Για τα πεπραγμένα στον ελληνικό αθλητισμό επί των ημερών του και όσες ακόμη αλλαγές θα προωθηθούν στο εγγύς μέλλον ανέλυσε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, κατά την ομιλία του στο Φεστιβάλ Σπούτνικ, στο Άλσος Στρατού, στο Γουδή, το απόγευμα της Κυριακής (7/10). Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού ήταν εκ των βασικών ομιλητών στην ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Ο αθλητισμός στο προσκήνιο. Κοινωνικό δικαίωμα – Ισότιμη πρόσβαση» μαζί με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη και την αντιπρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών, Μαρίνα Τουτουντζή. Και τις τρεις ημέρες του Φεστιβάλ Σπούτνικ, λειτούργησε αθλητικό χωριό, με επιδείξεις από αθλητικές Ομοσπονδίες και σωματεία.
Στην ομιλία του, ο γγΑ Ιούλιος Συναδινός ανέλυσε τις κοινωνικές προεκτάσεις και τα οφέλη του αθλητισμού, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα: «Ο αθλητισμός είναι ένα πολυδιάστατο φαινόμενο, το οποίο έχει και στοιχεία οικονομικής δραστηριότητας και στοιχεία πολιτικής διαπλοκής, έχει και στοιχεία που αφορούν τις σχέσεις διάφορων κοινωνικών ομάδων. Μέσα στον αθλητισμό αναπτύσσονται εργασιακές σχέσεις και όλα αυτά συνθέτουν ένα φαινόμενο που παίζει πολύ βασικό ρόλο στην κοινωνία».
Ο Ιούλιος Συναδινός τόνισε εν συνεχεία: «Αθλητισμός δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο, αθλητισμός δεν είναι μόνο μπάσκετ, δεν είναι μόνο το επαγγελματικό κομμάτι. Αυτό το οποίο πρωτίστως μας απασχολεί είναι πως θα ενισχύσουμε τον ελληνικό ερασιτεχνικό αθλητισμό, τα ερασιτεχνικά σωματεία και αντίστοιχα τις Ομοσπονδίες, πως θα τους δώσουμε ένα σταθερό περιβάλλον είτε από οικονομική άποψη, είτε από την πλευρά της αντικειμενικής αξιολόγησής τους: να αισθάνονται δηλαδή οι ελληνικές Ομοσπονδίες πως απολαμβάνουν από την Πολιτεία αυτό που πραγματικά τους αντιστοιχεί με βάση τη δουλειά τους σε μαζικό επίπεδο και των διεθνών επιτυχιών τους. Από την άλλη, μας ενδιαφέρει και ένα αθλητικό σύστημα που θα συνδέεται με την εκπαίδευση της χώρας, με το υπουργείο Παιδείας, ένα αθλητικό σύστημα που θα συνεργάζεται με τους φορείς της φυσικής αγωγής στην εκπαίδευση γιατί εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της νεολαίας της χώρας, οι μαθητές. Μας ενδιαφέρει μια συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, ώστε να υπάρξει σε αυτή τη χώρα και φοιτητικός/πανεπιστημιακός αθλητισμός, ο οποίος ήταν άγνωστος τις προηγούμενες δεκαετίες. Μας ενδιαφέρει επίσης να δώσουμε τη δυνατότητα σε πολλές κοινωνικές ομάδες να έχουν πρόσβαση σε οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες. Όταν λέω κοινωνικές ομάδες εννοώ συμπολίτες μας με αναπηρίες, συμπολίτες μας πως δεν έχουν την οικονομική κατάσταση να πληρώσουν, ώστε να έχουν κάποιες υπηρεσίες, οι οποίες μπορεί να είναι επί πληρωμή. Εννοώ μετανάστες, πρόσφυγες και άλλες ομάδες του πληθυσμού μας που θέλουν ιδιαίτερη στήριξη από την Πολιτεία. Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι πάρα πολύ σημαντικά.
Ως κορωνίδα κάποιων αλλαγών που προσπαθήσαμε να επιβάλλουμε αυτά τα τρία χρόνια, θα αναφέρω μόνο τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα, από σεβασμό στο χρόνο των επόμενων ομιλητών. Μία σημαντική τομή που κάναμε στον αθλητισμό είναι η κάρτα υγείας που θεσπίστηκε πριν από λίγες ημέρες. Η υποχρέωση δηλαδή όλων των αθλητών προκειμένου να αποκτήσουν δελτίο αθλητικής ιδιότητας, να περάσουν προληπτικό ιατρικό έλεγχο, καρδιολογικό έλεγχο. Αισθανόμαστε χαρούμενοι και ανακουφισμένοι. Μπορώ να σας πω ότι ήδη από τους πρώτους ελέγχους πάρα πολλοί γονείς έχουν μείνει έκπληκτοι από τα αποτελέσματα που έχουν βρει από έναν απλό καρδιολογικό έλεγχο και έχουν σωθεί ήδη πολλά παιδιά από αυτό που λέμε ξαφνικό θάνατο την ώρα της προπόνησης ή ενός αγώνα. Έχουμε σφοδρές αντιδράσεις από κάποια κυκλώματα που είχαν συνηθίσει να αυθαιρετούν ή να κερδοσκοπούν πάνω στο θέμα αυτό. Δηλώνουμε αποφασισμένοι ότι το μέτρο αυτό θα υλοποιηθεί απολύτως και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Ήδη, πολλές Ομοσπονδίες το έχουν εφαρμόσει και τυπώνουν τις πρώτες κάρτες. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό και τους ευχαριστούμε.
Ως δεύτερη ιεραρχικά τομή που κάναμε θα έλεγα ότι ήταν το πρόγραμμα της κολύμβησης στην τρίτη δημοτικού. Κάθε χρόνο 45.000 παιδιά μαθαίνουν να κολυμπούν και να μην πνίγονται. Δεν είναι πρόγραμμα προπόνησης, αλλά πρόγραμμα εκμάθησης κολύμβησης και για το υπουργείο Παιδείας είναι πλέον υποχρεωτικό μάθημα. Αποδεικνύεται ότι στην Ελλάδα της κρίσης, της οικονομικής δυσκολίας και στενότητας, αν θέλει μία Πολιτεία να στέκεται με φρέσκιες καινοτόμες ιδέες και να προωθεί ζητήματα, μπορεί μια χαρά να το κάνει χωρίς πολλά χρήματα. Με τη δική μας οικονομική συμβολή και οργανωτική στήριξη υλοποιείται και είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Η τρίτη τομή είναι η κατηγοριοποίηση που κάναμε στις αθλητικές εγκαταστάσεις, ούτως ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την ταξινόμησή τους. Μέχρι τώρα καμία αθλητική εγκατάσταση στη χώρα δεν είχε άδεια λειτουργίας. Ακόμη και το ΟΑΚΑ, το ΣΕΦ, το Καυτανζόγλειο Στάδιο δεν είχαν άδεια λειτουργίας κι εμείς κάναμε το αυτονόητο να ορίσουμε τις προδιαγραφές, να ορίσουμε τις διαδικασίες με τις οποίες αδειοδοτούνται τα γήπεδα, ώστε να είναι ασφαλή για τους χρήστες είτε είναι οι φίλαθλοι είτε οι αθλητές οι οποίοι αγωνίζονται μέσα σε αυτά.
Θα ξεχώριζα αυτές τις τρεις τομές. Βεβαίως πάρα πολλά πράγματα έγιναν για τους αθλητές, πάρα πολλά πράγματα έγιναν για τους προπονητές, μικρά αλλά αυτονόητα. Όπως το να μην εγκαλείται από το Πειθαρχικό ένας αθλητής που είναι δημόσιος υπάλληλος, όταν φεύγει με την εθνική ομάδα για να εκπροσωπήσει τη χώρα σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα. Είναι αυτονόητο ότι δώσαμε στους μαθητές/αθλητές να μπορούν να απουσιάζουν από το σχολείο χωρίς να μένουν στην ίδια τάξη, όταν εκπροσωπούν τη χώρα στο εξωτερικό σε διεθνείς αγώνες. Την περασμένη εβδομάδα, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης υπέγραψε με τον υπουργό Παιδείας για πρώτη φορά τη δυνατότητα ενισχυτικής διδασκαλίας για τους μαθητές που είναι αθλητές και φεύγουν στο εξωτερικό για να εκπροσωπήσουν τη χώρα. Ακριβώς για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να έχουν μέλλον όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά και όταν θα τελειώσουν την αθλητική καριέρα τους. Να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρεπή τρόπο, να μπουν στην παραγωγική διαδικασία και να έχουν μία καλή ποιότητα ζωής και σε μεγαλύτερη ηλικία».
Discussion about this post