Τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) επισκέφθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, προκειμένου, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, να ενημερωθεί για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. «Είναι ένας φανταστικός οικονομικός πόρος. Βλέπεις αυτό το λιμάνι, βλέπεις τη γεωγραφική θέση του και συνειδητοποιείς πόσο αχρησιμοποίητο οικονομικό δυναμικό υπάρχει σε αυτές τις εγκαταστάσεις» ανέφερε.
«Είμαστε ευγνώμονες για την καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της διοίκησης του λιμένα και της πρεσβείας. Εξέφρασα την εκτίμησή μου στον πρόεδρο του λιμανιού, όπως επίσης και στον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο λιμάνι, για την καταπληκτική υποστήριξη που είχαμε όταν φέραμε κάποια αμερικανικά στρατιωτικά ελικόπτερα Black Hawk από την Ευρώπη, μέσω του λιμανιού, τον περασμένο χρόνο. Καλωσορίσαμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε αυτήν τη δυνατότητα, αλλά το πραγματικό δυναμικό αυτών των υποδομών είναι το οικονομικό δυναμικό. Αυτό απαιτεί ιδιωτικό κεφάλαιο, απαιτεί ξένες επενδύσεις» πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Όσον αφορά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΟΛΑ, Χρήστο Δούκα, ο κ. Πάιατ σημείωσε πως συζητήθηκε η σύνδεση των καίριων έργων που είναι σε εξέλιξη. «Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, ο IGB και ο FSRU ( Floating Storage and Regasification Unit- πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου), αν όλα υλοποιηθούν, αυτό θα ξεκλειδώσει τη μεταμόρφωση της οικονομίας της περιοχής του Έβρου. Ελπίζουμε πάρα πολύ ότι με τους όρους που θα δημιουργηθούν, οι αμερικανικές εταιρίες, τα αμερικανικά κεφάλαια θα επιλέξουν να συμμετέχουν στην ευκαιρία που δίνεται, αλλά φυσικά αυτό εξαρτάται από τις αποφάσεις, κυρίαρχες αποφάσεις, που πρόκειται να πάρει η ελληνική κυβέρνηση στις επόμενες εβδομάδες», διευκρίνισε.
«Φίλο του λιμανιού» αποκάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη ο κ. Δούκας. «Για ακόμη μίσ φορά επικαιροποιήσαμε τα σχέδια που έχει ο ΟΛΑ και η κυβέρνηση και το υπουργείο και το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του λιμανιού, σε συνδυασμό με όλα τα πρότζεκτς που τρέχουν στην περιοχή και θα τρέξουν πάρα πολύ σύντομα, που έχουν να κάνουν με τα ενεργειακά προγράμματα, με τη βελτίωση το σιδηροδρόμου, με τα εμπορευματικά κέντρα» τόνισε μετά το τέλος της συνομιλίας τους.
Επίσης, εκτίμησε πως «το αμερικανικό ενδιαφέρον θα είναι έντονο εδώ, στα ζητήματα που η χώρα και η κυβέρνηση έχει καθορίσει ή έχει επιλέξει», επισημαίνοντας: «Αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα γιατί προφανώς θα προσφέρει και μία προστιθέμενη αξία σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα της περιοχής».
Όσο για τον χρόνο έναρξης της διαγωνιστικής διαδικασίας ο κ. Δούκας υπογράμμισε: «Εκτιμούμε ότι πολύ γρήγορα οι διαγωνισμοί θα ξεκινήσουν και ελπίζουμε στη συνέργεια και θα έχουμε μία συνεχή επικοινωνία με την πρεσβεία και με τους συνεργάτες του κ. Πάιατ…».
Λ.Π.
Discussion about this post