήξει σε συμφωνία επί όλων των στοιχείων» δήλωσε με ικανοποίηση ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, παρουσία της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Το Eurogroup έδωσε μάλιστα «διευκρινίσεις» σχετικά με το τι θα μπορούσε να γίνει για την ελάφρυνση του χρέους αργότερα.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε το βράδυ της Πέμπτης είναι μια ανακούφιση για τη ζώνη του ευρώ, γράφει η γαλλική εφημερίδα.
Η Αθήνα χρειαζόταν τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ από τους πιστωτές της για να εξοφλήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον Ιούλιο. Η νέα πληρωμή επιτρέπει τον κίνδυνο μιας καλοκαιρινής κρίσης.
Η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε αμέσως την πρόθεσή της να προτείνει το ΔΝΤ να συμμετάσχει μαζί με τη ζώνη του ευρώ με το σχέδιο βοήθειας, βάζοντας τέλος σε αρκετούς μήνες διαφωνίας για το εν λόγω θέμα.
Για την επίτευξη συμβιβασμού, το ΔΝΤ αποδέχθηκε μια «κατ’ αρχήν συμφωνία» για τη συμμετοχή του στο σχέδιο διάσωσης, όπως ζητήθηκε από τη Γερμανία, αλλά δεν καταβάλλει χρήματα μέχρι οι Ευρωπαίοι να αποδεχθούν επισήμως για την Ελλάδα μια ελάφρυνση του χρέους, το οποίο θεωρεί μη βιώσιμο, αναφέρει η «Le Monde».
«Κανείς δεν είπε ότι ήταν η καλύτερη λύση», αλλά «αυτή είναι η δεύτερη καλύτερη λύση», παραδέχθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ. «Το πρόγραμμα έχει εγκριθεί κατ’ αρχήν, αλλά η πληρωμή θα γίνει όταν η ελάφρυνση του χρέους θα έχει πλήρως επιτευχθεί» τόνισε, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει με το ποσό των 2 δισ. ευρώ.
Ως ένδειξη καλής θέλησης και για την κάλυψη της Ελλάδας, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να δώσουν «διευκρινίσεις» σχετικά με τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους «στο τέλος του προγράμματος» το 2018, αλλά «υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί με επιτυχία», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζει η γαλλική εφημερίδα.
«Φρέσκα δισ. για την Ελλάδα» γράφει η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt». Η Ελλάδα αποκτά νέα χρήματα. Μετά τον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Οικονομικών του ευρώ συμφώνησαν να χορηγήσουν νέα δάνεια στην Αθήνα.
Έτσι η υπερχρεωμένη Ελλάδα αποκτά νέα χρήματα. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να δώσουν στην Ελλάδα περίπου 8,5 δισ. ευρώ από τον ESM. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δήλωσε έπειτα από μια μακρά καθυστέρηση επίσημα τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, καθώς αυτό για τη Γερμανία αποτελούσε βασική προϋπόθεση για την απελευθέρωση των νέων κεφαλαίων.
Ωστόσο, τα χρήματα θα καταβληθούν μόνο όταν γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Η χρηματοδοτική συνεισφορά θα είναι «περίπου δύο δισεκατομμύρια δολάρια».
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μίλησε για ένα «μεγάλο βήμα προς τα εμπρός», καθώς υπάρχει συμφωνία σε όλα τα επίπεδα. Αυτό περιλαμβάνει την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, όταν λήξει το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα το 2018. Θα προετοιμάσουμε μια στρατηγική εξόδου για να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί το επόμενο έτος στα δικά της πόδια, έγραψε ο Ντάισελμπλουμ στο Twitter.
«Η Ελλάδα αποκτά νέα δισεκατομμύρια σε δάνεια» γράφει η «Süddeutsche Zeitung».
Έπειτα από μια μακρά διαμάχη με τους πιστωτές, η Ελλάδα παίρνει νέα δάνεια. Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ ενέκριναν την Πέμπτη το βράδυ την εκταμίευση 8.5 δισ. ευρώ. «Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τις διαβουλεύσεις στο Λουξεμβούργο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δήλωσε ότι είναι πρόθυμο κατ ‘αρχήν στο πρόγραμμα. Για τη Γερμανία ήταν μια κρίσιμη προϋπόθεση για την απελευθέρωση των νέων δανείων, γράφει η εφημερίδα.
Πρόκειται για ένα «πολύ σημαντικό βήμα» και μια «καλή είδηση για τη ζώνη του ευρώ», δήλωσε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup, σύμφωνα με την εφημερίδα Publicο.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, o Σεντένο τόνισε ότι «πήγαν καλά για όλους στη ζώνη του ευρώ, επειδή έγινε ένα πολύ εποικοδομητικό βήμα προς τα εμπρός στο ελληνικό ζήτημα».
Ο Πορτογάλος υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Eurogroup «κατέστησε πολύ σαφή εκ των προτέρων τα βήματα που θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες για το ελληνικό πρόγραμμα αλλά και στην ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».
Ο Σεντένο έκρινε ότι η συμφωνία είναι το επιστέγασμα της «πολύ θετικής εξέλιξης, μετά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση και τις επιτυχίες της όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
«Αυτό είναι μια καλή είδηση για τη ζώνη του ευρώ. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αυτή η πρόοδος επιτεύχθηκε σήμερα. Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προφανώς για να ολοκληρωθεί πλήρως αυτή η επιτυχία», τόνισε.
Η Ελλάδα λαμβάνει 8,5 δισ. ευρώ και κάποια ιδέα για μελλοντική ελάφρυνση χρέους γράφει το Reuters, ενώ σύμφωνα με την Politico η Ελλάδα πρόκειται να λάβει περισσότερα χρήματα διάσωσης. Η New York Times αναφέρει «αποδέσμευση δανείου 8,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, συμφωνία για το ελληνικό χρέος».
Το BBC υπογραμμίζει πως «οι υπουργοί της ΕΕ ενέκριναν συμφωνία χρηματοδότησης της Ελλάδας».
Τι προβλέπεται για το χρέος
Το Eurogroup θα είναι σε ετοιμότητα να εφαρμόσει, εφόσον αυτό απαιτηθεί από την τελική ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA), επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων από 0 έως 15 χρόνια.
Προκειμένου να απαλειφθούν διαφορές ανάμεσα στα εκτιμώμενα νούμερα ανάπτυξης στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και τις πραγματικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, θα εφαρμοστεί ένας μηχανισμός προσαρμογής.
Ο μηχανισμός αυτός θα προσδιοριστεί πλήρως ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, μετά την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος του ESM. Το Eurogroup αναθέτει στην EuroWorking Group να εργαστεί περαιτέρω σε αυτό το θέμα από το 2018.
Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν το τέλος του προγράμματος, εφόσον αυτό κλείσει με επιτυχία «και στο μέτρο που είναι απαραίτητο».
Μακροπρόθεσμα, το Eurogroup υπενθυμίζει τη συμφωνία του Μαΐου 2016 ότι σε περίπτωση απροσδόκητα δυσμενέστερου σεναρίου θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός έκτακτης ανάγκης για το χρέος.
Η ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού υπόκειται σε απόφαση του Eurogroup και θα μπορούσε να συνεπάγεται μέτρα όπως η περαιτέρω αναμόρφωση του προφίλ του χρέους και ο περιορισμός των πληρωμών τόκων.
Τι προβλέπεται για το ΔΝΤ
Σε ό,τι αφορά στο ΔΝΤ η διοίκηση του Ταμείου θα συστήσει στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ την κατ ‘αρχήν έγκριση για μία κατ΄αρχήν συμφωνία για ένα 14μηνο Standby Arrangement.
Το ΔΝΤ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την περαιτέρω διευκρίνιση των μέτρων για το χρέος «και συμφωνεί ότι αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
Το Ταμείο θα συμμετάσχει με χρήματα υπό τον όρο ότι το πρόγραμμα παραμένει σε καλό δρόμο, όταν το προσωπικό του ΔΝΤ μπορεί να διαβεβαιώσει την Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ ότι υπάρχει συμφωνία για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία διασφαλίζουν τη διατηρησιμότητα του χρέους.
Για την έξοδο στις αγορές
Στην ανακοίνωσή του για την Ελλάδα, το Eurogroup επισημαίνει ότι, ενόψει του τερματισμού του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, «δεσμεύεται να παράσχει στήριξη στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές».
«Το Eurogroup συμφωνεί ότι οι μελλοντικές εκταμιεύσεις θα πρέπει να καλύπτουν όχι μόνο την ανάγκη εκκαθάρισης οφειλών αλλά και την περαιτέρω δημιουργία ταμειακών αποθεμάτων για την υποστήριξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά» καταλήγει.
Discussion about this post